Top francize globale active în 2016

Francize americane de top care caută parteneri în țările din regiune - Dairy Queen, Denny, Sky Zone, Tilted kilt.
Luni
02.01.2017
Revista Entrepreneur a publicat topul anual al francizelor din SUA care caută în mod activ francizați pe piețele externe
 

Ca în fiecare an, revista americană Antreprenor stabilește un top cu cele mai importante 500 de francize din SUA, pe baza căruia se construiesc ulterior topuri restrânse pe domenii de interes, sau pe alte criterii ce pot interesa potențialii francizați. Între aceste topuri se află și clasamentul cu "cele mai specializate în expansiunea globală" 200 de francize - Top Global Francize.Stabilirea clasamentelor se face după criterii de departajare stricte, stabilite de editorii publicației în parteneriat cu mai multe companii de business. Între criterii se află respectarea sistemelor americane de franciză globală, respectiv cele care au deja cel puțin cinci unități de franciză din afara Statelor Unite și care sunt încă în mod activ în căutarea de parteneri din întreaga lume. Dimensiunea, rata de creștere, puterea financiară și stabilitatea sistemului, sunt alte criterii principale prin care aceste mărci de franciză sunt clasate. Lista din acest an ce conține 200 cele mai de succes francize americane aduce câteva surprize, dar nu la vârful clasamentului.

Ca si anul trecut, lider este Anytime Fitness, un lant de cluburi de fitness ale căror uși sunt deschise 24 de ore pe zi și care acum sunt vizitate în mod regulat de peste 2,7 milioane de clienți. Este interesant faptul că acest lanț a avut nevoie de numai 13 de ani pentru a ajunge la rezultate uimitoare în ceea ce privește expansiunea - aproape 3.300 de centre. Un astfel de ritm de creștere nu este înregistrat de niciuna dintre ”icoanele francizei”, așa cum denumesc editorialiștii de la Entrepreneur companii precum McDonald sau Dunkin ’Donuts. În anul 2016, pentru prima dată Anytime Fitness a deschis mai multe centre în străinătate decât în ​​America, deoarece conceptul a câștigat mai multe piețe noi - Belgia, Suedia, Italia și China.

Vezi clasamentul stabilit de Entrepreneur aici.

Cea mai mare surpriză a clasamentului din acest an este ocupantul locului doi - Bricks 4 Kidz - franciză care aurcat 86 de poziții, împingând în acest an, cel mai mare lanț de retail din lume, 7-Eleven, pe locul al treilea. Bricks 4 Kidz este sinonim pentru un lanț de ateliere de creație pentru copiii de la 3 la 13 ani, în care aceștia învață să construiască și să se joace folosind componente LEGO. În rețeaua sa, această franciză de educație are acum mai mult de 650 de unități. Anul trecut, pentru a vă reaminti, primul atelier de lucru au fost lansate și în Croația.

Clasamentul Top Global Francize din acest an include și sistemele care caută în prezent, parteneri de franciza in Europa Centrală și de Est, printre care Dairy Queen, Denny, Sky Zone, Tilted kilt - vezi informații detaliate aici: 8 francize americane bat la porțile României
Vrei să fii la curent cu informaţiile despre francize? Abonează-te la newsletterul franchising.info.ro !

Carol Popa
ziarist