2012-09-01

Nu-ți lăsa angajații să te critice

Comentariile răutăcioase pe care angajații le postează despre tine pe paginile de internet pot duce la apariția Black PR-ului sau PR-ului negativ.

Anonimatul oferit de internet este adesea exploatat de angajații care consideră că societatea în care lucrează îi tratează nedrept. Aceștia pot posta tot felul de comentarii care-ti vor afecta imaginea companiei pe diferite pagini web, forumuri sau rețele de socializare, și pot dezvălui informații despre politica salarială a angajatorului, practicile de recrutare, sistemul de management al companiei. Bineînțeles, multe dintre aceste comentarii vor fi scrise sub forma unor ”bârfe” care vor incita și alți oameni să ia parte la discuție.

Black PR

Atât în mediul de afaceri, cât și în viața de zi cu zi, cea mai bună soluție pentru a evita Black PR-ul este să fii sincer și deschis față de cei din jur.

Dă cărțile pe față

Potrivit experților, un prim pas pentru a scăpa de remarcile negative este să fii deschis față de angajații tăi și să le explici pe înțelesul tuturor care sunt politicile companiei. De asemenea, trebuie să-ți respecți toate promisiunile și să oferi doar informații reale despre planurile de dezvoltare ale companiei. Trebuie să înveți să-ți tratezi angajații ca pe niște parteneri de afaceri pentru a avea o relație bună cu aceștia.

Totuși, chiar dacă abordezi o comunicare deschisă, există posibilitatea ca unul angajați să posteze pe internet comentarii negative despre compania ta. Ce-i de făcut în această situație? În primul rând încearcă să analizezi comentariile fără să te implici emoțional. În acest fel vei putea avea un feedback corect față de angajați și vei putea exploata partea pozitivă a criticii aduse. În plus, vei fi văzut ca un lider corect. Mulți antreprenori fac greșeala de a răspunde într-un mod impulsiv la aceste critici, ceea ce poate crea o dispută și mai mare. Experții recomandă să evitați reacțiile de acest tip deoarece le pot aduce satisfacții angajaților, chiar și în situația în care acuzațiile sunt nedreptățite.

Atenție la persoanele interesate de un job în cadrul companiei tale

Îți poți atrage comentarii negative și de la persoanele care nu sunt încă angajate în compania ta, respectiv de la persoanele pe care le chemi la interviuri. Fii foarte atent la modul în care organizezi selecția și recrutarea personalului. Feedback-ul persoanelor care nu trec de interviul de angajare este foarte important. Nu este suficient să le spui acestora: ”Vă mulțumesc pentru participarea la interviu, dar din păcăte nu sunteți calificați pentru postul nostru.” Trebuie să îi oferi un motiv clar și pertinent pentru care nu a fost selectat. Altfel riști ca acestea să-ți facă o reclamă negativă companiei.

Potrivit International Public Relations Association, Relațiile Publice (PR-Public Relations) sunt ”funcția managerială care evaluează atitudinea publicurilor, identifica politicile și procedurile unui individ sau ale unei organizații față de interesul public, elaborează și execută un program pentru a dobândi înțelegerea și acceptarea publicului.” Relațiile publice sunt deseori utilizate pentru promovarea unui brand, pentru că, spre deosebire de advertising sau alte instrumente ale mixului de marketing, se adresează direct consumatorilor și atrag mai ușor simpatia, încrederea și susținerea acestora, aducând o mai mare credibilitate comunicării.

(LNK)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

2

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank