Vineri
02.08.2013
”Ziua în care te lași de fumat este ca o nouă zi de naștere”, ne spune Diana Vasiliu, singurul terapeut anti-fumat Allen Carr din România. Ea ne explică cum funcționează metoda prin care putem deveni în sfârșit nefumători.
 

În anul 2011, Diana Vasiliu renunța la profesia de copywriter și deschidea prima clinică anti-fumat din România, bazată pe metoda terapeutică Allen Carr Easyway. Înainte de a urma acest traseu, Diana se număra printre cei pe care îi ajută în prezent să renunțe la viciul fumatului: ”Fumam cu pasiune și, ca toți fumătorii, credeam că fumez de plăcere, credeam că fumatul îmi dă inspirație și creativitate, deci era exclus să mă las de fumat. Știam că fumez prea mult însă. Ajunsesem la 3 pachete pe zi și părea că nu mă voi opri acolo”. La îndemnul unui coleg, a început să citească paginile cărții lui Allen Carr, ”În sfârșit nefumător”, cu ”gândul a o demonta, de a-i distruge argumentele, ca să-i demonstrez colegului meu că a căzut în capcana "bullshit-ului" motivațional”, povestește Diana. ”Am descoperit însă că eu însămi mă aflam, de fapt, într-o capcană. Și realmente în acea zi am plecat dimineața de-acasa fumătoare și m-am întors acasă, seara, nefumătoare. Transformarea a fost atât de rapidă și de profundă, încât m-am intrebat: daca o carte are un asemenea potential transformator, atunci sesiunile de terapie, despre care se vorbește în carte, cum or fi?”.

Cum a decurs procesul prin care ați devenit terapeut anti-fumat Allen Carr?
Entuziasmul m-a facut să scriu la Londra, să mulțumesc pentru minunea care mi se înfăptuise și să cer informații despre clinica din România. Am fost însa extrem de dezamagită cand mi s-a spus că nu există o clinica Allen Carr în România. Două zile mai tarziu, mi-a venit ideea: ce-ar fi s-o deschid eu? Am scris din nou la Londra, acolo fiind centrul organizației Allen Carr, le-am spus intenția mea, mi s-au transmis toate detaliile necesare deschiderii unei clinici, am considerat că mă pot "înhăma" la treaba asta și din acel moment au mai trecut 6 luni de interviuri succesive pe mail și Skype, precum și câteva călătorii la Londra, până când au considerat cei de acolo că voi putea reprezenta organizația, numele și metoda Allen Carr aici, în Romania. Iar din momentul în care am avut ok-ul lor, am primit toate materialele necesare studiului metodei, am intrat în training, moment în care mi-am dat demisia de la job și m-am concentrat 100% pe învățat, iar după alte 6 luni am trecut testul de confirmare ca terapeut, am fost acreditată de Londra și am început sesiunile de terapie aici. Procesul de recrutare este unul lung, dar ei trebuie să se asigure că viitorul terapeut va putea "livra" metoda cu succes. Iar până ce omul nu e pregatit, nu începe nimic, nu i se permite să intre în sală.

”Întotdeauna mi-e greu sa explic într-un interviu ce le spun oamenilor. Ar trebui să vorbim vreo 7 ore ca să răspund doar la o intrebare! :) Ceea ce însă pot să spun, pe scurt, este că nu vorbim despre boli, nu arătăm imagini dezgustătoare și nici nu învinovățim fumătorii pentru că fumează. Nu vorbim despre motivele pentru care n-ar trebui să fumăm. Le știm prea bine. Vorbim însă despre acele motive pentru care totuși fumăm: că ne place, că e un sprijin, că ne ajută în diverse momente etc. Demontăm iluzii și demolăm mituri. Înțelegem că suntem prinși într-o capcană, învățăm s-o deschidem și în acest fel reușim să devenim liberi” - Diana Vasiliu, terapeut anti-fumat Allen Carr.

Metoda usoară de a deveni nefumător a lui Allen Carr a înlăturat din viața multor oameni viciul fumatului. Ce informații ne puteți oferi despre cel care a vindecat lumea de fumat și despre metoda pe care inventat-o?
Contrar opiniei generale, care-l plasează în zona psihologiei sau a scriitorilor motivaționali americani, Allen Carr a fost un contabil din Anglia, care nu a avut nici o pregătire în sfera psihologiei și nici nu a fost un speaker motivațional sau un scriitor de "manuale de fericire". Ceea ce însă îl recomandă pe el în acest domeniu, al luptei anti-fumat, este însăși viața lui. Propria sa experiență: 33 de ani de fumat, la finalul cărora ajunsese la 5 pachete pe zi și, departe de a-i fi o plăcere, țigările deveniseră obsesie. După cum el însuși povestea, nu mai putea să schimbe un bec fără să aibă o țigară aprinsă în gura. Voia sa scape de fumat și totodată nu-și putea imagina viața fără țigări. Ceea este, altminteri, laitmotivul vieții oricărui fumător. După ce a încercat toate metodele posibile, a pus totul cap la cap și a decis că el trebuie să-și inventeze propria metodă de renunțare la fumat. A început să studieze modul în care funcționează adicția de nicotină, a început să observe fumătorii și nefumătorii din jurul său și încet încet a conturat această minunată metodă, care a ajutat milioane de oameni pretutindeni în lume să se elibereze din capcana fumatului. Pentru că, într-adevăr avem de-a face cu o capcană extrem de subtilă. Într-atât de subtilă încât mulți nici nu conștientizează că sunt prinși.

Cum funcționează sesiunile de terapie Allen Carr pe care le moderați la clinică?
Sesiunile sunt de fapt un program de 3 întâlniri. Începem cu sesiunea principală, care pentru majoritatea fumatorilor este decisivă și suficientă. Această sesiune este masivă ca volum de informații și ca timp - durează 6-7 ore și se intamplă în general sâmbata. Dacă după prima sesiune omul continuă să fumeze, intrăm în a doua sesiune. Dacă și după a doua sesiune omul continuă să fumeze, intrăm în a treia sesiune. Sesiunile 2 și 3 sunt sesiuni de suport, durează mult mai puțin decât prima - doar 3 ore - și nu repetă conținutul. Aceste sesiuni de suport au un rol foarte important, întrucât deseori ceea ce nu se înțelege din prima sesiune, se înțelege din a doua sau a treia. În plus, pe lângă aceste sesiuni, suntem, din cate știu, singura organizație anti-fumat din lume care garantează succesul, pe sistemul "succes sau banii înapoi", în sensul că dacă participi, în termen de 3 luni de la prima sesiune, la cel puțin 2 sesiuni de suport și continui să fumezi, îți poți cere banii înapoi, ți-i returnăm fara probleme. Acest pachet de 3 sesiuni, plus garanția, plus asistența mea ca terapeut după sesiune, costă 420 de lei. Sumă care, pentru majoritatea fumătorilor, se amortizează într-o lună.

Mulți fumători amână continuu ziua/momentul în care se vor lăsa de fumat: după ce împlinesc 30 de ani, din 2014, când ies la pensie, ăsta e ultimul pachet pe care îl fumez etc. Cum putem să facem ca momentul/ziua în care ne lăsăm de fumat să fie acum?
E firesc să amâni. Amâni pentru că ți-e frică. Ți-e frică pentru că ești prins într-o capcană. Nu există moment ideal ca să te lași de fumat. Mulți pleacă urechea la tonele de sfaturi anti-fumat care circulă în jurul nostru, sfaturi care spun: lasă-te de fumat când nu ești stresat. Lăsând la o parte faptul că fumatul însuși induce stres, când oare nu suntem noi stresați deloc? În concediu? În vacanțe? Ok, dar oare noi fumăm exclusiv la stres? Din câte știu, oamenii fumează și când se relaxează la terasa, cu o bere în față. Sau pe plajă, cu un frappe rece alături. Un fumător va fuma și după ce a urcat pe munte. Deci... când e un moment propice să te lași de fumat? Aveți dreptate. Momentul propice este acum. Așa încât, când ai luat decizia: vreau să mă las de fumat și dacă alegi să vii într-o sesiune Allen Carr, te înhami la treabă și vii. Nu mai pui la îndoială ziua, momentul, durata sesiunii etc. Astea-s pretexte. Le înțeleg, ele sunt firești, dar sunt contraproductive. Ziua în care te lași de fumat este ca o nouă zi de naștere. Nu negociem ziua de naștere, nu?

Unii foști fumători practică uneori fumatul ocazional: în concediu, la petreceri, la o cafea cu prietenii. Care sunt șansele ca fumatul ocazional să te facă să te reapuci de fumat? Care sunt șansele ca un fumător ocazional să devină fumător cu acte în regulă?
Discuția e foarte lungă la capitolul fumat ocazional. Pentru că el pare "deal"-ul perfect: fumezi, dar nu fumezi mult, ești în parametrii social tolerați și acceptați chiar de medici. Culmea! În primul rând, când afli că cineva fumează ocazional, trebuie să fii 100% sigur că spune adevarul. De multe ori, fumătorii ocazional fie îi mint pe ceilalți, fie se mint pe ei înșiși, spunându-și această "poveste frumoasa", în care ei de fapt nu sunt fumători cu acte în regulă, când ei fumează cu regularitate și-i tapează pe ceilalți de tigări. Odată ce știm adevărul, dacă omul nu face un efort de voință ca să fumeze puțin, e clar că e o chestiune de organism. Și nici asta nu se poate negocia. Pentru vasta majoritate a fumătorilor obișnuiți, este o iluzie transformarea în ocazionali. Nu merge așa. Însă invers, da. Toți fumătorii se trag din fumători ocazionali. Toți am început cu o țigară azi, alta mâine, alte trei țigări poștite la majoratul lui cutare etc. Nimeni nu a început cu un pachet pe zi. Alunecarea s-a facut treptat. Or, dacă vrei sa fumezi ocazional, te avertizez ca joci la loterie. S-ar putea să-ți iasă, dar cele mai mari șanse sunt împotriva ta. E o chestiune de timp până când, dacă te ajută organismul, vei ajunge în tagma fumătorilor obișnuiți, cu un pachet, două, trei, cât poți tu duce, pe zi. Iar un fumător care s-a lăsat de fumat și reia o țigara, indiferent în ce context, o va lua de la capăt indiscutabil. O adicție nu se "ține-n frâu". Mult succes celor care încearcă. Este un chin.

În prezent, în România funcționează o singură clinică anti-fumat Allen Carr Easyway, în București. Se organizează sesiuni de terapie și pentru persoanele din afara Capitalei? Vom vedea clinici Allen Carr Easyway și în alte zone ale țării?
Avem și posibilitatea de a ne deplasa în alte orașe, singura condiție fiind să se strângă acolo un grup de minimum 5 persoane dornice să participe la sesiune. Acel grup trebuie să găsească un loc în care să susțin sesiunea și trebuie să împartă cheltuielile ce țin de deplasarea mea și, dacă e foarte departe, o noapte de cazare. În rest, costul rămâne același. În ceea ce privește creșterea numărului de clinici pe teritoriul României, acesta este un subiect care trebuie discutat cu Londra, nu cu mine. Centrul de la Londra este cel care acordă franciza și oportunitatea de reprezentare.

Care este cea mai mare mulțumire pe care vi-o aduce profesia de terapuet Allen Carr?
Nu mai am dileme morale în ceea ce privește meseria mea. Și în plus, mă pot mândri cu ceea ce fac în fața copiilor mei. Nu trebuie să mă scuz pentru jobul meu sau să explic prea mult în ce constă el. Iar când copilul tău înțelege că "mami salvează lumea", cum recent a declarat despre mine fiul cel mare, ce-ți poti dori mai mult? Problema e că salvatul lumii nu e un job foarte profitabil financiar, dar sper că va deveni în viitor. :)

Un sfat pentru cei care doresc să se lase de fumat.
Nu au nimic de pierdut dacă încearcă sesiunile Allen Carr. Sunt doua variante: nu funcționează metoda și atunci nu pierzi nimic, datorită Garanției Allen Carr sau... merge, caz în care câștigi TOTUL. Din câte văd eu, e o situație în care câștigi, orice-ar fi.

(E.C.)