Oamenii sunt responsabili de succesul afacerilor

Luni
02.07.2012
Aceasta era părerea lui Vaclav Havel, fostul președinte al Cehiei. El a acordat în urmă cu 2 ani un interviu portalului FranchisingINFO.cz.
 

Care este opinia dumneavoastră despre situația economică generală în condițiile crizei financiare?
Consider că actuala criză financiară este o treaptă importantă pentru trecerea la o lume modernă. Până acum, majoritatea economiștilor și-au axat acțiunile pe faptul că lumea este previzibilă și poate fi înțeleasă și descrisă în termeni științifici. Economia de piața și cadrul juridic al acesteia ne-au făcut să credem că putem înțelege ce logică folosesc băncile atunci când își aleg clienții și care sunt așteptările acestora de la fiecare organizație în parte. Dintr-o dată, totul s-a dovedit a fi greșit. Au fost anulate până și previziunile celor mai buni economiști, care s-au declarat învinși de mâna invizibilă a pieței. Învățăturile civilizațiilor anterioare s-au dovedit a fi depășite de condițiile economice.

Franciza oferă posibilitatea dezvoltării unei afaceri sub un brand cunoscut. Ce părerea aveți despre franciză?
Oamenii poartă haine create de designeri renumiți, caută servicii de calitate și merg în cele mai bine cotate restaurante. Lumea devine din ce în ce mai mică și începem tot mai mult să ne orientăm alegerile în funcție de branduri. Cred că cehii au idei geniale în ceea ce privește activitățile comerciale și cunosc foarte bine companiile de unde pot cumpăra un brand renumit, care să poate fi extins la nivel internațional. Afacerile noastre n-ar trebui să se axeze doar pe achiziționarea de branduri din afară. Trebuie să încercăm să vindem brandurile autohtone. Trăim într-o perioadă în care orice lucru nou creat poate ajunge rapid în toate colțurile lumii.

Interviu publicat pe portalul franchisinginfo.cz