2012-10-22

Carrefour mai pleacă dintr-o țară

Grupul francez va continua să investească pe piețele unde este lider și unde consideră că există potențial de dezvoltare.

Carrefour renunță la operațiunile pe care le deținea în Columbia. În acest sens, a încheiat un acord cu retailerul sud-american Cencosud, care va prelua operațiunile grupului francez pentru suma de două miliarde de euro. Cele două părți se așteaptă ca tranzacția să fie finalizată până la finalul anului. Grupul francez va continua să investească pe piețele unde este lider și unde consideră că există potențial de dezvoltare, cum ar fi Brazilia și Argentina.

Carrefour Express Fot. Franchising.pl

Carrefour operează în Columbia 72 de hipermarketuri, 16 magazine și patru unități de tip cash-and-carry.

Columbia este cea de-a treia țară din care retailerul se retrage în acest an. Prima mișcare a fost retragerea din Grecia, în luna iunie, țară grav afectată de criză, căreia i-a urmat Singapore, în luna august, unde francezii au fost primii care au introdus conceptul de hipermarket. În ultimii ani retailerul a mai ieșit și din țări ca Japonia, Mexic, Rusia sau Thailanda.

În urmă cu câteva luni, agenția de presă Reuters anunța ieșirea grupului francez din România, Polonia și Turcia. Georges Plassat, președintele grupului Carrefour, declara la momentul respectiv că ”în Polonia, țară în care grupul are o poziționare puternică, Carrefour va continua să se extindă într-o varietate de formate.”

În România, Carrefour ocupă poziția a doua în clasamentul retailerilor moderni, după nemții de la Kaufland. De la anunțul ieșirii de pe piața locală, grupul francez a continuat să se dezvolte în țara noastră, compania franceză anunțând deschiderea a șase unități în Constanța și inaugurând recent noi supermaketuri la Bacău și Focșani.

Grupul Carrefour deține peste 15.500 de magazine în 32 de țări și numără peste 475.000 de angajați. În România, Carrefour operează 3 formate de magazine: 25 de hipermarketuri, 59 de supermarketuri Carrefour Market și 8 magazine de proximitate de tip franciză Carrefour Express Angst.

Criza economică a determinat ieșirea unor retaileri din România, printre care se numără și turcii de la G’Market, care au vândut ultimele lor supermarketuri către Carrefour și Mega Image. Totodată au fost scoase din piață și toate rețelele de supermarketuri afalte în proprietatea unor antreprenori locali: Pic, Spar, Ethos și Trident.

Un alt retailer despre care s-a scris în presa de specialitate că ar putea părăsi o serie de piețe, printre care și țara noastră, este Real, deținut de grupul german Metro. Divizia Real a nemților numără peste 420 de magazine în Germania, Polonia, Rusia, România, Turcia și Ucraina. Principalul favorit la achiziția operațiunilor internaționale ale grupului Real este grupul francez Auchan, despre care s-a vehiculat că ar fi interesat și de cumpărarea operațiunilor Carrefour.

(L.N.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

1

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank