Noutăți cu parfum de flori de lux

”Căutăm forță de muncă foarte bine calificată. Până acum, la noi în breaslă s-a intrat mai mult pe bază de pasiune. Or, ne dorim oameni foarte bine calificați, cărora să le plătim salarii de 1.000 de euro și să fim mândri că dăm acești bani.” Marius Dosinescu, fondatorul FlorideLux
Miercuri
09.11.2016
În acest moment, FlorideLux deține trei francize, în Brașov, Cluj și București, dar caută în continuare parteneri în toată țara.
 

Ne-am reconfigurat strategia, a trebuit să reducem puțin motoarele în ultima perioadă, dar acum suntem pregătiți să facem față noului val de francizați. Ne dorim în continuare extinderea la nivel național, iar până în data de 21 decembrie avem reducere de 20% la taxa de franciză”, a declarat Marius Dosinescu, fondatorul FlorideLux, pentru franchising.info.ro. O modificare recentă la contractul de franciză prevede că taxa se plătește în rate, spațiul necesar este mai mic, iar în primele 6 luni nu se plătește redevența. Odată cu reducerea spațiului, s-au redus și costurile de amenajare a magazinului, cu 30%. Pentru cei care au deja un renume pe piața locală, pe care nu vor să îl piardă, programul de cobranding le oferă posibilitatea de a-și păstra numele, logo-ul FlorideLux fiind prezent alături brandul lor. În acest caz, structura de costuri se schimbă și condițiile francizei sunt cu totul altele. Iar pentru orașele în care puterea de cumpărare este redusă, există o franciză cu un cost mai mic, numită FlorideLux Shop, cu spații mici și aprovizionare 100% de la francizor.

Întrebat ce crede că i-a determinat pe partenerii actuali și ce i-ar determina pe cei potențiali să intre în această franciză, Marius Dosinescu a răspuns concis: ”Brandul foarte puternic, produsele unice și tehnologizarea pe care o avem.”

Este un business afectat de sezonalitate, în care, în plus, se lucrează cu produse perisabile. Cât de mare poate fi, așadar, riscul unei astfel de afaceri?

”Prin contracte permanente reușim să diminuăm această sezonalitate. Iar a lucra cu produse perisabile presupune, într-adevăr, un risc, dar și profitabilitatea este mai mare: fiecare florărie are cameră frigorifică dedicată, astfel încât pierderile noastre sunt sub 5% de la lună la lună, iar cei 5% sunt transformați în marketing”, explică Marius Dosinescu.

Antreprenorul a precizat că, în România, piața floriculturii este de numai 200 de milioane de euro – asta însemnând producători, importatori, distribuitori, florării, tarabe, free lanceri etc. Vorbim de afaceri mici, de 30-40 de mii de euro – majoritatea menținându-se sub 60 de mii de ero, foarte puțini dintre cei care dețin lanțuri de florării ajungând la cifre 1-2 sau poate 3 milioane de euro -, în timp ce în Uniunea Europeană media este de 150.000-170.00 de euro/afacere.

În opinia sa, principala provocare este unirea tuturor floriștilor – ceea ce ar conduce la creșterea pieței . În prezent există mai multe asociații profesionale, fiecare având un număr redus de membri. Chiar dacă scopurile sunt aceleași – educarea pieței, creșterea competitivității în domeniul florilor și plantelor, respectarea drepturilor celor din breaslă, reducerea fiscalizării etc. -, din cauză că fiecare merge spre altă direcție și că nu se acționează împreună, cum se întâmplă în alte industrii, rezultatele nu sunt cele scontate.

Eu sunt și președintele Asociației Interprofesionale a Floriștilor și Floricultorilor din România (AIFFR) și dorim prin această asociație să relansăm campania de recrutare de membri. Piața ar crește mai mult dacă am fi uniți. Asta este una dintre problemele cu care ne confruntăm. Cea de a doua ține chiar de educarea floriștilor, de lipsa de forță de muncă foarte bine calificată. Pe zona Brașov căutăm de mult timp florari buni și nu găsim – asta înseamnă să aibă un curs de specializare bine făcut în domeniu, o școală de profil, o școală de arte, ceva care ține de creație și creativitate. Până acum, la noi în breaslă s-a intrat mai mult pe bază de pasiune. Or, ne dorim oameni foarte bine calificați, cărora să le plătim salarii de 1.000 de euro și să fim mândri că dăm acești bani”, concluzionează fondatorul FlorideLux.


Maria Vaschi
ziarist