Top 5 cele mai mari francize fast-food din lume

Subway, cel mai mare lanţ de restaurante fast-food din lume, a inaugurat cel mai recent restaurant din România, pe 1 septembrie, la Timişoara.
Miercuri
05.09.2012
Subway a detronat McDonald’s în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume.
 

Lanţul de fast-food Subway se clasează pe primul loc în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume, cu un număr de peste 33.700 de locaţii. De exemplu în Germania, Subway deţine 778 de restaurante, iar în Singapore, cea mai mică ţară din Asia de sud-est, cu o suprafaţă de doar 639 kmp, deţine 79 de restaurante. Cel mai mare lanţ de fast-food din lume a deschis primul restaurant din ţara noastră în aprilie 2012 şi vizează pentru următorii 4 ani deschiderea a 40 de unităţi pe piaţa românească.

Pe locul al doilea în topul celor mai mari lanţuri de fast-food din lume, la mică distanţă de Subway, se află McDonald's, cu un număr de peste 32.700 de unităţi. Primul restaurant McDonald's din România a fost deschis în urmă cu 17 ani, pe 16 iunie 1995, la parterul centrului comercial Unirea din București. Restaurantul de la Unirii este prima franciză clasică apărută pe piața românească.

Poziţia a treia este ocupată de lanţul de cafenele Starbucks care deţine la nivel mondial peste 16.850 de restaurante. Starbucks este prezent pe piața din România din anul 2007, unde operează 8 unități: 5 în București : Plaza România, București Mall, Băneasa Shopping City, America House, AFI Palace Cotroceni, și câte unul în Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov.

Locul 4 este ocupat de KFC - Kentuky Fried Chicken, lanţul de fast-food care are peste 16.200 de restaurante în întreaga lume. Cel mai mare KFC se află în Qian Men, China şi are aproximativ 300 de locuri. KFC numără 15 ani de activitate pe piaţa din România, perioadă în care a investit peste 17 milioane de euro în 42 de restaurante. Licenţa francizei KFC pentru România a fost acordată în anul 1997 companiei US Food Network.

Locul 5 în topul celor mai mari restaurante de tip fast-food este ocupat de Pizza Hut cu un număr de peste 13.100 de unităţi. Primul restaurant Pizza Hut din România a fost deschis în anul 1994, pe Calea Dorobanților din București. Pizza Hut este deținută în sistem de franciză în România de American Restaurant System.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist