2014-08-21

Francizele McDonald’s, pe un trend ascendent în România

Francizele McDonald’s au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 1,65 milioane de euro, cu peste 6% mai mult comparativ cu încasările unui restaurant deschis direct de grupul american pe piaţa locală.

Compania McDonald’s România a terminat anul 2013 cu afaceri de 415 milioane lei. Rata de creştere a businessului a fost de 4%, sub rata de creştere a localurilor în franciză. Potrivit zf.ro, cifra de afaceri în 2013 a McDonald’s România include rezultatele celor 60 de localuri proprii, încasările cafenelelor McCafe şi taxele de franciză plătite de cele şapte unităţi deschise în sistem de franciză.

McDonald’s a deschis cel de-al 67-lea restaurant din tara Fot. McDonald's România

McDonald’s deţine în România 67 de restaurante în 21 de oraşe şi primeşte zilnic peste 150,000 de clienţi.

Deşi a intrat direct pe piaţa din România, McDonald’s a oferit de-a lungul anilor şi francize unor antreprenori locali cu experienţă.

Potrivit ultimelor date comunicate de reprezentanţii McDonald’s în urmă cu câteva luni, grupul american nu acordă noi francize de circa patru ani. Oficialii companiei spuneau anterior că pe viitor, când trendul de dezvoltare al României va fi predictabil, această divizie ar putea deveni o direcţie strategică.

Surse din piaţă spun însă că acest proces este blocat pentru că grupul are de mai mulţi ani în plan să transfere întreg businessul către un francizat.

Încheierea unui astfel de acord ar putea să aducă în buzunarele americanilor câteva zeci de milioane de euro. Pe lângă suma obţinută pentru transferul de business, McDonald’s va încasa de la francizat şi un procent din cifra de afaceri anuală, care în prezent se apropie de 100 mil. euro, potrivit surselor citate.

Pe de altă parte, conflictul dintre Uniunea Europeană şi Rusia a dus la suspendarea activităţii a patru restaurante McDonald’s din Moscova. Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor a anunţat că s-au descoperit nereguli la selectarea produselor alimentare şi la respectarea normelor sanitare în restaurante.

McDonald's este prezentă în Rusia din ianuarie 1990, ultimul an de existenţă a Uniunii Sovietice. Primul restaurant al companiei în Rusia, în centrul Moscovei, este unul dintre cele mai frecventate din lume.

În România, McDonald’s a deschis primul restaurant în anul 1995. În prezent, compania deţine 67 de restaurante în 21 de oraşe şi primeşte zilnic peste 150,000 de clienţi. McDonald’s are peste 4,000 de angajaţi în Romania. Investitia McDonald’s in România depăşeşte 600 de milioane de lei.

Distribuie articolul

Comentează pe forum

3

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank