Franciza câștigă teren pe Piața Bursei de Valori

Indicele FRANdex-M este reprezentat de rezultatele companiei McDonald’s. Sursa: frandata.com
Miercuri
02.11.2011
Acțiunile francizorilor o duc mai bine decât cele ale altor companii
 

FRANdata, o companie din Statele Unite care se ocupă de mai bine de 20 de ani cu cercetarea pieței de francize, a lansat un indice bursier numit FRANdex. Acesta afișează o listă de 50 de companii și anume, cele mai mari companii publice care profită pe urma modului de dezvoltare al francizelor. Primul trimestru din anul 2006 a adoptat ca perioada inițială de referință. Graficele ilustrează evoluția privind prețul acțiunilor companiilor franciză în comparație cu indicele S & P 500 și Russell 2000.

Analiza graficului duce la concluzia că franciza nu este doar o modalitate bună de a deține o afacere proprie, ci și investiția atractivă în vremuri marcate de nesiguranța economică. Prin cumpărarea de acțiuni ale companiilor franciză din SUA în 2006 s-ar fi putut câștiga încă mai mult decât prin crearea unui portofoliu de acțiuni cu media peste S & P 500.

- Întreprinderile mici și mijlocii sunt adesea cei mai buni indicatori de redresare economică după o criză majoră. Situația acestor 50 de companii, ale căror rețele de vânzări sunt alcătuite din zeci sau sute de firme mici și mijlocii, ne poate indica direcția actuală a economiei.– spune Darrell Johnson, director FRANdata.

Cercetări similare sunt desfășurate în Polonia de către compania PROFIT system. Indicele bursier WIG, publicat lunar în revista Wlasny Biznes Franchising , îi reunește pe toți cei 28 de francizori listați la Piața Bursei de Valori din Varșovia. Rezultatele sale, de asemenea, par a fi încurajatoare în ceea ce privește investițiile în acțiunile francizorilor. Din luna ianuarie 2011 până în august 2011 indicele bursier principal al Piaței Bursei de Valori din Varșovia s-a devalorizat cu până la 20 de procente. În același timp, acțiunile rețelelor de franciză și-au pierdut din valoare doar 16 la sută, deci mai puțin decât întreaga Bursă de Valori.

(gum)


Karinna Călin
franchise consultant