2013-01-16

Supermarketurile care n-au mers în România

Franciza în care nu primești sprijin din partea francizorului: o investiție proastă. Este și cazul Retail Center Association, master francizorul Spar.

În timp ce retaileri ca Mega-Image, Profi, Lidl, Carrefour și Kaufland se extind continuu pe piața locală, o rețea olandeză de supermarketuri se pregătește să iasă din România. Este vorba despre Spar, rețea a cărei master-franciză pentru țara noastră este deținută de Retail Center Association (RCA). Reprezentanții RCA au anunțat că nu vor reînnoi contractul cu francizorul olandez pe 2013, întrucât nu au primit niciun sprijin din partea acestuia. ”Vom renunța, a fost o investiție proastă”, au declarat aceștia, citați de ziarul Bursa.

Spar supermarket

Rețeaua olandeză Spar reunește peste 12.000 de magazine la nivel mondial.

Planul inițial al companiei brașovene RCA era să se dezvolte la nivel regional și național, prin deschiderea de noi magazine, precum și prin acordarea de subfranciză retailerilor autohtoni interesați de operarea acestui brand. În prezent, rețeaua Spar din țara noastră mai numără doar trei magazine, la care se adaugă altele șapte sub brand-ul Aprozar, brand propriu RCA.

Neprelungirea contractului RCA cu Spar International reprezintă ce de-al doilea eșec al acestei rețele în România, după cel din anul 2009, când compania Spar SRL a intrat în insolvență. Primul supermarket Spar din România a fost deschis în anul 2006. Compania brașoveană Retail Center Association a fost înființată în anul 2011, iar în același an compania a preluat master franciza Spar pe 60-70% din teritoriul României de la o companie din Timișoara. În contract nu erau incluse și județele din vestul țării.

(E.C.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

2

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank