Parlamentul European reglementează legislația francizei
Această rezoluție privind funcționarea francizei în sectorul european al comerțului cu amănuntul are caracter legislativ, dar nu obligatoriu, însă este importantă deoarece ar putea deschide calea pentru o legislație armonizată privind franciza în întreaga Uniune Europeană (UE).
Principalele aspecte din rezoluție
Rezoluția începe prin a sublinia lipsa unei definiții europene comune a francizei. Potrivit rezoluției, o trăsătură esențială a unei relații de franciză este aceea că este o relație contractuală încheiată pe bază de voluntariat între persoane fizice sau juridice care sunt independente din punct de vedere juridic și financiar una față de cealaltă. În cadrul relației contractuale, francizorul acordă francizatului dreptul de a folosi formula de succes a francizorului, precum și numele sau mărcile comerciale ale francizorului. De asemenea, francizorul împărtășește know-how-ul cu francizatul.
Parlamentul European consideră că franciza este un model de afaceri atractiv, dar a identificat următoarele lacune în practica actuală:
• Franchising-ul este în prezent slab performant în UE, reprezentând doar 1,89% din produsul intern brut, față de 5,95% în S.U.A. și 10,83% în Australia, cu 83,5% din cifra de afaceri a francizatului concentrată doar în șapte state membre ale UE;
• Natura fragmentată și nearmonizată a legislației privind franciza în statele membre ale UE și, prin urmare, lipsa unor standarde juridice europene armonizate creează bariere și îi poate descuraja atât pe francizori, cât și pe francizați să-și extindă activitățile peste granițele naționale;
• Legislația națională existentă se concentrează adesea asupra obligațiilor de divulgare ale furnizorului de servicii în faza precontractuală, în timp ce accentul legiuitorului ar trebui să vizeze un spectru mai larg de reglementări și să includă diverse alte aspecte (de exemplu, vânzările online, clauzele de neconcurență).
Pentru a realiza întregul potențial al acestui model de afaceri, Parlamentul European consideră că sunt necesare următoarele acțiuni, în special în vederea protejării viitorului francizatului.
• Legislația este necesară pentru echilibrarea drepturilor și obligațiilor francizorului și a francizatului, incluzând: (i) obligațiile precontractuale clare, corecte și exhaustive ale francizorului; (ii) introducerea unei perioade de „probă” după semnarea acordului de franciză și (iii) includerea în acordul de franciză a unor clauze clare și rezonabile în ceea ce privește comerțul electronic / vânzările online, angajamentele de neconcurență, confidențialitatea etc.
• Comisia UE ar trebui să organizeze sesiuni de consultare publică pentru a obține informații cu privire la situația reală a francizei. De asemenea, Comisia UE ar trebui să elaboreze orientări nelegislative care să reflecte cele mai bune practici privind funcționarea francizei în sectorul comerțului cu amănuntul, în special în legătură cu cele mai recente evoluții tehnologice și de piață, precum vânzările pe internet. Parlamentul European dorește să primească astfel de orientări până în ianuarie 2018.
• De asemenea, Comisia UE ar trebui să elaboreze o listă neexhaustivă de practici comerciale neloiale, care să fie publicată și pusă la dispoziția tuturor părților interesate.
CONCLUZIE
Rămâne de văzut dacă rezoluția Parlamentului European va conduce în mod efectiv la o armonizare a legislației statelor membre în materie de franciză. În rezoluție, Parlamentul European subliniază că regulamentul sau directiva este un instrument legislativ pentru atingerea acestui obiectiv.
Articole citite
Ce oportunități oferă o franciză? Episodul 2 – Un sistem de succes, garantat
Ce oportunități oferă o franciză? Episodul 1 - Independența
Ce oportunități oferă o franciză? Episodul 4 - Economie de scară
Ce oportunități oferă o franciză? Episodul 3 - Creșterea gradului de promovare a mărcii
Francizarea este una dintre cele trei strategii de afaceri pe care o companie o poate utiliza în câștigarea cotei de piață.
Cele mai citite
Franciza Wash Shoes, continuatoare a unei tradiții meșteșugărești autentice și cu viitor asigurat, este în permanentă extindere și asigură noi servicii care cresc profitabilitatea.
Centrul comercial reunește un număr impresionat de brand-uri care se dezvoltă prin franciză.
Dacă vrei sa-ți deschizi o franciză bancară trebuie să ai experiență în vânzări sau să fi lucrat într-o bancă sau o societate de asigurări.
Subway a detronat McDonald’s în topul celor mai mari fast-food-uri din întreaga lume.
Ce ai spune dacă ai avea ocazia să modelezi viitorul copiilor și, în același timp, să îți transformi viața într-un mod semnificativ?