2012-09-28

Fiecare zi e o provocare

Saleem Sarieddine, francizat Gloria Jean’s Coffees: "Cei care au reuşit să supravieţuiască în timpul crizei pot depăşi orice obstacol".

Saleem Sarieddine este din Liban însă în urmă cu patru ani s-a mutat împreună cu soţia sa în Bucureşti. „Îmi place să trăiesc în România. Este o ţară foarte frumoasă cu oameni foarte prietenoşi.”, spune Saleem. Nu doar românii i-au făcut o impresie foarte bună libanezului, ci şi locurile pitoreşti din ţara noastră, el fiind foarte încântat de oraşul Sibiu. Saleem este şi managerul general al hotelului Double Tree Hilton din Bucureşti, concept adus prin franciză în România de unchiul său. Deoarece avea un spaţiu liber la parterul hotelului, a decis să deschidă aici un outlet F&B (Food&Beverage) care să poată fi manageriat cu uşurinţă. Gloria Jean's Coffees s-a dovedit a fi conceptul câştigător.

Saleem Sarieddine

Saleem Sarieddine: „Îmi place să trăiesc în România. Este o ţară foarte frumoasă cu oameni foarte prietenoşi.”

„Cunoşteam conceptul Gloria Jean's Coffees dinainte să ne deschidem cafeneaua noastră. L-am contactat pe domnul Marinescu. Răspunsul acestuia a venit foarte repede şi am încheiat contractul de franciză. Aveam deja experienţă şi cunoştinţe din domeniul francizei deoarece hotelul Double Tree Hilton a fost de asemenea adus prin franciză în România. Iniţial, în acest loc, am avut un hotel Tulip Inn, parte din reţeaua Golden Tulip. Ulterior am transformat conceptul în Double Tree Hilton.”, povesteşte Saleem Sarieddine.

Francizatul a fost sprijinit de master francizatul Gloria Jean's Coffees în România, Radu C. Marinescu, încă de la demararea afacerii. „Ne-au oferit programele de training şi ne-au ajutat şi în procesul de recrutare a propriilor noştri angajaţi. Fiecare nou angajat a urmat un program de training la compania master francizatului. Avem o relaţie foarte bună cu domnul Marinescu care ne-a oferit soluţii pentru orice problemă şi ne-a ajutat de fiecare dată când l-am contactat.”

Deşi start-up-ul afacerii nu a fost foarte uşor şi criza economică şi-a lăsat amprenta asupra business-ului, Saleem priveşte cu optimism spre viitor. „Am deschis această cafenea în anul 2009, într-o perioadă economică nu prea favorabilă. Sincer, a durat ceva timp până ce conceptul şi produsele Gloria Jean's au început să fie cunoscute în regiune. Însă am înregistrat creşteri treptat. Anul acesta e mai bun decât anul trecut, iar anul trecut a fost mai bun decât anul precedent. Şi cu siguranţă creşterile vor continua de la an la an.”

Saleem spune că se gândeşte să facă şi alte investiţii, însă deocamdată aşteaptă să se mai atenueze urmele lăsate de criza financiară pe piaţa românească. „Momentan situaţia economică din România nu este foarte bună, însă în timp vrem să continuăm să ne dezvoltăm. Vrem să investim şi în acest hotel însă avem în vedere şi deschiderea unei noi cafenele, tot în Bucureşti. Criza economică nu a dispărut cu totul şi încă ne afectează business-ul. Fiecare zi e o provocare. Însă consider că cei care au reuşit să supravieţuiască în timpul crizei economice, pot depăşi orice obstacol.”

Franciza este o modalitate de succes prin care poţi porni o afacere, în opinia lui Saleem Sarieddine, un antreprenor libanez care a ales să-şi dezvolte afacerile în România. „Franciza îţi oferă tot ceea ce ai nevoie: ideea business-ului, planul de management, logistica, designul locului pe care îl vei deschide. E adevărat că trebuie să plăteşti pentru aceste lucruri, însă rezultatele vor fi pe măsura investiţiei. În plus, vei fi scutit de o mulţime de eforturi şi de o serie de probleme pe care le poţi întâmpina când porneşti de unul singur o afacere.”

(Elena Cărăuşu)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

1

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank