2012-05-08

Ce se întâmplă cu angajații când compania dă faliment?

În cazul în care afacerea sa dă faliment, angajatorul trebuie să desfacă raporturile de muncă cu angajații săi. Nu există riscuri majore de ordin legal pentru angajatorul în insolvență care își concediază salariații.

Pot declara faliment antreprenorii persoane fizice sau juridice, societățile cu răspundere limitată, societățile pe acțiuni. Printre instituțiile care nu pot declara faliment se numără Trezoreria de Stat și unitățile administrației publice.

sad man

Rezilierea contractelor de muncă depinde de procedura de faliment aleasă: faliment prin lichidare sau faliment sistemic.

Cererea de faliment este cauzată de obicei insolvabilitatea angajatorului însă poate apărea și ca urmare a unui eveniment neprevăzut, cum ar fi decesul antreprenorului.

Soarta contractelor de muncă se decide în funcție de tipul de faliment pe care îl declară compania, mai exact de intenția acesteia de a depune sau nu un plan de reorganizare. Rezilierea contractelor de muncă depinde de procedura de faliment aleasă: faliment prin lichidare sau faliment sistemic.

Falimentul prin lichidare presupune vinderea companiei și achitarea datoriilor către creditori. În acest caz șansele de păstrare a contractelor de muncă sunt aproape nule, deoarece compania debitoare își încetează activitatea.

Falimentul sistemic presupune depunerea unui plan de restructurare a companiei. În funcție de specificul activității și de costurile cu forța de muncă, reprezentanții companiei, împreună cu administratorul judiciar, vor decide menținerea sau desfacerea unor contracte de muncă.

De la data declarării falimentului, angajatorul poate să rezilieze contractele de muncă ale angajaților, respectând prevederile Codului Muncii și durata legală a preavizului.

Sursa: www.franchising.pl

Distribuie articolul

Comentează pe forum

0

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank