România, printre fruntaşii Europei în retail

Creşterea pieţei de retail are loc în condiţiile în care România are printre cele mai reduse suprafeţe de vânzare pe cap de locuitor din România (0,67 metri pătraţi), faţă de media de 1,11 metri pătraţi în cele 32 de ţări analizate.
Marţi
15.07.2014
Piaţa de retail din ţara noastră va înregistra una dintre cele mai mari creşteri din Europa, proces care va fi susţinut şi de vânzările din mediul online.
 

Piaţa de retail din România va creşte în acest an cu 4,3%, după ce anul trecut a înregistrat un avans de 4,9%, la 26 miliarde de euro, performanţa sectorului local fiind printre cele mai bune din Europa, reiese dintr-un studiu al companiei de cercetare Gfk. 

"Creşterea comerţului online pune presiune asupra formatelor de retail tradiţional în toată Europa. De aceea, anticipăm o creştere moderată pentru acestea din urmă, de 0,6% (în medie) pentru ţările UE în 2014. Printre fruntaşi se numără România (+4,3%) şi ţările baltice (+4,8-5,9%). De asemenea, creşterea puternică pe care o previzionăm pentru Turcia (9,5%) va fi contrabalansată de nivelul ridicat al inflaţiei. Ne aşteptăm ca situaţia retailului să înceapă să se stabilizeze anul acesta în special în statele din sudul Europei cu economia greu afectată", se arată în studiul privind piaţa de retail din Europa.

Scăderi ale vânzărilor de retail sunt aşteptate în Grecia (-3%), dar într-un ritm mai redus decât în 2013, dar şi în Germania (-1%, pentru prima dată din 2009) şi în Olanda (-1,5%).

"Cele 32 de ţări analizate au beneficiat în 2013 de o suprafaţă de vânzare de 1,11 mp/ cap de locuitor, ceea ce înseamnă o creştere de aproape 2% faţă de valoarea din 2012. Cea mai mare creştere a avut loc în ţările nordice şi est europene: Finlanda, Bulgaria, România şi Estonia. Prin contrast, suprafaţa de vânzare a scăzut în unele ţări, în special în Grecia. Germania a pierdut de asemenea la acest capitol anul trecut, ca urmare a închiderii a numeroase magazine cu produse de amenajări pentru locuinţe. Cu toate acestea, suprafaţa de vânzare pe cap de locuitor în Germania este în creştere datorită declinului populaţiei", arată studiul.

În 2013, piaţa de retail din Europa a stagnat la aproximativ 3,1 trilioane de euro (-0,1%), în cele 32 de ţări analizate. Scăderi au suferit Grecia (-8%), Cipru (-5%), Olanda (aproape -4%), Spania (-3,5%) şi Italia (mai bine de -3%). În topul celor mai mari pieţe de retail din Europa care nu au fost afectate se numără în continuare Rusia, urmată de Franţa şi de Germania. România se află printre statele care se bucură de creşteri semnificative (cu +4,9% şi o valoare a pieţei de 26 miliarde de euro în 2013), alături de ţările baltice (+5,3%) sau Polonia (+5,1%).

Cele mai mari 10 pieţe de retail din Europa sunt în ordine Rusia (465 miliarde de euro), Franţa (417 miliarde euro), Germania (412 mld euro), Marea Britanie (365 mld euro), Italia (253 mld euro), Spania (184 mld euro), Turcia (154 mld euro), Olanda (91 mld euro), Polonia (86 mld euro) şi Elveţia (83 mld euro).

Sursa: Mediafax


Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe