2014-03-13

Gap pleacă din România

Toate cele trei magazine ale retailerului american de fashion, operat în sistem de franciză de grecii de la grupul Marinoupoulos, au fost închise.

După ce în urmă cu câteva luni își anunța retragerea de pe piața vecinilor noștri din Serbia, retailerul american Gap pleacă și din România. Recent, Gap a închis și ultimul magazin pe care îl avea în țara noastră, cel din Băneasa Shopping City. Retailerul a fost activ în țara noastră pentru o perioadă de 5 ani, în timp ce în Serbia a rezistat doar doi ani. Și la noi și la sârbi, Gap a fost operat în sistem de franciză de grecii de la Marinoupulos.

gap pleaca din romania Fot. Franchising.rs

Gap este un retailer multinațional de haine și accesorii fondat în anul 1969.

Retailerului Gap i-a fost greu să supraviețuiască într-o piață dominată de suedezii de la H&M, care a urmat un program agresiv de expansiune, și de brand-urile grupului Inditex. În afară de magazinul din Băneasa, Gap mai avea magazine în mall-urile Plaza România și Sun Plaza, unde principalii concurenți erau deja prezenți.

În ultimul trimestru al anului fiscal, brand-ul american a înregistrat o scădere de 7% a vânzărilor pe piața mamă, comparativ cu perioada similară a anului precedent. Pentru a-și întări poziția, Gap a anunțat un plan de expansiune într-una dintre piețele care au înregistrat cele mai mari creșteti în ultimii ani: China. Cu toate că este una dintre cele mai atractive piețe, China este în același timp și una dintre cele mai competitive când vine vorba de vândut haine. Cu toate acestea, Gap vrea să deschidă aici 30 de magazine sub propriul brand și încă 5 sub celălalt brand al companiei, Old Navy.

Ultimii ani au marcat ieșirea de pe piața românească a alte două brand-uri de fashion. Este vorba despre grecii de la Sprider și francezii de la Kiabi. Cu toate acestea, știm deja că românii pun mare preț pe haine, iar alte brand-uri străine și-au anunțat intenția de a găsi parteneri în România. Detalii în catalogul nostru de francize.

Distribuie articolul

Comentează pe forum

2

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank