2012-10-25

Retail ca în Țara Lalelelor

Olandezii sunt cunoscuți la nivel mondial ca cei mai mari producători și exportatori de flori, dar și ca dezvoltatorii unei rețele de supermarketuri în franciză.

Compania brașoveană Retail Center Association, deținătoarea master francizei supermarketurilor olandeze Spar pe România, are în plan dezvoltarea la nivel regional și național, prin deschiderea de noi magazine, precum și prin acordarea de subfranciză retailerilor autohtoni interesați de operarea acestui brand. ”Trebuie să profităm de beneficiul unei master francize. Dezvoltarea retailerului olandez la nivel global- 4 continente și 33 de țări- s-a făcut în timp exact prin același sistem: acordarea de subfrancize, astfel ajungând să fie unul dintre cei mai mari retaileri din lume”, declară într-un comunicat de presă Adriana Aionesei, director achiziții.

Spar supermarket

Rețeaua olandeză Spar reunește peste 12.000 de magazine la nivel mondial.

Primul supermarket Spar din România a fost deschis în anul 2006, iar în prezent rețeaua retailerului numără 10 unități pe teritoriul țării noastre. Cel mai recent magazin a fost deschis în aprilie 2012, în zona centrală a Brașovului, după principiile francizorului Spar International Olanda. Rețeaua Spar din Brașov a lansat la începutul acestui an o platformă de vânzări online, care vizează cumpărătorii din orașul Brașov și din zonele limitrofe. Produsele disponibile în magazinul online au același preț ca și cele din unitățile fizice Spar, iar transportul se face gratuit pe raza orașului, termenul maxim de livrare fiind de două ore.

În această toamnă, Spar România s-a alăturat retailerilor care sprijină producția locală de legume și fructe românești, prin lansarea campaniei ”Din glia românească”, comercializând produse autohtone. Printre retailerii care încurajează consumul de produse românești se numără și Carrefour și Metro care au lansat programe speciale de promovare a acestora.

Compania brașoveană Retail Center Association a fost înființată în anul 2011. În același an compania a preluat master franciza Spar pe 60-70% din teritoriul României de la o companie din Timișoara. În contract nu sunt incluse și județele din vestul țării.

Un alt retailer care se dezvoltă prin franciză în țara noastră este Carrefour, care a lansat în octombrie 2011, în parteneriat cu Angst, un brand de succes din România, franciza Carrefour Express. Retailerul francez deține în prezent 8 francize, toate în București. Pe piața din Brașov, Carrefour oprează un hipermarket și două supermarketuri Carrefour Express.

(L.N.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

3

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank