2012-10-03

Fashion de milioane de euro

Piața locală de fashion este în continuă dezvoltare însă unii retaileri nu fac față concurenței din ce în ce mai ridicate.

Piața de fashion din România s-a dezvoltat puternic în ultimii ani, tot mai multe brand-uri intrând pe piața locală ori prin franciză, ori direct. Liderul pieței locale de modă este grupul spaniol Inditex, care a anunțat la nivel internațional un profit de aproape un miliard de euro (944 milioane de euro) pentru prima jumătate a anului 2012. Inditex a intrat iniţial prin franciză în România, în anul 2004, şi direct trei ani mai târziu. Spaniolii au adus pe piața locală brandurile Zara, Bershka, Pull & Bear, Massimo Dutti, Stradivarius, Oysho şi Uterque. Inditex are în prezent 84 de magazine în România şi afaceri de peste 120 de milioane de euro.

New Look AFI București

New Look este unul dintre retailerii de fashion care se dezvoltă prin franciză în România. New Look are în prezent 7 magazine pe piaţa locală şi vrea ca în următorii 5-8 ani să ajungă la un număr de 20 de unităţi.

Un alt retailer de fashion care se dezvoltă cu succes în România este H&M, intrat pe piaţa locală în aprilie 2011. În perioada decembrie 2011 - august 2012 vânzările de pe piaţa românească ale retailerului suedez au crescut cu aproximativ 128%, la 51 milioane de euro. H&M deţine pe piaţa locală o reţea de 16 magazine, căreia i se va alătura în curând un nou magazin. Până la finalul acestui an, retailerul vrea să deschidă alte 6 noi unităţi în România şi are planuri ambiţioase şi la nivel internaţional: 300 de noi magazine până în luna noiembrie.

Criza economică şi noile nume apărute pe piața locală de fashion: H&M, C&A, New Look şi New Yorker au diminuat afacerile unor retaileri de modă din România, printre care și Solmar Trading Group. Compania înregistra la nivelul anului 2008 afaceri de aproximativ 23 de milioane de euro și era unul dintre cele mai mari nume din moda românească. Anul trecut afacerile Solmar au scăzut până 9.4 milioane de euro, iar brandurile din portofoliul companiei s-au redus la jumătate. Solmar Trading Group deține în prezent în România francize ca Mango, Desigual și Parfois, dar și brand-uri de lux ca Max Mara Weekend, Marina Rinaldi și Karen Millen.

Piaţa de fashion retail din România va creşte în următorii ani, potrivit studiului “Clothing and footwear retail market in Central Europe 2012. Market analysis and development forecasts for 2012-2014”, realizat de PMR Research. Raportul specialiștilor arată că în perioada 2011-2014 vânzările de îmbrăcăminte și încălțăminte din România vor crește cu 10%. Conform studiului citat, piața de fashion în șase țări central europene: România, Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria, a atins în anul 2011 valoarea de 13 miliarde de euro.

(L.N.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

1

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank