Raw, vegan şi raw vegan fără gluten: o mâncare şi gustoasă, şi sănătoasă

„De la autorizaţii, achiziţii, logistică, marketing, inclusiv partea de IT, totul a fost o provocare - şi în continuare este, deoarece în fiecare zi învăţam lucruri noi, descoperind abilităţile de antreprenoriat care erau ascunse în sufletul nostru.” Roxana Petre, fondator Bistro Raw Vegan
Vineri
13.01.2017
Roxana Petre povesteşte despre alegerile sănătoase, un trend adoptat azi de tot mai mulţi consumatori, şi despre intenţiile de francizare a conceptului Bistro Raw Vegan
 

În domeniul Horeca nu este uşor, la orice colţ al străzii găseşti cel puţin un restaurant, iar pentru a crea un brand nou pe piaţă ai nevoie de vise măreţe şi de foarte mult curaj. Curajul şi dorinţa de a vorbi, de a simţi despre sănătate, le-au condus pe surorile Roxana şi Vilarina Petre pe acest drum, ele susţinând că „vom continua indiferent de reticenţele sau provocările care apar în mod inevitabil, în business sau în viaţa de zi cu zi”. Bistro Raw Vegan a luat fiinţă în toamna anului 2015 cu mult curaj şi entuziasm, cele două surori învăţând frumuseţea antreprenoriatului din mers, asimilând multe cunoştinţe noi din domeniul Horeca şi tot ce ţine de funcţionalitatea unui business.

Ce v-a determinat să vă îndreptăţi către acest tip de business?

Viaţa avea un ritm normal pentru noi, două surori și prietene, Roxana și Vilarina Petre. Lucram în corporație, nu aveam timp de nimic, mâncam pe fugă, mai ales nu ne preocupa ceea ce mâncam. Până când, din cauza unor probleme de sănătate, am căutat modalităţi de a trăi mai sănătos, şi aşa am descoperind raw vegan-ismul. Şi ne-am dat seama că nu este vorba doar despre gusturi noi, surprinzătoare, ci și despre a fi și a te simţi bine, uşor, împăcat.

Am lăsat totul, cu gândul că nu putem ţine asta doar pentru noi, și ne-am deschis propriul bistro raw vegan. Nu a fost ușor, dar ne-am dorit asta atât de mult încât viața ne-a scos în cale oamenii potriviți, iar astăzi suntem aici. O mână de oameni care cred în ceea ce fac.

Sora mea, Vilarina, a lucrat timp de 14 ani în domeniul bancar, a avut 10 ani funcţie de conducere, are o experienţă vastă în managementul timpului. Eu, personal, cu o experienţă de 11 ani în corporaţie, ultimii 6 ani fiind pe o poziţie de manager. Acolo unde am învăţat ce înseamnă reguli într-o companie, partea comercială şi administrativă, cât şi relaţia directă cu clientul. După experienţele noastre profesionale şi personale din corporaţii, în sufletul nostru s-a înfiripat un iz de schimbare, am vrut să ne direcţionăm către mediul sănătos. Know how-ul dobândit ne-a ajutat să punem bazele unui brand nou pe piaţa din România, iar cu paşi mici şi cu foarte multă perseverenţă zilnică am reuşit. Faptul că lucrăm direct cu oamenii, că am făcut schimb de experienţă, de la angajat la antreprenor, a fost o experienţă complexă, dar din care au rezultat satisfacţii pe deplin.

Cum a demarat afacerea, aţi întâmpinat probleme/ reticenţe sau, dimpotrivă, aţi avut parte de multă susţinere?

În prima fază am reuşit să deschidem business-ul cu o implicare de 100% din partea mea, deoarece sora mea, Vilarina, încă avea un job full time în banking, ea susţinându-mă îndeaproape în timpul liber, fiind total implicată emoţional. Dorindu-şi foarte mult să se implice 100% în business-ul ei de suflet, la începutul anului 2017 a încheiat cariera bancară. Acum ne-am unit forţele pentru a merge mai departe pe drumul pe care ni l-am implementat în suflet şi dorim să aducem cât mai multe zâmbete pe chipurile oamenilor, redându-le energia şi sănătatea printr-o alimentaţie bogată în vitamine şi proteine vegetale.

Ce produse şi servicii oferă în prezent bistro-ul pe care îl manageriaţi?

Zilnic, ne inspirăm reciproc, combinăm ingrediente proaspete şi perfecţionăm reţete pe care le credeam deja perfecte. Totul alături de chef Roxana Solovastru şi chef Viorica Sufragiu, doi dintre cei mai experimentaţi oameni în bucătăria raw vegană din țară. Joie de vivre, pasiune pentru gust și creativitate, acestea sunt ingredientele pe care le adăugăm în fiecare preparat. Doar ceea ce nouă ne place fără rezerve ajunge la clienţii noştri.

Aşa am reuşit să oferim cea mai mare varietate de preparate raw vegane, de la supe, salate, pateuri, feluri principale, paste, pâini, sucuri, deserturi, acestea fiind comandate online sau telefonic, pregătite pe loc, proaspete şi calde, într-un timp prietenos. Oferim un meniu al zilei gustos şi la un preţ accesibil pentru clienţii noştri. Avem plăcerea de a fi aproape de clienţii noştri la zile de naştere şi alte evenimente prin specialitatea casei noastre, şi anume: torturile la comandă, cu o varietate colorată de gusturi, putând să le comande cu minimum 24 ore înainte de eveniment.


Foto: Bistro Raw Vegan - fotograf Andrei Stama

Pe lângă produse avem şi abonamente diversificate: raw, vegan şi raw vegan fără gluten, acesta din urmă fiind unicul de pe piaţă. Ne-am gândit că din ce în ce mai mulţi oameni sunt diagnosticaţi cu intoleranţă la gluten şi am sărit în ajutorul lor pentru a le oferi şansa de a mânca rapid şi sănătos fără să îşi mai facă multe griji. Abonamentele se pot comanda pe minimum 5 zile, avem clienţi care mănâncă în mod constant de la noi de peste 1 an de zile. Cât despre programul de detoxifiere, când vine vorba de mâncare, întotdeauna e adevărat. Pe cât de simplă e culoarea, pe atât de complex e mixul de vitamine și antioxidanți. Bogate în nutrienți sănătoşi, legumele verzi sunt cea mai bună cură de detoxifiere. De aceea le-am combinat cu grijă în programul DETOX. Toate produsele noastre le-am adăugat cu grijă într-un bistro digital prietenos.

Ce proiecte de dezvoltare a business-ului aveţi în plan?

În acest moment avem un bistro digital şi o locaţie în centrul Bucureştiului, în sistem livrare şi take away, cu o capacitate de 5 mp. Lucrăm intens în a ne muta într-un spaţiu mai mare, pentru a avea şi o zonă micuţă de restaurant, încercând în acest mod să creăm un spaţiu ideal, creativ pentru clienţii noştri.

Care sunt intenţiile de francizare? De ce v-aţi gândit să replicaţi în această manieră conceptul creat de dvs.? Aveţi în vizor anumite zone / oraşe?

Am plecat de la ideea că, atunci când vrei să faci alegeri sănătoase, nu prea ai de unde. Credem că alegerile sănătoase nu sunt un trend adoptat azi şi uitat mâine, ci o promisiune pe termen lung, a ta, pentru tine. Şi vrem să arătăm că mâncarea poate fi şi gustoasă, şi sănătoasă, nu numai bucureştenilor, ci şi întregii ţări, deoarece cu toţii trebuie să fim sănătoşi, să ne curgă prin vene energia. Într-o fază iniţială ne dorim să pătrundem în oraşele mari, cum ar fi: Timişoara, Cluj, Oradea, Constanţa, Braşov, Arad, Ploieşti, Piteşti, Iaşi. Momentan nu ne-am gândit la o posibilă francizare în Bucureşti, dar nu excludem această idee.

Care este portretul ideal al partenerului/ francizatului care vrea să deţină o franciză Bistro Raw Vegan?

Partenerul ideal este acela care are calităţi de manager, cu foarte mult simţ al răspunderii faţă de angajaţi, dar şi faţă de clienţi, care a fost antreprenor sau îşi doreşte să îşi schimbe statutul de corporatist în antreprenor, care doreşte să investească într-un business care îi va aduce profit. Dar, ceea ce este cel mai important, este ceea ce căutam cu toţii: sănătate, hrană cu gust, energie şi zâmbete pe feţele noastre, dar mai ales, pe ale clienţilor noştri.


Foto: Bistro Raw Vegan - fotograf Andrei Stama

Vrei să fii la curent cu informaţiile despre francize? Abonează-te la newsletterul franchising.info.ro !