2013-04-08

Cât de sigură e parola ta?

În condiţiile în care securitatea datelor personale pe internet rămâne o provocare şi în 2013, în continuare, în lume, cele mai folosite parole sunt cifrele „123456”, fix în această ordine, dar şi cuvântul „parolă” pe post de parolă.

Cel mai tradițional element de siguranță pe care îl avem la îndemână pe internet este parola. Din comoditate sau din teama de a uita, muți oameni folosesc parole standard pentru a-și coda conturile. Mai mult, atunci când există posibilitatea de a alege unul din zece oameni tinde să îşi pună pinul de la card sau de la telefon „1234”. Logic că parolele mai lungi cu cinci cifre şi litere sunt mai greu de găsit. Alte combinații frecvent folosite sunt ”0000”, ”1111”, ”„1212”, ”7777”.

parola Fot. E.C.

Pentru siguranță include și cifre, simboluri (&,*,%,#,$,@) sau majuscule în crearea parolei.

Iată câteva sfaturi pe care le poți urma atunci când îți alegi o parolă:

Nu folosi informații personale
Specialiştii spun să nu foloseşti cuvinte existente, ani sau date calendaristice pentru o parolă. O idee ar fi să foloseşti iniţialele cuvintelor dintr-o expresie numai de tine ştiută. De exemplu: ”La 18 ani am primit un labrador negru” – ”L18aapuln” – este o parolă mult mai greu de ghicit decât data de naștere a unei persoane apropiate.

Nu folosi aceeași parolă pentru mai multe conturi
Nu reutiliza aceeaşi parolă la mai multe conturi importante. Ar fi o greșeală să ai aceeaşi parolă la bancă, la email şi pe reţelele de socializare. În schimb, poţi utiliza o parolă identică pentru paginile care nu îţi folosesc datele personale, cum ar fi publicaţii online. În fine, aceasta ar fi una dintre rarele ocazii în care poate e mai bine să spui minciuni. La întrebările cheie pentru recuperarea parolei nu ar fi tocmai bine să pui răspunsuri reale pe care alţii le-ar putea cunoaşte.

Parolele lungi sunt mai sigure
Nu folosi parole scurte, de trei sau cinci caractere. Cu cât parolele sunt mai lungi, cu atât sunt mai sigure. Pentru siguranță include și cifre, simboluri (&, *, %, #) sau majuscule în crearea parolei. Este indicat să urmezi toate aceste reguli atât pentru conturile pe care le ai la serviciu, cât și pentru cele personale.

(L.N.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

5

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank