Franciza cu delicii mexicane

Taco Bell reușește să se mențină din nou printre primele cele mai de succes zece francize americane, fiind pe locul 8 conform Top 2018, întocmit de revista Entrepreneur Franchise 500.
Vineri
09.03.2018
Taco Bell este franciza cu cel mai mic număr (7.000) de locații comparativ cu celelalte francize (KFC și Pizza Hut) din grupul Yum!, care, în ultimii ani, a generat însă cel mai mare profit la nivel de restaurant.
 

După cum au anunțat recent reprezentanții de la sediul central al companiei, Taco Bell intenționează să crească numărul de restaurante până în 2022 - de la aproape 7.000, câte sunt în prezent, până la 9.000 de restaurante care vor genera, conform estimarilor, venituri globale din vânzări, de 15 miliarde de dolari. Acest lanț de restaurante cu servicii rapide, cunoscut pentru specialitățile mexicane, este în continuă expansiune, urmând să deschidă noi restaurante în Brazilia, Canada, China și India, în timp ce, în Statele Unite, va deschide un nou format de restaurant - așa-numitul Taco Bell Cantina - restaurante fără zonă de drive-thru, dar cu un design nou, unde, spre deosebire de formatul clasic, se vor servi băuturi alcoolice.

Planurile ambițioase și entuziasmul cu care marca s-a promovat pe piață în ultimii ani au contribuit la majorarea vânzărilor, dar și la atragerea unui număr mai mare de francizați, ceea ce a dus la creșterea numărului de locații francizate Taco Bell. Acest lucru s-a reflectat, de asemenea, pozitiv, în poziția 8 pe care a ocupat-o anul acesta în topul întocmit de prestigioasa revistă Entrepreneur Franchise 500, fiind alături de cele mai de succes francize americane.

Rezultatele bune sunt cu siguranță efectul unei investiții coerente în îmbunătățirea calității preparatelor și a serviciilor. Meniul este mereu “împrospătat” cu preparate noi, "creative și distractive, în același timp", printre care putem enumera risotto negru, chips-uri de avocado, chips-uri de mentă etc. Este interesant faptul că beneficiarii francizei Taco Bell adoptă aceste modificări cu ușurință. “Francizații noștri au acceptat faptul că ceea ce a avut succes ieri, nu trebuie neapărat să aibă succes și în viitor. De aceea ei învață cu mare pasiune, preluând ideile noi și lucrează la capitolul conexiune cu tânăra generație” - spun reprezentanții companiei.

În spatele acestui entuziasm, totuși, sunt cifre realiste care justifică respectivele modificări - preparatele noi din meniu au, conform rezultatelor înregistrate, un impact pozitiv major asupra creșterii vânzărilor. Astfel, în 2012, când Taco Bell a introdus Doritos Locos Taco, vânzările pentru acest produs s-au ridicat la peste 1 miliard de dolari pe an. În doar 10 săptămâni, compania vânduse peste 100 de milioane de Doritos Locos Taco. În 2017, vânzările la unele produse noi au atins nivelul de 1,6 milioane de dolari. Deși numărul de restaurante Taco Bell este mult mai mic decât în cazul "brand-urilor surori" (KFC și Pizza Hut), care sunt, de asemenea, deținute de Grupul Yum!, restaurantele Taco Bell s-au dovedit a fi extrem de profitabile în ultimii ani. Acest lucru este dovedit de marja operațională de 11%, care a depășit semnificativ marja medie de 7%, înregistrată de Pizza Hut sau marja de 5%, înregistrată de KFC.

Grupul Yum! este prezent în 135 de ţări şi are peste 45.000 de restaurante, cele mai multe fiind deschise în sistem de franciză. Dintre acestea, peste 360 sunt restaurante Taco Bell, deschise în 25 de ţări din afara Statelor Unite, iar obiectivul de extindere internaţională a brandului vizează deschiderea a 2.000 de locaţii noi până în 2022. Cele 3 brand-uri ale companiei, KFC, Pizza Hut și Taco Bell sunt lideri mondiali pe segmentele de preparate care au la bază carnea de pui, pizza și mâncarea în stil mexican. La nivel global, grupul Yum! deschide în medie șapte restaurante în fiecare zi, fapt care îl poziționează în postura de leader din punct de vedere al expansiunii globale pe categoria de retail.

În Europa, restaurantele Taco Bell sunt prezente în Marea Britanie, Olanda, Finlanda, Grecia, Islanda, Polonia, Rusia, Spania și, începând de anul trecut, în România.

Taco Bell a deschis primul restaurant din România la începutul lunii octombrie, în Băneasa Shopping City și, la finalul lunii noiembrie 2017, deschisese deja al doilea restaurant în Mega Mall Bucureşti. După 3 luni de la deschidere, compania înregistra deja vânzări de aproape 3 milioane de lei în România.


Business Development Manager