Franciza. Să ne întoarcem la început ...

Luni
17.04.2017
În primul rând, și nu este un obstacol mic pentru cei care au in vedere cumpararea unei francize, este selectarea "celui mai bun concept". Decizia nu poate fi luata numai pe baza unui singur factor.
 

Cert este că orice potențial francizat are așteptări diferite, diferite abilități și capacități financiare diferite, astfel încât alegerea : "cea mai buna franciza" pentru fiecare dintre ei va fi diferita. Cu toate acestea, există mai mulți factori care trebuie luați în considerare pentru a se ajunge la alegerea potrivită.

Contactul direct cu reprezentanți ai sistemului de franciza poate fi extrem de util - mai ales pentru că veți obține informații direct de la sursă, și apoi, pentru că puteti pune întrebări despre lucruri care vă interesează sau neclaritati. Cu cat obtineti mai multe informatii, cu atât mai ușor va fi să luați decizia corecta.

Atunci cand incepi sa te gandesti la franciza, primul lucru este sa afli cat mai multe informatii despre această franciza! Sa aflați detalii despre acest tip de afacere si sa cunoasteti toate argumentele pro și contra. Dupa aceea, veti realiza dacă sunteți persoana potrivita pentru aceasta sau nu. Ar trebui să va răspundeti la o serie de întrebări, de exemplu, dacă sunteti în măsură să mentineti cerințele francizorului și cadrul în care funcționează sistemul. În franciză, nu uita, nu este mult loc pentru improvizație și propriile idei.

Intreaba-te daca nu te-ar deranja un control frecvent al francizorului. Dacă de la început considerați că aveți ambiții mai mari decât acelea să urmati sugestiile altor oameni și mai ales dacă doriți să puneti in practica propriile idei, atunci este mai bine să renuntati imediat la ideea de a lua o franciza.

Intrarea in sistemul de franciza presupune o serie de costuri. Acestea sunt costurile obișnuite, cunoscute tuturor celor care îndrăznesc să intre in antreprenoriat și activități independente: închirierea spațiului, renovarea, decorarea și furnizarea de echipamente, cumpararea marfii. Desigur, nu trebuie să uităm costul unei francize, cum ar fi costul de intrare și taxele de franciză regulate.

In ceea ce privește finanțele, veti avea un număr de întrebări: Cât de mulți bani puteți economisi pentru investiții?; Vă puteți permite să pierdeti investitia?; Vei fi capabil sa rambursezi împrumutul în cazul în care acesta finanțează intrarea în sistemul de franciză? Cu toate astea, acestea sunt doar întrebări de bază la care trebuie sa va răspundeti. Alegerea intrarii in franciza depinde de modul în care va va satisface așteptările dumneavoastră. În special cele privind venitul lunar, franciza va fi singura ta sursa de venit, adică, fie că va va aduce un venit suficient cat să puteti trăi până cand veti dezvolta aceasta afacere fie trebuie sa finantati din alte surse. Munca de dezvoltare, de obicei, implică investiții suplimentare.

Domeniul

Finanțele sunt unul dintre factorii care influențează selectarea francizei dar la fel de important este și domeniul in care intrati. Întrebați-vă dacă vă place și ce se va intampla in acest domeniu in următorii ani. Trebuie sa ai grija să iei în considerare evolutia viitoare a domeniului ales si sa privesti din punct de vedere al afacerii. Există o cerere pentru acest tip de bunuri sau servicii? Dacă munca este sezonieră sau bazată pe o modă trecătoare? Analizeaza concurența, cât de puternică este. Un brand? Este cunoscut doar pe piața locală din țară sau din lume? Crezi că va atrage o mulțime de clienți?

Imagine

Colectati cât mai multe informații despre sistemul pe care-l doriți. Consulta reviste de specialitate, căuta pe Internet, verifica ceea ce este scris pe forum.

Comparație

Odată ce ați decis domeniul, cel mai bine este sa comparati intreaga varietate de sisteme de franciză, care funcționează deja în aceasta zonă. Desigur, variază în funcție de cerințele și condițiile de acordare a francizei. De asemenea, sa verificati de cât timp sunt in piața, cum sunt conditiile de franciza. Ce tipuri de taxe de franciză sunt impuse? Găsiti cât mai multe aspecte pe care sa le judecati si sa gasiti sistemul cu cele mai potrivite reguli pentru dumneavoastra.

Intâlnire directa

Se spune ca cea mai bună impresie asupra francizorului este dobândită într-o întâlnire directă. Contactul direct cu reprezentanți ai sistemului de franciza poate fi extrem de util - mai ales pentru că veți obține informații direct și la sursă, și apoi, pentru că aveti posibilitatea sa puneti întrebări despre lucruri care vă interesează sau va sunt neclare. Cu cat obtineti mai multe informații cu atât mai ușor va va fi să luați decizia corecta. Este bine sa va faceti o parere obiectivă si să lăsați persoana responsabilă pentru comunicarea cu francizații sa va furnizeze toate informatiile necesare.

Verifica

Faceți o evaluare independentă a ofertelor și a condițiilor sistemului de franciza. Nu vă bazați numai pe informațiile oferite de catre francizor. Fii atent mai ales cu datele financiare. În mod ideal, ar trebui să creați planul de afaceri propriu, calculand costurile reale și estimati in cat timp te poti aștepta la o rentabilizare a investiției. Discutați cu alți francizați care deja lucrează în cadrul sistemului.


MC
Franchise Consultant

Subiecte populare in Forum