Un bun antreprenor nu este niciodată mulțumit

Tomas Tulec, proprietar al companiei producătoare de îmbrăcăminte pentru copii TulecTrend
Luni
03.09.2018
TulecTrend, singura companie de pe piața cehă care se ocupă cu proiectarea, fabricarea și vânzarea de îmbrăcăminte de marcă și accesorii pentru copii are magazine în 80 de locații din Cehia și Slovacia.
 

Compania TulecTrend a fost înființată în 1993 și, datorită propriului design atractiv al hainelor pentru copii, a înregistrat succes încă de la început și o evoluție ascendentă în cei 25 de ani de activitate. Concurența este încă mare, în ciuda faptului că o mare parte din companii au încetat să funcționeze în timpul crizei. Avantajul lor este faptul că, în lanțurile mari, lipsesc vânzătorii instruiți.

După succesul înregistrat pe piața internă din Cehia, conceptul TulecTrend s-a extins și în Slovacia, iar acum caută francizați și în România. Tomas Tulec, proprietar al companiei producătoare de îmbrăcăminte pentru copii, ne povestește despre planurile de expansiune pe alte piețe.

Ce realizări a avut conceptul de franciză TulecTrend în ultimul an?

Am înregistrat realizări importante, deoarece am reușit să deschidem 3 magazine în franciză în 6 luni și discutăm acum cu alți oameni interesați să deschidă magazine. Începând cu acest an, am decis să oferim o cooperare de franciză pe termen lung nu doar clienților, ci și noilor intrați. Plăcut pentru noi este faptul că, datorită publicității, interesul este mai mare decât ne-am așteptat. Dorim să ne concentrăm pe promovarea francizelor în acest an și pe extinderea gamei de produse, care se întâmplă în mod constant, deoarece un bun antreprenor nu este niciodată mulțumit.

Ce crezi ca îi atrage pe noii francizați la franciza TulecTrend?

Mai presus de toate, investiția financiară minimă necesară pentru deschiderea și funcționarea magazinului. Este posibil ca noul francizat să nu înțeleagă exact, de la început, conceptul general al magazinului. Însă nu trebuie să fie preocupat de dimensiunea spațiului, designul general al magazinului, cantitatea de bunuri din ofertă, modalitatea de publicitate, producția elementelor de sprijin pentru vânzare (de ex. pungi de plastic, cupoane de discount, carduri de loialitate, etc). Noi consiliem francizatul în toate aceste privințe, întrucât avem mulți ani de experiență. Sistemul nostru este optimizat pentru vânzare, pentru a evita investițiile inutile care nu sunt necesare din punctul nostru de vedere și pe care partenerii noștri ar putea fi înclinați să le facă în mod inutil.

Conceptul funcționează și în alte țări, în afară de Cehia? Ce prevede pachetul de franciză pentru România?

În urmă cu câteva luni, am încheiat un nou contract de franciză în Slovacia și, deși calea pentru a deschide un magazin este de obicei destul de lungă, am deschis primul magazin slovac în Žilina, iar acum suntem în discuții cu alți câțiva potențiali francizați interesați. În România, oferim două tipuri de contracte: contractul de master franciză, cu licență de 10 ani, pentru întreaga piață, începând cu 2019, pentru care nu se percepe nicio taxă de licență. Valoarea investiției este între 20.000 și 40.000 de Euro și prevede exclusivitate pentru întreaga piață. Investiția servește la achiziționarea de marfă pentu a asigura stocuri suficiente în depozit, astfel încât master francizatul să fie capabil să completeze rapid stocurile cu bunuri pentru magazinele individuale ale francizaților. Al doilea tip de contract se va încheia pe o perioadă de 5 sau 10 ani, cu francizatul care dorește să deschidă un magazin individual. În acest caz, pentru fiecare punct de vânzare, francizatul va plăti o taxă de 4.000 de Euro, iar valoarea investiției totale va fi între 10.000 și 15.000 de Euro pentru un magazin.

Câte magazine aveți în acest moment și câți francizați?

Livrăm către aproximativ 80 de magazine deschise în Cehia și Slovacia, atât în regim de franciză, cât și proprii, însă vom continua să ne extindem rețeaua de magazine în viitor.

În ce direcție credeți că se îndreaptă piața cehă în ceea ce privește îmbrăcămintea pentru copii? Știm că vă confruntați cu o concurență în creștere. Cum beneficiază industria în ansamblu de acest trend?

Piața de îmbrăcăminte pentru copii este, în opinia mea, extrem de fragmentată în Cehia, deoarece sortimentul pentru copii a fost inclus treptat, într-o măsură limitată, în portofoliul de articole de modă pentru femei și bărbați, inclusiv în hipermarketuri și magazine nealimentare. Cu toate acestea, există doar o ofertă limitată în aceste magazine, unde clientul nu găsește de obicei un sortiment complet și toate mărimile disponibile.

Ești îngrijorat de numărul destul de mare de mărci concurente? Nu este piața deja saturată?

Concurența este încă ridicată în această industrie. Avantajul este că o mare parte a clienților noștri, datorită ofertei confuze venite din partea unui număr mare de comercianți cu amănuntul, preferă companiile pe care le cunosc de mai mulți ani și care oferă mărci renumite. În toate locurile în care deschid magazine noi, primesc răspunsuri pozitive din partea clienților. Ei ne laudă și se bucură că, în cele din urmă, există un magazin cu un sortiment bogat și variat de textile pentru copii, de unde pot cumpăra haine de designer. Anul acesta, am extins oferta cu un nou sortiment de pături și prosoape de baie, precum și cu haine din materiale noi cum ar fi bumbacul ecologic. În acest an, intenționăm să extindem rețeaua de distribuție la toate nivelurile. Deoarece există multe orașe unde marca noastră nu este reprezentată, am dori să deschidem atât propriile noastre magazine, cât și magazine în franciză.


Business Development Manager