2014-02-10

Dacă vrei să deschizi o franciză, discută cu un francizat

Este unul dintre sfaturile pe care îl oferă celor interesați de o afacere în franciză Cristian Ștefănescu, antreprenorul al cărui nume este de curând asociat și cu Gloria Jean’s Coffees.

Pe Cristian Ștefănescu îl cunoaștem ca primul francizat Subway în România. De curând îi asociem numele și cu franciza Gloria Jean's Coffees deoarece tot el a deschis o cafenea în zona Piața Victoriei din Capitală. Cristian este foarte pasionat de business-urile lui, inclusiv de alte trei brand-uri pe care vrea să le dezvolte în România: Vintage Teas, Namba și ATT Cafe.

Pe Cristian Ștefănescu îl cunoaștem ca primul francizat Subway în România Fot. Raluca Iosifidis

Cristian Ștefănescu este și unic importator și distribuitor în România pentru Vintage Teas. ”Este un concept care îmi place foarte mult. Cum l-am descoperit? Este brand-ul pe care Subway îl folosește în Europa Centrală și în Europa de Est. Sortimentul cu mușețel și miere este absolut genial. E un produs foarte bun, nu este ieftin, este însă un preț corect. 30 de bani un pliculeț de ceai. Avem o persoană care se ocupă deja de distribuția pe Horeca”.

Anul trecut ai deschis o franciză Subway, acum o cafenea Gloria Jean`s Coffees. Să înțeleg că franciza este modelul ideal de business pentru tine?
În starea actuală a economiei, da. De ce franciza? Franciza îți oferă o rețetă gata făcută și este foarte foarte ușor să controlezi business-ul, indiferent dacă ești la fața locului sau te ocupi și de altele. În orice business sunt mai multe modalități de a controla. Într-o franciză controlezi mult mai ușor tot fluxul de materie primă și tot fluxul de vânzare.

Știm că unul dintre motivele pentru care ai ales Subway e că ești fan sandvișuri. Să înțeleg că ești și un mare consumator de cafea?
Nu sunt mare băutor de cafea- o folosesc doar ca pe un mijloc de socializare. Îmi place în schimb atmosfera dintr-o cafenea, unde se simte mirosul cafelei. Cu toate că beau cafea doar în mod social, acasă am toate ustensilele pentru pregătirea unei cafele excelente: expresor, pastile și capsule pe care mi le comand online din SUA, Marea Britanie și Elveția. Îmi refac proviziile de fiecare dată când călătoresc în afară.

Cum a decurs procesul prin care ai devenit francizat Gloria Jean`s Coffees?
Le-am trimis un email celor de la Gloria Jean`s Coffees și le-am zis că m-ar interesa să deschid o cafenea într-o locație anume. Ideea inițială era să deschid franciza la sfârșitul anului viitor, însă între timp a apărut o locație lângă Subway Victoriei și atunci ne-am decis să grăbim procesul. Astfel, am inaugurat cafeneaua recent, la începutul acestui an.

Ce recomandare ai pentru persoanele interesate să-și deschidă un business în franciză?
În esență, oricine își deschide un business nu ia în calcul cheltuielie proprii ca o cheltuială. Este una dintre cele mai frecvente greșeli și totodată unul dintre principalele motive pentru care multe business-uri eșuează încă de la început. În momentul în care te apuci de un business trebuie să te gândești la cât timp vei trece pe profit. Poate fi o lună, două, trei. Dublează sau triplează termenul respectiv și asigură-te că ai bani ca tu ca persoană să trăiești în perioada respectivă. Franciza îți oferă o rețetă gata făcută și un sistem de control foarte bun, fără de care nu ești francizat sau patron - ești un agajat. Asta este diferența dintre o franciză și un business pe care ți-l deschizi tu: sistemul de control. Desigur, trebuie să fii și pasionat de domeniul pe care îl alegi și să înțelegi foarte bine cum funcționează afacerea. Dacă știi tu sistemul, nu poți să ai nici un fel de probleme. De asemenea, recomand celor interesați de o franciză cu o persoană care are deja statutul de francizat deoarece el sau ea îi poate explica cel mai bine cum funcționează acest sistem.

În viitor să ne așteptăm să mai deschizi o nouă franciză? Sau poate te vom vedea în calitate de francizor?
Deocamdată mă voi axa pe dezvoltarea acestor două concepte. Despre francizor nu poate fi vorba deoarece nu am răbdarea necesară să stau să creez un sistem. Pot să creez un sistem dar la un nivel mult mai mic, nu la gradul de complexitate al unei francize pe care îl are Subway sau Gloria Jean's. Voi dezvolta și segmentul de ceaiuri Vintage Teas și alte două branduri de cafele: Tupinamba și ATT Caffe. Namba a apărut undeva pe la 1860, în Spania, iar ATT Caffe este una dintre cele trei tipuri de cafele din lume care se prăjește pe lemn. A fost creată de cei care au inventat procedura de prăjire a cafelei: familia Hausman, niște italieni de origine germană. Sunt produse deosebite, cu mult peste ceea ce noi ca români percepem ca branduri de lux. Sunt produse care pot să arate o poveste și o istorie în spate, care vin cu ceva extra. Nu e o chestie de masă care să zică ”Da, avem un depozit de jumătate de milion de metri pătrați și putem să acoperim toată planeta cu un strat de boabe de cafea”. Nu asta e ideea. Ideea e să poți să oferi calitate.

(E.C.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

2

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank