De ce este important modelul financiar?

Karol Kaczmarek, analist de franciză al companiei PROFIT system
Karol Kaczmarek, analist de franciză al companiei PROFIT system / Prin crearea unui model, francizorul determină condițiile financiare de cooperare cu viitorii săi francizați: el estimează valoarea investițiilor necesare, determină suma de intrare și taxa obișnuită pentru franciză, arată clar și precis cât de mult va câștiga fiecare din lateral
Miercuri
27.07.2022
Modelul financiar în franciză este unul dintre cei mai importanți pași în constituirea și extinderea rețelei.
 

Cum se realizează și ce beneficii aduce părților relația de franciză?

Înainte ca o companie să ofere o franciză și să înceapă dezvoltarea rețelei, este necesar să se elaboreze și să fie pregătit un model financiar detaliat, spune Karol Kaczmarek, analist de franciză al companiei de consultanță PROFIT system. 

Deci, ce ar trebui să includă un model financiar bine conceput și de ce este atât de important pentru fiecare dintre părți? 

Conform celei mai scurte definiții, modelul financiar ar trebui să descrie, în limbajul numerelor, toate investițiile, veniturile, cheltuielile și profitul pentru furnizor și francizat, explică Kaczmarek.  

Modelul financiar și planul de afaceri sunt unul și același lucru?

Un plan de afaceri este un document cuprinzător, foarte larg, care, de exemplu, conține analize de piață, de grup țintă, strategii de marketing, modalități de a ajunge la clienți... Modelul financiar este doar o parte a unui plan de afaceri bine dezvoltat. Într-un fel, este o ilustrare numerică a afacerilor. Ar trebui să răspundă la întrebările: cât de mult ar trebui investit în achiziționarea francizei și a activităților ulterioare, cât de multe sunt așteptate veniturile, care vor fi costurile de exploatare. Așadar, pe baza modelului financiar, francizatul poate să prezică, cu ușurință, toate veniturile și cheltuielile sale, precum și să calculeze timpul necesar pentru a atinge pragul rentabilității.

De ce un francizor trebuie să aibă un model financiar? La urma urmei, el este cel care își cunoaște cel mai bine afacerea...

Dacă vrei să-ți transformi afacerea într-un sistem de franciză, trebuie să ai un model financiar. Și asta din două motive. În primul rând, în momentul în care un potențial francizat te contactează, ar trebui să ai deja materiale atractive pe care să le poți prezenta, luând în considerare și discutând astfel condițiile financiare ale cooperării. Și în al doilea rând, crearea unui astfel de model este poate cea mai bună oportunitate și cea mai bună modalitate de a analiza singur afacerea și profitabilitatea conceptului tău, „la rece” și folosind limbajul numerelor.

Ce este necesar pentru a crea un model financiar?

În primul rând, trebuie să colectezi cât mai multe date care să descrie cu exactitate afacerea: cât se vinde, câți clienți intră în medie în magazin, care este marja pe produse, care sunt costurile curente. Trebuie reținut următorul aspect: colectarea și evaluarea datelor se face pe întregul an calendaristic. În același timp, nu trebuie să ignorăm sezonalitatea și timpul necesar pentru a construi o poziție pe piață. Prin urmare, este necesar să analizezi, cu atenție, rezultatele financiare obținute, să enumeri toate costurile și să le traduci într-un „scenariu realist” pentru viitorii francizați.

Toate acestea vor ajuta francizorul să răspundă cu exactitate la întrebările candidaților la franciză. Potențialii francizați vor dori să știe: cât de mult ar trebui investit în deschiderea unei sucursale, care vor fi câștigurile lunare și care vor fi cheltuielile. Și cel mai important, cât va câștiga odată ce depășește pragul de rentabilitate  și recuperează banii investiți.

Pe lângă toate acestea, din modelul financiar ar trebui să se afle care va fi valoarea taxelor de franciză. Francizorul poate vedea, evalua și determina clar cât ar trebui să coste licența, cât se poate conta pe comisioanele lunare și dacă și percepe aceste taxe sub forma unei sume fixe, a unei marje sau a unui procent din cifra de afaceri.

Pentru cine este mai important modelul financiar? Pentru furnizor sau pentru francizat?

Aș spune pentru francizor. În primul rând, pentru că francizorul va primi imediat numere și proiecții care vor fi valoroase pentru candidații la franciză. În al doilea rând, prin pregătirea modelului financiar, furnizorul va obține o perspectivă excelentă asupra propriei afaceri, iar apoi, pe baza acestor date, va putea face o ofertă adecvată și atractivă pentru potențialii francizați. În plus, va descoperi, cu siguranță, câteva „cifre bune” și unii indicatori care merită evidențiați atunci când va vinde franciza. În fine, dacă modelul financiar este bine gândit, furnizorul va ști să determine corect cuantumul taxelor de franciză, deoarece acestea vor fi fonduri care vor fi investite în îmbunătățirea continuă a sistemului și sprijinirea francizaților, care – în cele din urmă - este esența cooperării în franciză.


Ștefan Pricop
Business Development Manager