2014-01-13

Despre francizele cinematografice sau francizele de film

Ieri a avut loc cea de-a 71 ediție a Premiilor Globurilor de Aur așa că astăzi vorbim despre un termen pe care îl întâlnim des în presă: franciza cinematografică.

Vedete pe covorul roșu, Oscarul sau Globurile de Aur ne duc cu gândul la cele mai importante evenimente din domeniul cinematografic. Noi ne gândim însă și la francizele de film și pentru că e un termen des întâlnit în presă, cred că a venit momentul să explicăm semnificația acestuia. Aviz doritorilor: nu îți poți deschide o afacere denumită franciză de film.

film Fot. www.sxc.hu

Printre câștigătorii din acest an se numără și vedeta filmului Titanic, Leondardo DiCaprio, care a câștigat premiul la categoria ”Cel mai bun actor (comedie/muzical)”.

Dacă vorbim la modul general, francizele de film sunt lungmetraje care includ adesea personaje comune în fiecare film. Deși seriile de film au o istorie de câțiva zeci de ani (de ex. ”Tarzan” sau ”Sherlock Holmes”), francizele de film s-au impus în domeniul cinematografic la începutul anilor ’70, cu seria ”Planeta Maimuțelor”, urmată de ”James Bond” și ”Star Wars”. Inițial, aceste filme au fost văzute ca o serie de produse, iar ulterior au fost numite ”francize”.

Francizele de film îndeplinesc în general următoarele criterii:

  1. Seriile conțin cel puțin 3 filme;
  2. Franciza principală are un venit din box-office de cel puțin 450 milioane $ , chiar dacă alte francize din serie nu au ajuns la acest nivel;
  3. Dacă avem în vedere popularitatea genului francizelor de film, cele mai de succes francize de film sunt cele sci-fi, horror sau de aventuri, cu o distribuție de renume: actori celebri și cu un buget considerabil.

Dat fiind faptul că în ultimii ani au fost lansate din ce în ce mai multe serii de francize de film, este dificil de stabilit care dintre acestea ocupă prima poziție în top. Cu toate acestea, ”Harry Potter” a reușit să surclaseze recent nume ca ”James Bond” sau ”Star Wars”. Alte francize de film care au înregistrat succese notabile în box office sunt: ”Batman Begins”, ”Star Trek”, ”Rambo”, ”Exorcistul”, ”Final Destionation”, ”Jackass”, ”Twilight”, ”The Lord of the Rings”, ”Home Alone” (”Singur Acasă”).

Distribuie articolul

Comentează pe forum

3

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank