Lansare pe piaţa de francize din Riga

Cel mai mare succes al reţelelor de franciză din Letonia a fost înregistrat de brandul Stenders, prin conceptul de magazine de frumuseţe inspirate din natura nordică lansat în anul 2001 la Riga. Astăzi există aproximativ 250 de magazine Stenders în Europa şi Asia. Investiția în această rețea implică o cheltuială de aproximativ 70 de mii de euro, cu toate că, desigur, suma variază în funcție de piață și de regiune.
Miercuri
25.01.2017
Letonia nu este o piață mare, dar are de oferit multe oportunităţi în privinţa unor concepte de franciză profitabile. De aceea a fost lansată versiunea letonă a portalului Franchising.pl.
 

Lansarea versiunii letone a portalului Franchising.info.pl. va facilita extinderea portalului polonez cu siteul realizat in limba letonă. Prin acest site, cei care caută idei de afaceri în franciză au câștigat o nouă sursă de inspirație. Chiar dacă Letonia este o ţară ce numără mai puțin de 2 milioane de locuitori şi această ţară Baltică nu poate fi o piață mare, ea se poate lauda cu o serie de mărci puternice. “Piaţa de franciză în Letonia este în creștere rapidă. În fiecare an apare un nou brand. Aici sunt prezente cele mai mari francize la nivel mondial, cum ar fi McDonalds, KFC, Hilton, Radisson sau grupul Accor. De asemenea, multe branduri letone se extind în străinătate”, spune Juris Roganovs, fondatorul portalului franchiseinfo.lv.

O altă franciză populară în Letonia este conceptul Narvesen, brand care astăzi este administrat de compania norvegiană Reitan Comodity, dar a fost creat în 1997 la Riga. Sub acest brand funcţionează în Letonia 248 magazine mici și chioșcuri cu gustări, cafea, fast-food, băuturi și ziare. Rețeaua se bazează pe modelul de depozit - francizatul suportă numai costurile asociate cu formarea (aproximativ 2 mii de euro), În timp ce acestea nu sunt grevate cu investiții în bunuri, care rămâne în proprietatea francizorului.

Despre acestea și multe alte francize cititorii se pot informa mai mult pe Franchiseinfo.lv. Editorul siteului este compania Francity, parte a grupului PROFIT System. Acesta este condus de către managerul Juris Roganovs ce are mai mulţi ani de experiență de lucru în rețele de franciză și de consultanță de franciză.

Portalul Profit System operează în prezent în majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est: Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, România, Serbia, Croația, Slovenia, Ucraina și Rusia.


Carol Popa
ziarist