2013-07-18

Zara, o poveste spaniolă profitabilă

Grupul spaniol de modă Inditex a înregistrat în anul 2012, în România, afaceri de peste 150 milioane de euro.

Amancio Ortega, fondatorul grupului spaniol de modă Inditex, a fost clasat la începutul anului 2013, de cătrea revista Forbes pe locul 1 în topul celor mai bogați oameni din Spania și pe locul 3 - în lume, cu o avere estimată la 27 miliarde de dolari. Dacă aruncăm o privire la rezultatele financiare ale grupului, putem spune că averea spaniolului nu ne miră deloc. Numai pe piața românească, în 2012, Inditex a înregistrat, potrivit Mediafax, o cifră de afaceri totală de 671 milioane de lei (150,6 milioane euro), cu 30% mai mari comparativ cu anul anterior, si un profit net de 97,2 milioane lei (21,8 milioane euro), in crestere cu 20%. Aproximativ jumătate din profit, respectiv 51,4 milioane lei, a fost generat de cele 20 de magazine Zara.

zara Fot. Franchising.cz

Pe piața românească, grupul Inditex are 88 de magazine aparținând brand-urilor Zara, Zara Home, Bershka, Pull&Bear, Stradivarius, Oysho si Massimo Dutti.

Zara este primul brand al grupului Inditex care a apărut pe piața românească. În anul 2004, Zara deschidea primul magazin în Plaza România din București, în regim de franciză. Trei ani mai târziu, Inditex intra direct pe piața românească de fashion, în prezent fiind unul dintre principalii jucători din domeniu. La nivel internațional, brand-ul Zara este întâlnit în peste 400 de orașe de pe cinci continente.

Un alt antreprenor care s-a îmbogățit de pe urma unei afaceri de succes în domeniul fashion este suedezul Stefan Persson, deținătorul grupului H&M (Hennes&Mauritz). Cele mai recente date financiare ale retailer-ului suedez pe piața locală ne arată că în cel de-al doilea trimestru al anului fiscal în curs, respectiv perioada martie-mai 2013, vânzările H&M în România au crescut cu 38% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 222 milioane coroane suedeze (25,8 milioane euro).

Alte nume importante de pe piața de fashion din România, o parte dintre acestea operând în franciză pe piața locală, sunt New Look, New Yorker, C&A, Takko, Terranova, Reserved, Mango, Promod, BSB ș.a.

(L.N.)

Distribuie articolul

Comentează pe forum

3

Elena Cărăușu

ziarist

vrei mai mult?

newsletter Franchising.info.ro

If you see this, leave this form field blank