Unul dintre cei mai bogaţi polonezi deschide un mall în România

Carrefour este primul chiriaş al centrului comercial Korona Mall.

Sursa foto: www.korona-brasov.ro

Marți
02.10.2012
Compania poloneză Echo Investment va construi cel mai mare centru de cumpărături din Braşov.
 

Lucrările de construcţie ale Korona Mall, cel mai mare centru comercial şi distracţii din judeţul Braşov, sunt programate a fi începute în prima jumătate a anului 2013 şi urmează să fie finalizate în ultimul trimestru al anului 2014. Centrul comercial va fi ridicat pe o suprafaţă de 45.000 de metri pătraţi, pe locul fostei fabrici Fartec SA, achiziţionat în anul 2007 cu suma de 24 milioane de euro. Korona Mall este dezvoltat de compania poloneză Echo Investment, controlată de omul de afaceri Michal Solowow. Acesta ocupă, potrivit Forbes, locul trei în topul celor mai bogaţi polonezi.

Echo Investment a achiziţionat şi două terenuri adiacente spaţiului unde va fi construit mall-ul, cu o suprafaţă totală de 9.000 metri pătraţi. „Achiziţionare de terenuri suplimentare constituie o etapă crucială în dezvoltarea mall-ului Korona din Braşov. Terenurile achiziţionate vor face posibilă creşterea zonei închiriabile a centrului comercial şi de distracţii şi va contribui la creşterea atractivităţii zonei.”, a declarat Marcin Materny, director al Shopping Centre Department-Foreign Projects in Echo Investment.

Korona Mall va avea în primă fază un spaţiu închiriabil de aproximativ 35.000 de metri pătraţi alocat magazinelor, restaurantelor şi zonei de distracţie. Primul chiriaş al mall-ului este Carrefour care a semnat un acord cu Echo Investment pentru închirierea unui spaţiu cu o suprafaţă de 8.500 de metri pătraţi, unde retailerul va deschide un hipermarket. Compania poloneză se află în prezent în negocieri cu unii dintre cei mai importanţi retaileri de pe segmentul de fashion.

Spaţiile din centrele comerciale se închiriază mai întâi marilor operatori: hipermarketul, cinematografele, cele mai mari magazine de modă etc. După ce sunt stabiliţi chiriaşii principali se trece la închirierea spaţiilor rămase. Dacă vrei să închiriezi un spaţiu într-un centru comercial nou, înainte de a merge la negocieri, trebui să ştii că pentru a obţine acel spaţiu ai nevoie de mai mult decât banii de chirie. În afară de chirie, proprietarii de centre comerciale şi mall-uri percep şi o serie de alte taxe, exprimate în general în euro/metru pătrat/lună.

În ultimii ani, în judeţul Braşov au fost anunţate mai multe proiecte de centre comerciale: Corall, Riofisa Center, IUS, Roua Retail Park, precum şi o extindere a galeriei Carrefour de către NEPI. Pentru anul 2013, în Braşov este programată finalizarea proiectului Coresi Shopping Center, dezvoltat de Immochan.

(L.N.)
Elena Cărăușu
ziarist