La nivel mondial McDonald’s operează o rețea de peste 3.000 de restaurante în franciză. În România compania deține 65 de restaurante (29 în București și 36 în restul țării), dintre care șapte sunt francize: în Bacău, Brașov, Arad, Galați și Suceava.
Luni
04.02.2013
Prețul din ce în ce mai mare al cărnii de vită ar putea scumpi hamburgerii de la McDonald’s în întreaga lume.
 

După ce în cel de-al treilea trimestru al anului 2012 McDonald's a anunțat cea mai slabă creștere a vânzărilor din ultimii ani, americanii se confruntă cu o nouă problemă: burgerii lanțului de restaurante devin de ce în ce mai puțin profitabili. Restaurantele McDonald's funcționează în regim de franciză, iar unele dintre ele spun că au ajuns să vândă pe pierdere hamburgerii. Unul dintre motivele care au cauzat acest declin, îl reprezintă dependența lanțului de restaurante de fermele americane. Acestea aprovizionează restaurantele McDonald's din întreaga lume, chiar dacă fermele din alte țări ar putea oferi carne mult mai ieftină.

Carnea de vită s-a scumpit din cauza secetei din Statele Unite ale Americii. Burgerii vânduți în restaurantele McDonald's conțin tot carne americană între feliile lor, fie că sunt vânduți la New York, fie că sunt vânduți în România. Și dacă celebrul Big Mac mai aduce ceva profit, sandvișurile din ofertele speciale ale companiei au juns să fie făcute în pierdere.

Cea mai mare problemă o reprezintă McDouble, burgerul cu două felii de carne, vândut în America din anul 2008 la prețul de 1$. În România burgerul se vinde într-un meniu care conține și suc și cartofi prăjiți, la prețul de aproximativ 3$. ”Meniul este singura variantă prin care acest sandviș mai este profitabil”, a declarat pentru agenția Reuters un reprezentant al rețelei de franciză McDonald's din Statele Unite ale Americii.

În vreme ce feliile de carne dintr-un McDouble costă mai mult de 1 $, prețul întregului sandviș, sucul și cartofii prăjiți au o marjă de profit desul de mare. Totuși restaurantele americane ale francizei nu vor să vândă McDouble ca în România, sub formă de meniu, ci îl vând în continuare separat, la un preț mai mare. La New York de exemplu prețul a ajuns aproape 2$. Strategie poate fi însă una riscantă ținând cont că în 5 ani, sandvișul McDouble vândut la prețul de 1$ a reușit să acapareze circa 10% din vânzările McDonald's.

Scumpirea sandvișului ar putea afecta însă puternic vânzările companiei. Conducerea centrală a McDonald's le poate oferi doar îndrumuri partenerilor și nu le poate stabili un anumit preț pentru un produs.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist
/2/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

Fornetti Food & Beverage, un nou concept street-food premium

Buna seara, sunt Ana-Maria as dori mai multe informatii pentru deschiderea noului concept Fornetti Food&Beverange in franchising, acest concept ma intereseaza mult deoarece...

1 Declaratii
Final 10.11.2017
De la conceptul “5 to go” la cel de “social bar”

Daca ar fi si putin controlate, eventual sa emita si bon fiscal ar fi fost cu totul altfel. Speram pe viitor sa vedem si cafea buna la 5 to go. Succes!

1 Declaratii
Final 31.01.2017
Franciza Star Kebab trece Prutul

Vrei sa ști despre francize

1 Declaratii
Final 07.10.2016
Cafenea in loc de masina!

Ma mandresc cu acest copil. Impresionant articolul din pundtul lui de gandire. Multumesc celui ce l-a scris pentru ca in fraze scurte si concise a reusit sa exprime cum acest...

1 Declaratii
Final 01.09.2016
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

Ai revenit si ma bucur caci imi lipseau articolele tale...mult succes

2 Declaratii
Final 19.06.2015
Fornetti încheie cu succes reorganizarea

In sfarsit un nou articol ,asteptam si ma bucur mult de tot...mult succes FORNETTI

2 Declaratii
Final 18.06.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Cu noul patron o sa le mearga la fel de bine...renumele e deja.

3 Declaratii
Final 12.05.2015
McDonald’s România, preluat de un rus

Premiile pentru studenti este un obicei care ar trebui pastrat si urmat de toti angajatorii.Nu pot trece cu vederea originea noului  angajator si nu as vrea sa am dreptate dar...

3 Declaratii
Final 11.05.2015