De ce este important modelul financiar?

Cum se realizează și ce beneficii aduce părților relația de franciză?
Înainte ca o companie să ofere o franciză și să înceapă dezvoltarea rețelei, este necesar să se elaboreze și să fie pregătit un model financiar detaliat, spune Karol Kaczmarek, analist de franciză al companiei de consultanță PROFIT system.
Deci, ce ar trebui să includă un model financiar bine conceput și de ce este atât de important pentru fiecare dintre părți?
Conform celei mai scurte definiții, modelul financiar ar trebui să descrie, în limbajul numerelor, toate investițiile, veniturile, cheltuielile și profitul pentru furnizor și francizat, explică Kaczmarek.
Modelul financiar și planul de afaceri sunt unul și același lucru?
Un plan de afaceri este un document cuprinzător, foarte larg, care, de exemplu, conține analize de piață, de grup țintă, strategii de marketing, modalități de a ajunge la clienți... Modelul financiar este doar o parte a unui plan de afaceri bine dezvoltat. Într-un fel, este o ilustrare numerică a afacerilor. Ar trebui să răspundă la întrebările: cât de mult ar trebui investit în achiziționarea francizei și a activităților ulterioare, cât de multe sunt așteptate veniturile, care vor fi costurile de exploatare. Așadar, pe baza modelului financiar, francizatul poate să prezică, cu ușurință, toate veniturile și cheltuielile sale, precum și să calculeze timpul necesar pentru a atinge pragul rentabilității.
De ce un francizor trebuie să aibă un model financiar? La urma urmei, el este cel care își cunoaște cel mai bine afacerea...
Dacă vrei să-ți transformi afacerea într-un sistem de franciză, trebuie să ai un model financiar. Și asta din două motive. În primul rând, în momentul în care un potențial francizat te contactează, ar trebui să ai deja materiale atractive pe care să le poți prezenta, luând în considerare și discutând astfel condițiile financiare ale cooperării. Și în al doilea rând, crearea unui astfel de model este poate cea mai bună oportunitate și cea mai bună modalitate de a analiza singur afacerea și profitabilitatea conceptului tău, „la rece” și folosind limbajul numerelor.
Ce este necesar pentru a crea un model financiar?
În primul rând, trebuie să colectezi cât mai multe date care să descrie cu exactitate afacerea: cât se vinde, câți clienți intră în medie în magazin, care este marja pe produse, care sunt costurile curente. Trebuie reținut următorul aspect: colectarea și evaluarea datelor se face pe întregul an calendaristic. În același timp, nu trebuie să ignorăm sezonalitatea și timpul necesar pentru a construi o poziție pe piață. Prin urmare, este necesar să analizezi, cu atenție, rezultatele financiare obținute, să enumeri toate costurile și să le traduci într-un „scenariu realist” pentru viitorii francizați.
Toate acestea vor ajuta francizorul să răspundă cu exactitate la întrebările candidaților la franciză. Potențialii francizați vor dori să știe: cât de mult ar trebui investit în deschiderea unei sucursale, care vor fi câștigurile lunare și care vor fi cheltuielile. Și cel mai important, cât va câștiga odată ce depășește pragul de rentabilitate și recuperează banii investiți.
Pe lângă toate acestea, din modelul financiar ar trebui să se afle care va fi valoarea taxelor de franciză. Francizorul poate vedea, evalua și determina clar cât ar trebui să coste licența, cât se poate conta pe comisioanele lunare și dacă și percepe aceste taxe sub forma unei sume fixe, a unei marje sau a unui procent din cifra de afaceri.
Pentru cine este mai important modelul financiar? Pentru furnizor sau pentru francizat?
Aș spune pentru francizor. În primul rând, pentru că francizorul va primi imediat numere și proiecții care vor fi valoroase pentru candidații la franciză. În al doilea rând, prin pregătirea modelului financiar, furnizorul va obține o perspectivă excelentă asupra propriei afaceri, iar apoi, pe baza acestor date, va putea face o ofertă adecvată și atractivă pentru potențialii francizați. În plus, va descoperi, cu siguranță, câteva „cifre bune” și unii indicatori care merită evidențiați atunci când va vinde franciza. În fine, dacă modelul financiar este bine gândit, furnizorul va ști să determine corect cuantumul taxelor de franciză, deoarece acestea vor fi fonduri care vor fi investite în îmbunătățirea continuă a sistemului și sprijinirea francizaților, care – în cele din urmă - este esența cooperării în franciză.
Articole citite

Franciza Used Products este parcă făcută pentru conjunctura actuală, când ai nevoie de anumite aparate și echipamente dar nu poți să ți le procuri pe cele de top
În afaceri, sunt interesat de profit și de dezvoltare rapidă. Nu vreau să păstrez un singur punct de lucru, spune Ovidiu Dina, francizat Ice and Roll Curtea de Argeș.
Primul francizat al celebrei companii Leonidas pe piața din România a deschis cea de a treia ciocolaterie. Este cea mai bună dovadă a rentabilității acestei francize.
Valoarea gastronomiei tradiționale este tot mai mult pusă în evidență prin conceptul lansat de franciza Ciorbe și Plăcinte.
Ice and Roll este o afacere care poate fi lansată în două săptămâni. Cu setul de instrumente primit, francizatul rentabilizează rapid investiția și începe să câștige.
Cele mai citite

O franciză mai puțin obișnuită, creată de un jurnalist din Slovenia, a început să se extindă la nivel european.
RE/MAX, lider mondial în real-estate şi franciza numărul 1 la nivel global pe acest segment, îşi reia expansiunea pe plan local şi mizează pe încheierea acestui an cu un număr de 12 francize.
Subway şi-a mutat celebrele sandvişuri în mediul online. Rezultatul? O campanie excelentă de promovare.
Mai bine zis, My Culture, brand care vrea să se dezvolte prin franciză în România, sub forma a două concepte: stand și restaurant.
Undeva pe la sfarsitul lui 2014, Alexandru Alexuc a "evadat" pentru prima oara dintr-un Escape Room și spune că a fost dragoste la prima vedere. 3 zile mai tarziu a fondat RoomXcape.
Subiecte populare in Forum
Franciză la „mâna a doua”
Doresc o franciza Va multumesc Astept un raspuns
Franciza – cu ce se mănâncă?
Super util!
Propriul patron sau angajat?
Dupa 45 de ani de comunism si 25 de jaf normal ar fi sa fii raspunzator de munca ta
Idei de afaceri în oraşe mici
Multi au profitat de fondurile europene si nu au facut nimic...pacat.
Propriul patron sau angajat?
Normal ca patron mi-ar placea sa fiu...visez...
Propriul patron sau angajat?
Inceputurile sunt dificile si ar trebui initiata taxa zero in anumite conditii pentru ca ulterior se vor recupera...dar la noi legile se aplica numai in defavoare individului
Propriul patron sau angajat?
As vrea sa scriu despre Rodipet care au investit initial in chioscuri micute si cochete aveau colaboratori adevarati profesionisti si dintr-o data nu mai aveau resurse dar au...
Idei de afaceri în oraşe mici
Mare greseala ca nu s-au folosit fondurile europene, cei vinovati vor da socoteala pentru aceasta pentru ca sunt platiti niste indivizi pentru aceasta care nu fac nimic