O nouă sursă de finanţare pentru franciza ta

"Propunerea legislativă stabileşte beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare specifice activităţii de bancă de dezvoltare, insistând asupra acelor categorii de clienţi cu profil de risc mai ridicat, dar cu potenţial mare de a crea valoare adaugată şi locuri de muncă."
Miercuri
09.11.2016
Finanţarea achiziţiei unei francize ar putea fi mai simplă din 2017
 

Obţinerea finanţării pentru achiziţia unei francize ar putea să nu mai fie o problemă în România dacă Parlamentul va adopta proiectul legislativ depus zilele trecute de senatorul Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanţe şi al Fondurilor Europene.

Conform situaţiei actuale, după declanşarea crizei financiare din 2009, nu există în România produse financiare de creditare oferită pe baza unui plan de afaceri. Drept urmare, tinerii cu potenţial de a deveni antreprenori nu reuşesc să gasească banii necesari pentru un start-up, fie axat pe o idee proprie fie orientat către achiziţia unei francize. Din acest motiv, proiectul de lege depus la Parlament ar putea fi o bună oportunitate pentru master francizori de a susţine tinerii în preluarea unor francize, prin sprijinul oferit acestora în schiţarea businessplanului necesar pentru creditare.

Conform proiectului, firmele noi sau întreprinderile mici şi mijlocii ar urma să primească împrumuturi în condiţii mai lejere decât în prezent, de la Banca de Dezvoltare a României, pe care statul ar urma să o înfiinţeze prin transformarea Băncii de Export-Import Eximbank. Eugen Teodorovici a reluat proiectul de lege pentru înfiinţarea băncii de dezvoltare pe care îl iniţiase Ministerul Finanţelor în urmă cu un an, în mandatul său de ministru, proiect care în actuala guvernare nu a mai fost promovat.

Iniţiativa legislativă privind funcţionarea Băncii de Dezvolare a României - Eximbank a fost depusă la Senat în 27 septembrie 2016 şi prevede transformarea actualei bănci de export-import în bancă de dezvoltare, prin care statul ar urma să finanţeze în special start-upurile, firmele mici şi mijlocii, precum şi organizaţiile non-guvernamentale (ONG), care în prezent întâmpină dificultăţi în a obţine credite de pe piaţa bancară.

"Propunerea legislativă stabileşte beneficiarii eligibili pentru produsele financiar-bancare specifice activităţii de bancă de dezvoltare, insistând asupra acelor categorii de clienţi cu profil de risc mai ridicat, dar cu potenţial mare de a crea valoare adaugată şi locuri de muncă, faţă de care sectorul financiar privat manifestă un apetit redus şi care se confruntă cu dificultăţi în a accesa finanţări bancare" - se arată în expunerea de motive anexată de Eugen Teodorovici..

Pentru extinderea mandatului Eximbank la activitatea de banca de dezvotare, iniţiatorii estimează un necesar de fonduri suplimentare care ar trebui puse la dispoziţia Băncii de Dezvolare a României de 800 de milioane lei în următorii trei ani.

Eugen Teodorovici crede că noua bancă ar putea începe să functţoneze deja din anul 2017.
Astfel de banci de dezvoltare controlate de stat, pentru intermedierea unor instrumente financiare naţionale şi europene, funcţionează şi în alte ţări, printre care Polonia sau Germania.


Carol Popa
ziarist