Francizele McDonald’s, pe un trend ascendent în România

McDonald’s deţine în România 67 de restaurante în 21 de oraşe şi primeşte zilnic peste 150,000 de clienţi.
Joi
21.08.2014
Francizele McDonald’s au încheiat anul 2013 cu o cifră de afaceri de 1,65 milioane de euro, cu peste 6% mai mult comparativ cu încasările unui restaurant deschis direct de grupul american pe piaţa locală.
 

Compania McDonald’s România a terminat anul 2013 cu afaceri de 415 milioane lei. Rata de creştere a businessului a fost de 4%, sub rata de creştere a localurilor în franciză. Potrivit zf.ro, cifra de afaceri în 2013 a McDonald’s România include rezultatele celor 60 de localuri proprii, încasările cafenelelor McCafe şi taxele de franciză plătite de cele şapte unităţi deschise în sistem de franciză.

Deşi a intrat direct pe piaţa din România, McDonald’s a oferit de-a lungul anilor şi francize unor antreprenori locali cu experienţă.

Potrivit ultimelor date comunicate de reprezentanţii McDonald’s în urmă cu câteva luni, grupul american nu acordă noi francize de circa patru ani. Oficialii companiei spuneau anterior că pe viitor, când trendul de dezvoltare al României va fi predictabil, această divizie ar putea deveni o direcţie strategică.

Surse din piaţă spun însă că acest proces este blocat pentru că grupul are de mai mulţi ani în plan să transfere întreg businessul către un francizat.

Încheierea unui astfel de acord ar putea să aducă în buzunarele americanilor câteva zeci de milioane de euro. Pe lângă suma obţinută pentru transferul de business, McDonald’s va încasa de la francizat şi un procent din cifra de afaceri anuală, care în prezent se apropie de 100 mil. euro, potrivit surselor citate.

Pe de altă parte, conflictul dintre Uniunea Europeană şi Rusia a dus la suspendarea activităţii a patru restaurante McDonald’s din Moscova. Agenţia rusă pentru protecţia consumatorilor a anunţat că s-au descoperit nereguli la selectarea produselor alimentare şi la respectarea normelor sanitare în restaurante.

McDonald's este prezentă în Rusia din ianuarie 1990, ultimul an de existenţă a Uniunii Sovietice. Primul restaurant al companiei în Rusia, în centrul Moscovei, este unul dintre cele mai frecventate din lume.

În România, McDonald’s a deschis primul restaurant în anul 1995. În prezent, compania deţine 67 de restaurante în 21 de oraşe şi primeşte zilnic peste 150,000 de clienţi. McDonald’s are peste 4,000 de angajaţi în Romania. Investitia McDonald’s in România depăşeşte 600 de milioane de lei.


Elena Cărăușu
ziarist
/3/
Vezi mai multe

Subiecte populare in Forum

KFC și Pizza Hut merg la munte

O sa le meagra bine sigur. Multa bafta!_________________________________Steve WorksPizzeria Napoli

4 Declaratii
Final 04.07.2015
Franciza Express se extinde și în afara Bucureștiului

Provincia a ramas de izbeliste...umblam ca bezmeticii dupa un loc de munca si cu sanse minime

4 Declaratii
Final 12.06.2015
Retailerii cu cele mai multe reclame în perioada Paştelui

Nu ma asteptam ca Metro sa fie cap de lista la reclame...

4 Declaratii
Final 12.05.2015
Premieră pe piața de retail din România

Ce bine ar fi daca romanii s-ar intoarce acasa.Toti si-ar dori dar aici ce sa faca?

4 Declaratii
Final 12.05.2015
Prăjiturile la mare căutare

Numai cand privesti fotagrafia atasata si papilele gustative o iau razna...Cui nu i plac dulciurile?

3 Declaratii
Final 12.05.2015
Prăjiturile la mare căutare

Inutil sa adaug ploaia torentiala din cavitatea bucala...minunat ca apar si alte produse pentru ca numarul celor  "dulci" (medical) din pacate este in crestere

3 Declaratii
Final 08.05.2015
Prăjiturile la mare căutare

Romanii stiu sa sarbatoreasca si fara dulciuri nu ar mai fi sarbatoare...fara cozonac este imposibil sa sarbatoresti Sfintele sarbatori pascale

3 Declaratii
Final 07.05.2015
Premieră pe piața de retail din România

Ce bine ar fi daca pe langa piata de desfacere am fi si producatori de orice...ceva care sa ne dea un raspuns la intrebarea:ce lasam in urma noastra ?

4 Declaratii
Final 27.04.2015