2012-11-01

Antreprenorii care s-au îmbogățit din francize

Franciza s-a dovedit o afacere extrem de profitabilă pentru oamenii de afaceri prezenți în Topul Forbes 500 miliardari.

În topul celor 500 miliardari realizat de revista Forbes se regăsesc și antreprenori care au dezvoltat afaceri în franciză pe piața locală. Domeniul gastronomic și al fashion-ului i-a ajutat pe aceștia să-și contureze averile de miliarde de euro. Dintre antreprenorii care s-au îmbogățit cu ajutorul francizelor îi enumerăm pe Gabriel Popoviciu, Radu Dimofte, Nicolae Badea, Octavian Radu, Gheorghe Copos, Dragoș Petrescu, Andrei Alecu, Marian Mihart, Ali Madadi.

Bani

Cel mai bogat om din România este, potrivit Topului Forbes 500 miliardari, Ioan Niculae, cu o avere estimată la 1-1,1 miliarde de euro.

Gabriel Popoviciu, Radu Dimofte și Nicolae Badea au adus în România francize din domeniul fast-food-ului: Pizza Hut (14 restaurante în România), KFC (peste 40 de restaurante pe piața locală), Paul și Cinnabon, din domeniul hotelier: Howard Johnson și Ramada, din domeniul cafenelelor: Hard Rock și din domeniul retailului de mobilă: IKEA.

Spre domeniul gastronomic s-au orientat și antreprenorii Ali Madali, fondatorul dealer-ului auto Rădăcini, și Gheorghe Copos, patronul echipei de fotbal Rapid București. Ali Madali a cumpărat în anul 2010 franciza pentru Domino’s Pizza, cel mai mare lanț de livrări de pizza la domiciliu din lume. Gheorghe Copos și-a extis prin franciză lanțul de cofetării Ana Pan, dar a preluat și francize pentru hotelurile Athenee Palace Hilton și Crowne Plaza.

Octavian Radu și Vicențiu Zorzolan au adus în țara noastră francize din domeniul modei: Debenhams, Aldo, Olen, Esprit sau Mandarina Duck. Tot spre domeniul fashion s-au orientat și Andrei Alecu și Adrian Matei care au preluat franciza Hugo Boss, dar și Marian Mihart și Alessandro Armato, proprietarii Chronotime și Cellini care și-au extins afacerile prin achiziționarea francizelor Gucci și Paul&Shark.

Primele trei poziții din Topul Forbes 500 miliardari sunt ocupate de Ioan Niculae, proprietarul grupului de firme Interagro (cu o avere estimată la 1-1,1 miliarde de euro), Frank Timiș (cu o avere estimată la 900-950 milioane euro) și Dinu Patriciu (cu o avere estimată la 800-900 milioane de euro).

În ediția din acest an a topului realizat de revista Forbes se regăsesc nume noi, majoritatea oameni de afaceri, dar și sportivi de performanță care activează în străinătate, printre fotbaliștii Mirel Rădoi și Răzvan Raț.

O afacere în franciză nu îți garantează că vei deveni miliardar, însă îți oferă o serie de avantaje care te pot ajuta să-ți dezvolți un business profitabil, unul dintre principalele beneficii fiind accesul la cunoștințele (know-how-ul) și strategiile ce au contribuit la succesul companiei.

(L.N.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

0

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank