Afaceri strălucitoare ca soarele

Sarcinile francizaților FreeVolt vor include vânzări și instalarea sistemelor fotovoltaice.
Joi
20.10.2016
Instalarea panourilor solare se pot face în franciza prin FreeVolt.
 

Piața panourilor fotovoltaice poate repreyenta o mare provocare pentru producători, dar și pentru consumatorii de energie, în condițiile în care sectorul energiei din resurse regenerabile a trecut pe pierderi financiare în ultimii doi ani în România. Dacă valoarea certificatelor verzi nu mai salvează financiar marii proprietari de parcuri solare, amplasarea panourilor individuale, pe proprietăți mici sau capacități de producție aflate în locații îzolate pare să ia avânt, ca urmare a schemelor de reducere a costurilor cu energia și a recuperării investiției într-un timp relativ scurt.

Dezvoltarea industriei energetice bazată pe energia din resurse regenerabile a condus la o creștere a numărului de companii implicate în producerea și instalarea de echipamente pentru generarea de energie. Compania poloneză FreeVolt este în această industrie unul dintre primii jucători care au decis să construiască o rețea de franciză. Compania ofera sisteme solare de putere, de încălzire a apei, iluminat sau hibrid. Toate produsele sunt proiectate pentru clienții individuali, întreprinderi și instituții publice. Sarcinile francizaților Freevolt includ activităţi de vânzări și instalarea sistemelor fotovoltaice. Compania oferă consultanţă atât pentru clienții cărora le furnizează panouri solare cât şi pentru cei care au achiziţionat aceşti generatori de energie din surse proprii.

„Francizatul devine organizatorul tuturor produselor din depozit. El va depozita produse FreeVolt în scopul de vânzări sau pentru a realiza demonstrații în cadrul unor expoziţii. Francizatul nu suportă costurile de achiziție de bunuri, dar în momentul primirii produsului poartă întreaga responsabilitate pentru bunurile transferate”, explică Luca Nowiński, managing director FreeVolt.

Cu toate acestea, francizatul trebuie să investească în achiziționarea de echipamente pentru asamblare. Echipa recomandată de FreeVolt este formată din cel puțin două persoane (dintre care unul trebuie să fie un electrician calificat, cu toate autorizaţiile vizate pentru instalarea unor astfel de sisteme). Costul estimat al acestui tip de franciză este de aproximativ 55 de mii de lei.

„Chiar și cu ipoteze negative, francizaţii vând cel puțin 18 instalații cu o putere nominală de 3 kW, iar suma investită se poate acoperi încă din primul an. Chiar daca francizatul nu îşi angajează toate forțele sale în căutarea clienţilor, energia regenerabilă va fi tot mai căuitată în viitor”, spune Lukasz Nowiński.

Într-o jumătate de an, FreeVolt a reușit să semneze aproximativ 10 contracte de franciza.


Carol Popa
ziarist