În colecția de parfumuri L`ARÔME a creat până în prezent 110 produse apă de parfum pentru femei si 60 pentru bărbați, produse care se comercializează în 30 de magazine în franciză
Duminică
11.09.2016
Sub brandul L`ARÔME un croat vinde parfumuri de înaltă calitate la un preț acceptabil. Rețeaua unităților de vânzare a înflorit datorită francizei.
 

Ideile de afaceri se nasc uneori și la muzeu. În urmă cu șapte ani, Zrinka Davor Bagic din Zagreb a vizitat Muzeul Parfumurilor din Paris, acesta și-a imaginat că ar fi profitabil să deschidă și în Croația un magazin pentru a vinde parfumuri de calitate în ambalaje ce pot fi reumplute. Avea deja în acel moment experiență în industria de produse cosmetice, iar parfumurile de calitate ar fi putut deveni o afacere profitabilă. ”La început, am știut că mirosul parfumurilor nu poate fi protejat, doar brandurile pot fi protejate, și am venit cu ideea protejării denumirii L’Arome. Ne-am gândit foarte mult la identitatea vizuală, în scopul de a atrage clienții, deoarece intram în competiție cu întreprinderile similare deja prezente pe piață. Așa că am construit și proiectat un foarte frumos cristal amforă care pulverizează apa de parfum”, povestește primii pași ai afacerii Davor Bagic.

Pregătirile pentru începerea unei afaceri au constat în crearea unui parfum în colaborare cu un expert din orașul francez Grasse, leagănul industriei parfumurilor. Într-una dintre cele 60 de fabrici de parfum din orașul Provence, Davor Bagic a început să producă arome pentru marca L’Arome. După mulți ani de pregătire, parfumul L’Aromas, originar din Franța, a deschis în urmă cu doi ani porțile afacerii la Zagreb. ”Am creat un concept care este atrăgător vizual. Am găsit nișa - de fapt, suntem singura companie din lume creată pentru a vinde parfumuri inspirate de celebrele mirosuri sau de branduri bine cunoscute. În momentele în care puterea de cumpărare a oamenilor este scăzută, aceasta este o afacere foarte convenabilă, deoarece este deosebit de dificil pentru tineri să aloce 50 sau mai mulți euro pentru parfum, dar pot achiziționa un ambalaj de 15 mililitri ce poate fi cumpărat pentru câțiva euro. Plângeri cu privire la calitate nu am avut și noi credem că este un raport echitabil între calitate și prețul produsului”, explică Bagic.

Cu scopul de a extinde afacerea și brand-ul, după primii pași de succes, Davor Bagic a rezolvat și problema desfacerii, prin oferta de franciză la nivel mondial. Față de un singur magazin al lor, al producătorilor L`Arome, astăzi în Croația operează 30 de francize. Bagic a dezvoltat două concepte - primul presupune deschiderea de magazine, iar celălalt este un "magazin în magazin", adică, un colț de franciză. De asemenea, este deschisă posibilitatea de a lua franciza master pentru o țară, la fel cum este posibil să se ia doar o singură unitate de franciză. ”Chiar și cei care au optat inițial pentru o singură franciză, ar avea un timp în câteva luni să schimbe opțiunea și să ia franciza master pentru întregul teritoriu”, spune Bagic.

Cum franciza se dorește să fie adaptată la condițiile actuale ale pieței, ca alternativă a amforelor de cristal, consumatorilor le sunt oferite șiamfore cu mult mai ieftine de PET. Bagic spune că numărul minim de parfumuri, cu care un francizat ar trebui să intre în afacere este de 60 - din care 40 de sex feminin și 20 de sex masculin. ”Acesta este intervalul în care se poate realiza câștiguri satisfăcătoare”, a spus el, adăugând că spațiul necesar comerțului este de 15 până la 40 metri pătrați, iar colțul de franciza este de numai trei metri pătrați.

Acest tip de franciză - magazin în magazin - este foarte potrivită pentru cei care sunt deja angajați în anumite afaceri, cum ar fi cei care vând textile, bijuterii, genți și alte accesorii, cosmetice și altele asemenea. În acest caz, riscul este foarte mic, iar proprietarii obțin o șansă de a câștiga în plus. Marjele noastre pentru astfel de franciză sunt mai mari decât media din sectorul produselor cosmetice. Printre francizați, cei mai mulți dintre cei care au ales conceptul de "magazin în magazin", s-a dovedit că vânzările de parfum de multe ori merg mai bine decât vânzarea altor bunuri în magazin”, spune Bagic.

Pe de altă parte, adaugă el, pentru a deschide un magazin de parfumuri independent, acesta trebuie să fie într-o zonă foarte aglomerată, în scopul de a opera cu succes, deoarece un parfum durează mai mult și nu se cumpără în fiecare zi.


Carol Popa
ziarist

Subiecte populare in Forum