Flori & Ciocolată – o combinație care nu dă greș!
Cu lapte, cu alune, cu cremă, cu fructe sau cu biscuiți, albă, aerată sau amăruie – ciocolata de calitate te duce într-un univers al gusturilor rafinate, în care vrei să revii cât mai des pentru a-ți delecta papilele gustative. Combinată și cu un buchet superb de flori este soluția ideală, pentru multe ocazii speciale.
Cu o istorie impresionantă de peste 100 de ani, brandul Leonidas este numărul 1 în lume la vânzarea de ciocolată belgiană de calitate, cu zeci de sortimente de praline premium, comercializate în aproximativ 1400 de magazine din toată lumea.
Așa cum menționam și în articolul din mai 2019, conceptul Leonidas a fost adus prin franciză în țara noastră, în anul 2001, de către Jolyon M’Bei. Astăzi avem bucuria de a discuta cu Silvia Tomaschek, unul dintre francizații Leonidas care a deschis recent, împreună cu soțul său, cea de-a doua locație Leonidas în cadrul mall-ului Sun Plaza.
Ce v-a determinat să alegeți o franciză din domeniul cofetărie-ciocolaterie? Când și cum ați decis să vă alăturați rețelei de franciză LEONIDAS?
Am ales Leonidas din ... pasiune pentru ciocolată și din dorința de a oferi clienților magazinului meu o experiență unică. Ce cadou mai frumos, pe lângă un buchet sau un aranjament floral, altul decât ciocolata? Când spun ciocolată, mă gândesc instant la ciocolata belgiană, iar Leonidas este cea mai vândută ciocolată belgiană și în topul celor mai buni furnizori de ciocolată din lume. În anul 2017 l-am cunoscut pe master francizatul Leonidas din România, mai exact pe Jolyon M’Bei și, de la o discuție la o cafea, am ajuns la un concept inedit și deosebit totodată: flori și ciocolată Leonidas. În vara anului 2018 am deschis un shop-in-shop, Leonidas și Endorphine – flori și ciocolată.
Mi-ați spus că aveați deja experiență în antreprenoriat întrucât dețineați o florărie proprie în momentul preluării francizei LEONIDAS. În ce a constat sprijinul acordat de francizor la redeschiderea noului concept de florărie - ciocolaterie?
Așa cum am menționat, înainte să adaug Leonidas în portofoliul meu de produse, aveam un atelier-magazin de flori. Pe lângă buchete și aranjamente ready to go, oferim și servicii de aranjamente florale pentru evenimente private și corporate. Targetul nostru era să intrăm și în zona de online cu florile. Clienții care cumpără online flori caută de fapt un cadou special care să conțină flori și altceva, în general ceva ... dulce. Așa că cel mai potrivit produs dulce a fost - pentru noi - ciocolata Leonidas. Jolyon a fost alături de noi de la începutul acestui proiect. Ne-a ajutat atât pe partea de consultanță, cât și de proiect, cu experiența pe care o deține deja de peste 15 ani în acest business.
Cum considerați că a evoluat piața ciocolateriilor în ultimii ani și care este trendul pe care îl resimțiți?
Românii au devenit din ce în ce mai conștienți de calitatea produselor pe care le consumă. Pe lângă faptul că Leonidas este un brand vechi pe piața românească și cu o notorietate puternică, Leonidas reprezintă pentru consumator ciocolata de calitate. Leonidas e ciocolată în care regăsești gustul boabelor de cacao, al untului de cacao, al cremei de cafea sau al fructelor exotice. Trendul în zona de autoconsum a crescut mult în ultimii ani, clienții preferând calitatea în defavoarea cantității.
V-a ajutat noul concept la dezvoltarea business-ului? Ați resimțit o îmbunătățire a afacerii, un upgrade al ofertei după combinarea celor două activități? Ce v-au spus foștii clienții ai florăriei?
Brandul Leonidas a adus un plus de valoare zonei în care se regăsea doar magazinul de flori. Mai mult decât atat, clienții existenți au ales de cele mai multe ori și ciocolată pe lângă flori, deci aș putea zice că cele două produse se completează într-un mariaj perfect.
În ce mod contribuie francizorul la dezvoltarea afacerii dumneavoastră în prezent? Care considerați că sunt avantajele aderării la o rețea de franciză?
A fi sub umbrela unui master francizat prezintă destul de multe avantaje, printre care aș enumera două mari și anume: experiența acestuia pe piața pe care o împărtășește cu francizații și consultanța într-un domeniu cu caracteristici specifice.
Cât de mult considerați că vă ajută internetul sau, mai bine spus, rețelele de social media, în acest domeniu?
Rețelele de social media au avut un impact din ce în ce mai mare pe segmentul business, în ultimii ani. Pe lângă avântul Facebook, se simte prezența din ce în ce mai puternică a platformei Instagram. E explicabil, acolo sunt consumatorii de toate vârstele. Evoluția smartphone-urilor a avut un mare impact în zona aceasta, multe din cumpărături făcându-se online. Iar cadourile se cumpără în general online, în primul rând datorită timpului redus al consumatorului și datorită elementului „surpriză”. Ce poate fi de mai mare impact decât un cadou livrat direct la ușă, nu-i așa?
Câți clienți serviți anual și care sunt categoriile de clienți pe care le vizați?
În luna august, am împlinit 1 an în formula ciocolată și flori și aș zice că am servit peste 4.000 de clienți, un număr considerabil care a crescut natural, fără să fi investit foarte mult în zona de publicitate. Website-ul nostru este încă în lucru și acest fapt ne-a determinat să ne conservăm mare parte din resurse.
Ce greutăți ați întâmpinat pe parcursul dezvoltării celor 2 afaceri și cum le-ați depășit?
Greutățile au fost mai mult pe partea de autorizări din partea diverselor autorități, însă, cu perseverență și răbdare, le-am depășit cu brio. Un alt neajuns a fost, în preajma sărbătorilor, spațiul de depozitare al pralinelor, însă acest lucru va fi rezolvat deja din această lună, prin crearea unui spațiu de depozitare in-house, dedicat ciocolatei.
Ce așteptări sau planuri aveți pentru următorii 5 ani?
Ne așteptăm ca vânzările să crească progresiv cu educarea consumatorului, în special prin creșterea autoconsumului și prin creșterea volumului de ciocolată vândut anual. În acest sens ne vom concentra pe dezvoltarea magazinului online și pe deschiderea altor puncte de vanzar, în special în București.
De ce ați recomanda această franciză și altor antreprenori interesați de domeniul ciocolateriilor?
Raspunsul e simplu: Leonidas este cea mai renumită și cea mai gustoasă ciocolată din lume! Pentru a reuși însă, este nevoie de implicare puternică, dedicare și pasiune pentru această „muncă” de mic ciocolatier. Este o condiție să îți placă să consumi ciocolată și să oferi cadouri ca să reușești.

Articole citite

În fiecare an, figurinele rafinate din ciocolată oferite cu mult drag de către cei de la Leonidas sunt legate de sărbătorile pascale. Este un moment de vârf, dar și un prilej pentru noii parteneri de a se alătura acestei francize care a cucerit lumea de mai bine de o sută de ani.
Sărbătorile sunt un imbold pentru a alege o franciză care își dovedește maximul de potențial în aceste perioade de peste an. O astfel de franciză, definită de tradiție și rafinament, este Leonidas.
Binecunoscuta franciză Leonidas are un nou partener care, ca angajat al acesteia, s-a convins de profitabilitatea afacerii și a ales să deschidă o ciocolaterie la Timișoara.
România a intrat în topul țărilor cu cel mai mare consum de ciocolată premium din Europa, iar datele oferite de franciza Leonidas susțin această evidență.
O nouă ciocolaterie a celebrului lanț internațional Leonidas a fost inaugurată, cu puțin timp în urmă, la Oradea, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României.
Cele mai citite

Sistemele de franciză pot fi clasificate în moduri variate, în funcție de anumite caracteristici, dar ele sunt fundamental diferite în funcție de 3 criterii.
Într-o lume în care educația de calitate este tot mai căutată, programul inovator Fibonacci Kids – matematică mentală vedică, dedicat copiilor între 4 și 14 ani, și-a găsit rapid locul în inimile părinților și copiilor din Bacău.
Dacă vrei să ai șansa preluării unei francize cu o expansiune accelerată în statele europene, deosebit de atractivă și profitabilă, atunci vezi ce îți oferă Blue Elephant.
Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Subway a detronat McDonald’s în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume.
Subiecte populare in Forum
Panda iubeşte Asia
Timpul a inceput sa devina usor usor un dusman..n am timp....e o expresie atat de uzuala...Timpul nu mai are rabdare...
Un nou concept echilibrat
Mereu imi doresc un stil de viata echilibrat si sanatos si mereu imi spun ..de maine...
Un nou concept echilibrat
Ne-am neglijat produsele autohtone si ne-am aruncat pe euri...cine rezista traieste cine nu unde-i nu-i durere si suspin
Panda iubeşte Asia
Ceva se intampla cu timpul,ar trebui umblat la calendar sau mai degraba la incalzirea globala...ei daca o sa zburam pe Marte chiar daca numai dus un mic numar dintre...
Panda iubeşte Asia
Indiferent de varsta auzim expresiile :ce repede trece timpul...mai am nevoie de timp...nu pot sa-mi impart timpul in functie de obligatii...si totusi viteza miscarii...
Un nou concept echilibrat
Incepem sa alegem ce este bun pentru sanatatea noastra si nimic nu se compara cu alimentele sanatoase,eu le-as spune alimentele noastre romanesti
Nord-vestul ţării, cucerit de un brand maghiar
Bine ca tot maghiarii...fac ...Romanii stau si asteapta...pacat...
Nord-vestul ţării, cucerit de un brand maghiar
Fiind vorba de un brand maghiar ar trebui s-o lase mai moale cu extinderea prin Transilvania...maine,poimane spun ca Suceava este a lor si vin cu steagul lor.