Taxa pe fast-food vs. dezvoltarea francizelor

Piața fast-food din România valorează în prezent aproximativ jumătate de miliard de euro.
Miercuri
23.05.2012
Proiectul noii legi a sănătății, aflat în curs de elaborare, propune introducerea unei taxe pe fast-food.
 

Anunțul a fost făcut de Vasile Cepoti, ministrul Sănătății, care consideră că fast-food-ul este o alimentație nesănătoasă care crește morbiditatea pe anumite boli.Romalimenta, Federația Patronală Română din Industria Alimentară, s-a declarat împotriva suprataxării alimentelor. Federația consideră că introducerea taxei pentru produsele fast-food ar afecta atât populația României, cât și economia românească. Potrivit unui comunicat al federației, citat de Mediafax, în țările în care a fost instiuită o astfel de taxă, cum ar fi Danemarca, Belgia, Franța și Ungaria, nu s-a atins scopul scontat, respectiv îmbunătățirea stării de sănătate a populației. Suprataxarea alimentelor a dus la redirecționarea consumatorilor către produse mai ieftine și mai slabe calitativ și nutrițional.

Efectul introducerii taxei pe alimente s-ar resimți și în valoarea pieței fast-food din România care este în prezent de aproximativ jumătate de miliard de euro, potrivit realitatea.net. Conform aceleiași surse, în anul 2011, peste 200.000 de români au cumpărat zilnic shaorme, cartofi prăjiți și burgeri. Principalele lanțuri fast-food din România sunt Mc Donald's, KFC, Pizza Hut și Burger King. În aprilie 2012, Subway a inaugurat primul restaurant din România. Lanțul american de tip fast-food vizează pentru următorii 4 ani lansarea a 40 de unități în sistem de franciză pe piața românească.

Taxa pe fast-food a mai fost în atenţia autorităţilor şi în anul 2011. După mai multe dezbateri contradictorii aceasta a fost amânată, pe motiv că este foarte greu de implementat.

(E.C.)
Elena Cărăușu
ziarist