2012-11-07

Muzica scumpește alimentele

Triplarea costului muzicii ambientale se resimte în preţul produselor de la raft.

În ultimele luni uleiul, ouăle şi zahărul s-au scumpit considerabil, iar apropierea sărbătorilor de iarnă a anunţat scumpiri ale preţului cărnii de porc. Pe piaţa de retail intervine o nouă scumpire a produselor după ce Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România a triplat redevenţele încasate de la utilizatorii de muzică ambientală, anunţă Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România.

muzica

Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România susţine că marile hipermarketuri din ţară au anunţat deja creşteri ale preţului produselor.

Mulţi dintre comercianţii prezenţi pe piaţa românească folosesc marketingul muzical pentru a crea o anumită atmosferă în magazin şi pentru a-şi mări numărul de clienţi. Folosirea muzicii în spațiile publice necesită licență de utilizare. Crearea unei identităţi sonore pentru o afacere implică plata drepturilor de autor pentru utilizarea operelor muzicale prin comunicare publică și drepturile patrimoniale cuvenite autorilor de opere muzicale.

Toţi utilizatorii de muzică ambientală au fost afectaţi de triplarea redevenţelor încasate de Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Tarifele pentru taxa de muzică ambientală variază în funcție de metrul pătrat. Dacă până în anul 2011 un magazin de 15.000 de metri pătraţi (suprafaţa medie a unui hipermarket) plătea 1.270 de lei pe lună, acum plăteşte 3.600 de lei, adică 43.200 de lei pe an.

"Înmulţiţi 3.600 de lei cu 12 luni şi apoi cu numărul de magazine de suprafaţă mare construiţi în ultimii 10 ani, iar apoi întrebaţi-vă unde se duc banii respectivi", spune Alexandru Vlad, vicepreşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România, citat de Mediafax. Asociaţia susţine că marile hipermarketuri din ţară au anunţat deja creşteri ale preţului produselor „pentru a compensa recenta triplare a sumelor pe care le plătesc pentru muzica ambientală din magazine.”

Banii încasaţi pentru muzica ambientală din magazine se duc către autori, iar taxele se plătesc atât pentru muzica autohtonă, cât şi pentru cea străină, potrivit lui Adrian Iorgulescu, preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Cele 130 de hipermarketuri care funcţionau la sfârşitul anului trecut pe piaţa locală plătesc în prezent pentru muzică suma de 1,3 milioane de euro. Unele magazine au renunţat la difuzarea muzicii ambientale, printre acestea numărându-se şi retailerul Profi.

(E.C.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

2

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank