2012-06-13

Noi hipermarketuri fără restricții

Marilor hipermarketuri precum Auchan, Carrefour, Real sau Cora nu le va mai fi condiţionată dezvoltarea pe piaţa locală.

Hotărârea Guvernului (HG) nr. 1454/2004 pentru aprobarea criteriilor de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafaţă mare şi definirea tipologiei structurilor de vânzare a fost abrogată printr-o ordonanță de urgență (OUG), aprobată în ședința Executivului din 6 iunie, scrie Agerpres. Actul normativ a fost anulat în urma presiunilor exercitate de către Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Hipermarket

Guvernul a abrogat o hotărâre care restricționa deschiderea marilor magazine de retail.

Autorităţile restricționau deschiderea hipermarketurilor cu o suprafață de peste 1.000 de metri pătrați printr-o serie de cerințe pentru acordul centrelor comerciale concurente la emiterea autorizației. Actul normativ prevedea și ca solicitările de implantare a structurilor de vânzare cu amănuntul cu suprafață mare să fie însoțite de un studiu de piață și impact.

Astfel, pentru deschiderea hipermarketurilor era nevoie de avizul unei comisii constituite din reprezentanți ai autorităților locale, ai asociațiilor profesionale și patronale și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

Potrivit ordonanței aprobate în ședința din 6 iunie, centrele cu suprafețe mari vor putea fi deschise cu avizul arhitectului șef și punctul de vedere emis de o comisie tehnică de amenajare a teritoriului și de urbanism, informează Agerpres. Centrele comerciale cu suprafaţă mare sunt, conform actului normativ, cele de peste 1.000 de metri pătraţi.

Dacă Guvernul nu ar fi aprobat ordonanța până la finalul lunii iunie ar fi încălcat angajamentele asumate cu Fondul Monetar Internațional.

(E.C.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

0

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank