Ești pregătit pentru franciză?

Numerele potrivite / Disponibilitatea de capital pentru a face afaceri în franciză este unul dintre cele mai importante lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a intra în concept. O investiție într-o afacere cu franciză nu înseamnă doar cumpărarea unei licențe și, eventual, a echipamentului. Ar trebui să nu uiți că ai nevoie de o rezervă financiară până când începi să câștigi.
Miercuri
18.08.2021
Obținerea unei licențe de franciză poate fi o soluție interesantă pentru un antreprenor care nu vrea să-și construiască afacerea de la zero. De unde știe însă că este momentul potrivit?
 

Decizia de a investi în aderarea la sistemul de franciză este un pas important pentru un viitor francizat. Înainte de a face acest lucru, ar trebui să te gândești și să vezi dacă ești gata să faci afaceri sub o marcă consacrată. Cum o recunoaștem?

O idee entuziastă

Ai ales un concept de franciză și produsul sau serviciul care corespunde setărilor tale personale și hobby-urilor. După un timp îndelungat de gândire, ai găsit marca care te atrage cel mai mult. Acest lucru este important, deoarece prin aderarea la rețeaua de franciză vei intra în afacerea pe care o vei construi și dezvolta în următorii câțiva ani. Ar trebui să te bucuri de munca ta. Pasiunea pentru ceea ce faci este una dintre premisele pentru succesul viitor.

Ai făcut selecția cu experți

Continuăm să o spunem și repetăm ​​și de această data: Nu vă bazați doar pe informațiile furnizate de francizor. Dacă decizi să verifici viabilitatea planului cu un consultant în franciză sau cu un avocat cu experiență în domeniu, ești pe drumul cel bun. Acești experți pot să  îți spună dacă regulile stabilite de francizor și conceptul acestuia sunt potrivite pentru tine și dacă planul elaborate de acesta este viabil. Examinarea profesionistă a francizei îți oferă un grad ridicat de certitudine în luarea deciziei corecte.

Ai un plan de afaceri

Pe lângă hotărârea de a dezvolta o afacere cu un partener puternic în spate, ai și un plan. Pe baza tuturor informațiilor, ai creat o strategie, astfel încât să îți faci o idee despre cum va funcționa filiala de franciză. Și cel mai important, ai creat un plan de afaceri detaliat. Toate acestea îți oferă informații importante în funcție de care îți poți stabili așteptările.

Înainte de a intra în franciză, este necesar să fii atent la o serie de alte lucruri. Ce poate ruina pregătirea începerii unei astfel de afaceri?

Nu ți-ai făcut cercetarea

Începerea oricărei afaceri necesită o cercetare atentă. Înainte de a face primii pași, ar trebui să te familiarizezi cu franciza, cu istoria acesteia și cu piața, altfel poți putea eșua. Folosește cât mai multe resurse posibile pentru a vă planifica și studia viitoarea afacere.

Credinta oarba

Ai încredere, dar verifică. Una dintre numeroasele greșeli pe care le poți evita este încrederea excesivă în licențiator și în echipa acestuia. Problemele juridice și responsabilitățile pe care le vei întâlni ca nou proprietar de afacere pot fi descurajante atunci când trebuie să te ocupi singur de ele. Angajează un avocat cu competențe în franciză ca să te ajute.

Ești nepregătit financiar

Începerea oricărei afaceri, chiar sub titlul unui concept de franciză, implică un anumit risc. Unul dintre cele mai importante lucruri de verificat este capacitățile financiare. În acest sens, merită cu siguranță să folosești serviciile unui contabil sau ale unui consultant care are experiență în operarea rețelelor de franciză. El vă va ghida prin procesul de „numărare a riscurilor”. Un expert contabil sau consultant în franciză te poate ajuta cu previziuni ale fluxurilor de numerar, bugetare și evaluări ale nevoilor de fond de rulment.

Într-o oarecare măsură, afacerea în franciză reduce riscul de eșec, dar este necesar să te pregătești cu atenție ca să ai succesul scontat. Doar așa poți evita surprizele neplăcute după semnarea contractului de franciză. Vestea bună este că poți apela la specialiști care au mulți ani de experiență în crearea conceptelor de franciză.


Ai tot ce îți trebuie? / Înainte de a te decide să intri în apele afacerii în franciză, este important să înțelegi cum funcționează și ce te așteaptă. Pentru acest moment, informațiile relevante joacă un rol cheie.
Ștefan Pricop
Business Development Manager