2012-08-13

TVA-ul la alimentele de bază rămâne de 24%

FMI nu a acceptat propunerea Guvernului României privind reducerea TVA la alimentele de bază.

Oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI), ai Comisiei Europene (CE) şi ai Băncii Mondiale (BM) nu au fost de acord pentru moment cu propunerea Guvernului României privind reducerea TVA la alimentele de bază la 9% începând din 2013. Delegaţia FMI a respins şi ideea impozitării progresive a veniturilor în trei trepte. Potrivit unor surse citate de Mediafax, motivul principal este reducerea veniturilor la buget, ceea ce creşte riscul ca deficit public să depăşească pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), impus de reglementările europene.

paine

Preţul pâinii ar fi scăzut cu 15% dacă FMI ar fi acceptat propunderea de reducere a TVA-ului la alimentele de bază.

În schimb, reprezentanţii FMI au fost de acord cu plata TVA la încasarea facturii din ianuarie 2013, cu decalarea calendarului de privatizări ale companiilor de stat, cu amânarea coplăţii în sistemul medical, precum şi cu o serie de măsuri privind stimularea creării de noi locuri de muncă.

În plan economic, reducerea TVA de la 25% la 9% la alimentele de la bază ar fi dus la scăderea preţurilor acestor produse, la diminuarea evaziunii fiscale, la încurajarea producătorilor locali şi la stimularea consumului.

Majoritatea ţărilor din Europa Centrală şi de Est aplică niveluri reduse de TVA la alimentele de bază. De exemplu, în Polonia, cota de TVA pentru produsele alimentare este de 5%, în Cehia de 14%, în Bulgaria de 9%. În Ungaria se aplică TVA de 5% şi 18% pentru diferite categorii de produse alimentare şi pentru diferite servicii.

(LN)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

0

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank