Franciza, cel mai bun model de business din lume

Alexandre Duque Lourenco are 37 de ani și este din Lisabona, Portugalia. Își iubește foarte mult băiețelul, iar mașinile sportive reprezintă una dintre pasiunile sale. Alexandre are studii în management, a făcut un master în Barcelona, iar în prezent este înscris la un MBA în Edinburgh, Scoția.
Luni
20.05.2013
Este părerea lui Alexandre Duque Lourenco, Director Executiv BodyConcept și DepilConcept, brand-uri care caută master-francizați în România.
 

BodyConcept și DepilConcept sunt două brand-uri foarte apreciate în sectorul înfrumusețării. Când a început povestea acestora și de ce v-ați orientat spre o afacere din acest domeniu?
Am început aceste business-uri în urmă cu opt ani, după ce am observat o mare lipsă de profesionalism în domeniul înfrumusețării. Am ales să dezvoltăm o rețea de franciză, prin care să oferim aceeași calitate în toate centrele din toate colțurile lumii. Suntem lideri de piață în Portugalia, iar în urmă cu doi ani am început să ne dezvoltăm și în alte țări: Polonia, Cehia, Slovacia,Elveția, Cape Verde și Brazilia. Avem în plan să ne dezvoltăm rețeaua și în alte țări din Europa, România aflându-se desigur pe lista noastră.

De ce ați ales să extindeți cele două brand-uri, Body Concept și Depil Concept, și în România?
Când am început extinderea rețelei centrelor de înfrumusețare BodyConcept și DepilConcept în Europa, ne-am orientat pentru început către țările mici. Multe dintre ele se aseamănă cu Portugalia, iar România, Polonia, Ungaria sunt țări în care economia începe să se miște. Suntem în Polonia de un an și șase luni, suntem foarte mulțumiți de master francizatul de aici și sperăm să se întâmple același lucru și în România. Bineînțeles, în întreaga Europa încă se mai vorbește despre criza economică, însă consider că în România există multe oportunități de dezvoltare. În plus, voi românii mai aveți ceva extraordinar: școlile. Consider că sistemul de învățământ românesc este foarte bine pus la punct, oamenii au un background excelent în ceea ce privește studiile, iar acesta este un mare avantaj.

Sunteți pentru prima oară în București. Ce părere v-ați format despre români, despre România?
După vizita mea în București, nu am putut să nu remarc frumusețea fetelor din România. Păcat că sunt deja însurat. Cel mai mult îmi plac oamenii din România- sunt foarte drăguți. Nu sunteți ca portughezii- ei nu sunt așa simpatici. Românii sunt foarte politicoși, foarte simpatici, foarte prietenoși și știu exact ce vor. În plus, m-am îndrăgostit de limba română. Și portughezii și românii sunt latini, însă limba română sună foarte frumos- am impresia că fredonați un cântec de fiecare dată când vorbiți. Portugheza e mai dură. Îmi place limba voastră, îmi plac româncele și îmi place că acordați o mare importanță culturii. Mă bucur că sunt aici, sunt foarte încântat de ceea ce am găsit în București. Le recomand românilor doar să aibă mai multă încredere în forțele proprii. Am vorbit cu mai mulți români și uneori mi s-a părut că nu au suficientă încredere în ei însuși. Fiți mai încrezători pentru că aveți de ce!

BodyConcept și DepilConcept sunt două francize de succes la nivel internațional. Care este părerea Dvs. Despre o afacere în franciză?
Franciza este un model excelent de business, un parteneriat perfect, profitabil atât pentru francizor, cât și pentru francizați. Pentru noi, ca francizor, pentru că putem să creștem mai repede; pentru oamenii care vor să-și pornească propriul business pentru că primesc o rețetă gata testată și sunt scutiți de o mulțime de eforturi. Cred că este o alegere bună pentru ambele părți. De fapt, consider că franciza este cel mai bun model de business din lume.

Ce informații puteți să ne oferiți despre BodyConcept și DepilConcept? Ce aduc nou pe piața înfrumusețării aceste două concepte?
BodyConcept este ca un shopping mall dedicat înfrumusețării corporale, care reunește într-un singur loc toate tratamentele dedicate esteticii corporale. Centrele BodyConcept au o sală cu mai multe paturi, Esthetical Gym, unde vor fi realizate tratamentele specifice pentru fiecare zonă a corpului. Fiecare client care ne vizitează ne spune care este partea corpului pe care vrea s-o lucreze pentru început și este îndrumat spre un anumit tip de tratament. Timp de o lună, clientul va face tratamente doar pentru acea zonă, de două ori pe săptămână, iar rezultatele vor fi pe măsură. Avem, bineînțeles, și serviciile clasice de masaj, cavitație (tratament liposucție), presoterapie ș.a. DepilConcept este specializat în epilarea definitivă prin IPL (lumină intens pulsată), care oferă și tratamente pentru alungirea genelor sau stilizarea sprâncenelor.

Ce le recomandați persoanelor interesate să-și pornească o afacere în franciză?
Cel mai important lucru este să analizeze cu multă atenție fiecare concept în parte. Trebuie să te identifici cu business-ul și să te asiguri că viitorii tăi parteneri sunt oameni serioși. Fii sigur că îți place brand-ul și fii sigur că proprietarii business-ului sunt profesioniști în domeniul francizei. Îți poți deschide cu ușurință o franciză însă prinicipalele probleme apar după inaugurare. Trebuie să te întrebi ”Ce sprijin voi primi din partea francizorului după ce voi deschide acest business?”. În anul 2012 am fost desemnați cea mai bună franciză din Portugalia, datorită sprijinului pe care îl oferim francizaților. Franciza nu presupune doar să-ți extinzi o afacere; trebuie să sprijini toate magazinele și să ajuți la menținerea lor pe piață. Dacă vrei să-ți deschizi o afacere fii foarte atent și întreabă toate detaliile legate de perioada de după deschidere. Pe piața înfrumusețării există multe brand-uri care se axează doar pe deschiderea de centre fără a le oferi francizaților suportul necesar menținerii lor pe piață.

(E.C.)
/5/
Vezi mai multe