2014-03-26

Retailerii care părăsesc România

Se pare că nu tuturor nemților le merge bine în România. Două companii nemțești ar putea părăsi piața locală în următoare perioadă.

În timp ce nemții de la Lidl și Kaufland își extind rețelele de magazine din România și adună din ce în ce mai mulți clienți, alte două companii germane nu s-au putut adapta la condițiile de pe piața locală. Este vorba despre Obi și Praktiker. Potrivit unor surse citate de Mediafax, retailerul german de bricolaj Obi se pregăteşte să se retragă în acest an de pe piaţa românească, unde a înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii ani începând cu 2008, când a deschis primul magazin.

praktiker Fot. Franchising.hu

Cele mai multe magazine Praketiker au fost deschise între 2005 şi 2008, perioada de boom imobiliar. Spaţiile în care funcţionează magazinele Praktiker sunt închiriate.

În februarie 2014 grupul german Praktiker a anunţat vânzarea operaţiunilor din România către firma Search Chemicals, deţinută de omul de afaceri turc Omer Susli. În România, grupul german deține 27 de magazine și a avut, în 2012, vânzări de 142 milioane de euro.

O companie care domină piața de bricolaj din România este Dedeman, deținută de fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl din Bacău. Compania a încheiat anul 2013 cu șase magazine noi, în urma unor investiţii de peste 70 mil. euro, fiind singurul jucător din piaţa de profil care a continuat expansiunea. Dedeman a considerat criza drept o perioadă bună pentru extindere. Reţeaua companiei s-a triplat în intervalul 2008 – 2013, de la 12 la 36 de magazine.

Distribuie articolul

Comentează pe forum

2

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank