Fornetti, o poveste de succes

"Cel mai important aspect pentru 2015 este faptul că putem anunța ieșirea din reorganizare la data de 31 mai 2015" - Csaba Toth, Directorul General Fornetti România.
Vineri
09.01.2015
Povestea ne-o spune Csaba Toth, Directorul General Fornetti România, care ne vorbeşte despre franciză, evoluţia companiei în 2014 şi planurile pentru acest an.
 

În urmă cu aproape 2 ani aţi preluat conducerea Fornetti. Cum au evoluat lucrurile în cadrul companiei de când vă aflaţi în fruntea acesteia?
Într-adevăr, în luna martie se împlinesc doi ani de când ocup funcția de Director General în cadrul companiei Fornetti România. Pot spune cu mândrie și bucurie că în acest timp am reușit, împreună cu colegii, să creăm un parcurs favorabil companiei, din punct de vedere economic, și nu numai. Am reușit vânzări pe piața internă de 6700 de tone, cu o creștere de 7% față de anul 2013, având în sistemul de franciză cu 5% mai multe magazine decât în 2013. Un aspect important ar fi și faptul că, în retail,am reușit încheierea unor parteneriate cu cele mai importante rețele de magazine.O realizare extrem de importantă este faptul că 2014 a fost primul an cu profit de la începutul reorganizării, profitul estimându-se la 500.000 euro. Rămânând în domeniul financiar, cifra de afaceri, per total atât pe piața internă cât și pe cea externă a depășit 100 milioane de lei.

Ne spuneaţi într-un interviu anterior că Fornetti poate deveni o nouă poveste de succes. Care consideraţi că este secretul unei reţele de franciză de succes?
Așa cum am mai declarat, atât în publicații cât și în discuțiile cu partenerii, secretul este privirea acestui ansamblu ca o familie. Am dezvoltat și dezvoltăm în continuare relații strânse de parteneriat cu toți partenerii noștri, atât cu cei aflați în sistemul de franciză de la începutul companiei cât și cu cei noi. Respectul nostru pentru produse, parteneri și consumatori și încrederea din partea partenerilor, respectiv a cosumatorilor cred că fac din Fornetti România o poveste de succes.

Fornetti este una dintre cele mai cunoscute şi longevive francize din România. Care sunt principalele atuuri care i-au determinat pe antreprenori să investească de-a lungul timpului în acest brand?
Foarte mulți dintre partenerii pe care îi avem sunt deja parteneri vechi, cu tradiție în Fornetti. Parteneri care au plecat de la un singur punct de lucru și care acum, după ani, dețin chiar și 8-10 magazine. Așa cum am mai spus, noi, Fornetti România, încercăm frecvent să ieșim cu produse noi pe piață, să înfrumusețăm magazinele, să punem în acord tehnologia de coacere cu noile game sortimentale, iar partenerii apreciază eforturile noastre, chiar și în vremurile puțin mai delicate. Cred că principalul atu este atenția îndreptată spre produs, de aici toate celelalte se leagă extrem de bine și curg într-o direcție favorabilă și pentru partener.

Ce diferenţe sunt între o patiserie Fornetti şi o patiserie clasică?
Fornetti a apărut pe piață într-un moment în care, în România, sectorul food stradal era foarte puțin dezvoltat. Noi am surprins piața și am reușit să ne facem extrem de repede un renume. Caracteristica s-a păstrat încă din 2001: patiseria și panificație congelată. Diferența o face însă tehnologia pe care Fornetti a dezvoltat-o pe parcursul anilor, modernizarea fabricii din România și constanta implicare în alegerea de ingrediente bune, calitative. Ne mândrim cu o fabrică extrem de modernă , dar și cu investiții în acest capitol.

La ce provocări ar trebui să se aştepte un antreprenor care vrea să-şi deschidă o patiserie Fornetti în franciză?
Nu aș spune că trebuie să se aștepte la ceva provocări anume. Sistemul nostru de franciză este extrem de bine închegat, solid și nu apar surprize pe parcurs. Pașii sunt simpli: dacă un potențial partener dorește să deschidă un magazin Fornetti, ia legătura cu reprezentanții noștri, care evaluează potențialul spațiului, se fac calcule de profitabilitate la fața locului (în funcție de zona aleasă, de locație, de vad comercial, flux de oameni), se achită taxa de franciză care a fost scăzută considerabil (500 de euro) și se începe amenajarea magazinului, cu asistență permanentă din partea companiei. Nu intervenim în nici un fel în afacerea partenerului, singura condiție este respectarea indicațiilor de coacere pentru produse și desigur a condițiilor igienico-sanitare din magazine.

Ce surprize ne-a pregătit Fornetti pentru acest an?
În anul acesta, așa cum am făcut-o an de an, vom introduce pe piață produse noi, atât din gamele clasice cât și unele inedite. Avem feedback din partea partenerilor privind anumite sortimente, ei fiind în cel mai apropiat contact cu consumatorii, astfel încât anul 2015 va fi unul cu surprize în materie de produse. Totodată, lunar, în magazinele Fornetti vor exista promoții la diferite produse. Consumatorii vor putea achiziționa câte unul sau două produse în fiecare lună la un preț redus. Totuși, cred că cel mai important aspect pentru 2015 este faptul că putem anunța ieșirea din reorganizare la data de 31 mai 2015.

 


/3/
Vezi mai multe