"Este ușor - alegeți cel mai bun concept de franciză pe care piața îl oferă", spune Michal Wisniewski, directorul companiei internaționale de consultanță PROFIT System.
Miercuri
23.05.2018
“Succesul unei afaceri poate fi prezis. Alegeți întotdeauna domeniul care vă este aproape de inimă, nu vă concentrați doar pe partea financiară” - spune Michal Wisniewski.
 

Pentru întreprinzătorii care intenționează să înceapă o afacere prin achiziționarea unei francize, o etapă esențială este alegerea francizei potrivite, dovedită și de succes. Ce ar trebui să luăm în considerație mai presus de toate? Atunci când decideți să achiziționați o licență de franciză, trebuie să aveți în vedere mai multe aspecte. Mai întâi, alegeți o franciză dintr-o industrie care vă place, care presupune o activitate pentru care să simțiți chiar pasiune. Este foarte important ca alegerea dumneavoastră să vă aducă satisfacție profesională și personală și acest lucru se întâmplă numai atunci când alegi o afacere care este "aproape de inima ta". Ne spune mai multe despre cum să faci alegerea potrivită Michal Wisniewski, directorul companiei de consultanță PROFIT system.

Credeți că francizatul trebuie să aibă experiență când demarează o afacere?

Experiența nu este cel mai important lucru. Dacă nu aveți experiență, nu vă faceți griji. Este mult mai important să faci afaceri într-un domeniu care îți place, pentru că pasiunea cu care conduci afacerea va genera în companie motivația și perseverența de care oamenii, în speță, angajații tăi, au nevoie - ceea ce este foarte important pentru succes. Fiecare loc de muncă unde lucrezi cu plăcere nu implică doar un angajament, ci este o garanție a succesului, lucru dovedit de multe ori. Când intri într-o afacere în care te implici personal, sarcinile par mult mai ușor de îndeplinit și angajații tăi sunt mult mai motivați.”

Cum știe francizatul că alege o franciză de succes?

De cele mai multe ori, francizatul se concentrează pe investițiile necesare în sistemul de franciză, însă costurile sunt adesea mai puțin importante decât cunoașterea faptului că afacerea însăși și activitatea aferentă devin profitabile după o anumită perioadă de timp. Mai precis, într-o franciză, datorită experienței francizorului, momentul în care francizatul va fi profitabil este foarte predictibil. Prin urmare, este important să cunoaștem condițiile și situația financiară a altor francizați antreprenori care lucrează sau operează o franciză în cadrul unei afaceri similare, din aceeași industrie.”

Cum sunt pregătiți antreprenorii să intre în franciză, ce sfaturi le dați la început de drum?

„Este foarte important ca viitorii francizați să respecte și să implementeze planul de afaceri cu implicare și perseverență. Gândirea pozitivă nu este suficientă pentru a reuși. Înainte de a vă decide să vă alăturați unui sistem de franciză existent, aflați despre termenii și condițiile impuse de rețeaua de franciză și verificați cât de fiabilă este marca, de exemplu, și cât de precise sunt informațiile pe care le-ați primit. Asigurați-vă că franciza are un renume bun pe piață. Este posibil să nu existe prea multă cerere pentru produsul sau serviciul pe care doriți să-l oferiți sau poate trebuie să faceți o selecție atentă a spațiului necesar desfășurării afacerii. Trebuie să înveți și să investești constant în tine, ca persoană și ca antreprenor. Afacerile private, chiar și în sistemul de franciză, necesită multe abilități, printre care pot enumera abilitățile de management, negociere, orientare către clienți, pe care, dacă francizatul le are, pot constitui un avantaj în plus.”


Mircea Coman
franchise consultant