2013-01-03

Scandal cu background de cafea

Autoritățile britanice au arătat că Starbucks evită să plătească impozitele.

Starbucks a intrat pe piața britanică în urmă cu 14 ani. Până în prezent compania a dezvoltat o rețea de 750 de cafenele și a înregistrat vânzări totale de 3 miliarde de lire. Autoritățile britanice au intrat în alertă după ce au observat că Starbucks a plătit în total impozite în valoare de 8.5 milioane lire (valoarea impozitului este de 25%) în condițiile în care în ultimii trei ani nu a cotizat cu niciun bănuț la bugetul statului.

Starbucks

În 2012, la nivel global, Starbucks a deschis peste 230 de cafenele noi, la care se adaugă cele 600 de magazine din China. În anul 2013, lanțul de cafenele plănuiește să deschidă încă 1.200 de unități.

The Guardian informează că lanțul de cafenele plătește în Marea Britanie un impozit mult mai mic în comparație cu celelalte țări în care grupul este prezent. O parte din venitul Starbucks ajunge în Danemarca, de unde compania achiziționează materii prime și rețete și în Elveția, unde vinde cafea boabe. De asemenea, Starbucks Marea Britanie investește sume considerabile în cercetare și dezvoltare, bani care pot fi recuperați din impozite.

Chiar dacă taxele lanțului de cafenele se reduc, Starbucks se confruntă însă cu o mare problemă: nemulțumirea și criticile clienților. Unile voci au acuzat compania de atitudine neetică și de black PR, în timp ce unii clienți au declanșat un boicot împotriva cafenelelor. Spre nemulțumirea autorităților britanice toate acțiunile lanțului de cafenele sunt legale.

Starbucks este prezent pe piața din România din anul 2007, unde operează 8 unități: 5 în București : Plaza România, București Mall, Băneasa Shopping City, America House, AFI Palace Cotroceni, și câte una în Cluj-Napoca, Timișoara și Brașov. Pe piața locală, Starbucks concurează cu Turabo Cafe, CreamCaffe, ViaCaffe, Coffeeright, Gloria Jean's.

(E.C.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

3

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank