Finanțări noi pentru afaceri și francize

Programul va fi derulat la nivel național și vor fi finanțate aproximativ 10.000 de noi afaceri. Acest program este atractiv atât prin gama variată a domeniilor de activitate, cât și prin costurile eligibile ale investiției și a numărului inedit de mare de start-upuri disponibile spre finanțare.
Iulian Popescu
Joi
27.04.2017
Vrei să achiziționezi o franciză și ai nevoie de finanțare? Interviu cu Iulian Popescu, Senior Business Consultant Soft Tehnica, despre noutățile din Programul Start-Up Nation.
 

Vrei să achiziționezi o franciză și ai nevoie de finanțare? Programul Start-up Nation, prin care companiile înființate după 30 ianuarie 2017 înscrise în program ar putea primi ajutor nerambursabil de până la 200.000 de lei (44.000 de euro) a fost aprobat de Parlament în urmă cu două zile și ar putea deveni operabil la jumătatea lunii mai.

Deputaţii au redus numărul de locuri de muncă pe care un anteprenor ar fi trebuit să le creeze, potrivit textului OUG, de la două la unul singur, beneficiarii Start-up Nation având obligaţia să menţină locul de muncă nu trei ani cum a propus Guvernul, ci doi. Comisia de industrii a motivat că angajarea a minim doi salariaţi şi menţinerea acestora pe o perioada de trei ani, în situaţia creşterii salariului minim anual 2017 -2020, ar costa antreprenorul 159.600 lei, ceea ce ar însemna o diminuare drastică a fondului de investiţii aferent proiectului, potrivit raportului adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.

Grila de punctaj indică o susţinere pentru sectorul de producţie, programare IT şi industriile creative, care vor obţine punctaje mai mari decât serviciile şi comerţul. De asemenea, vor primi un punctaj mai mare firmele care angajează tineri absolvenţi sau şomeri.
Detalii despre program și despre modul în care poate fi obținută o astfel de finanțare inclusiv pentru achiziția unei francize am obținut de la Iulian Popescu, Senior Business Consultant Soft Tehnica.

Domnule Iulian Popescu, când începe și când se încheie perioada de depunere a proiectelor de finanțare?

Din declarațiile oficiale reiese că sesiunea de înscriere online a proiectelor se va deschide în a doua jumătate a lunii mai 2017 și va dura 30 de zile. Alte 30 de zile va dura perioada de evaluare a proiectelor depuse, astfel că în a doua parte a lunii iulie – începutul lunii august se vor semna primele contracte de finanțare dintre Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și firmele solicitante.


Ce fel de proiecte sunt admise la finanțare, cât este plafonul de finanțare și pe ce durată maximă se poate întinde proiectul?

În cadrul programului Start-Up Nation sunt eligibile finanțările din următoarele domenii de activitate: producție (industrie prelucrătoare), industrii creative, servicii și comert. Antreprenorii care doresc să aplice la Programul Start-Up Nation vor putea obține sprijin financiar de la stat de până la 200.000 lei (circa 44.000 euro). Perioada optimă de implementare a proiectului este de 1 an.

Care este cota de contribuție a aplicantului pentru finanțare?

Intensitatea sprijinului finaciar accesat prin acest program este de 100%. Prin urmare, start-up-urile selectate pentru finanțare vor putea contracta maxim 200.000 lei nerambursabili. În situația în care fondurile contractate sunt insuficiente, exista posibilitatea de a suplimenta din fonduri proprii.

Care sunt categoriile de cheltuieli eligibile în proiecte?

Cheltuielile eligibile sunt următoarele:

  • Echipamente, mașini, utilaje, instalații, aparatură, instrumente de măsură și control, software aferente;
  • Echipamente IT, aparatură birotică, mobilier, sisteme de protecție, instalații economisire energie;
  • Active necorporale: salarii, chirii, spații de lucru, pagina web;
  • TVA nedeductibil, cursuri de antreprenoriat, consultanță.

Este recomandat ca ponderea cheltuielilor privind echipamentele (și software aferent) să fie de minim 50% din valoarea solicitată.

Ce recomandări faceți aplicanților cu privire la structura proiectului de finanțare?

Investiția propusă trebuie să prezinte un caracter inovativ, astfel crescând șansele de a obține finanțarea. Recomandăm tinerilor antreprenori să aibă o viziune cât mai bine definită cu privire la activitatea propusă și să identifice concret elementele investiției, a noutății aduse pe piață de serviciul/produsul propus, dar și modul în care se face vânzarea către beneficiarul final.

Cine sunt persoanele eligibile pentru a deveni aplicanți?

În cadrul acestui program poate aplica orice persoană ce a înființat o firmă după data de 30 ianuarie 2017 și care nu a mai desfașurat până în prezent activitatea aferenta codului CAEN eligibil schemei de ajutor de stat.

Alte condiții:

  • Firma are capital social integral privat;
  • Este înregistrată la Oficiul Registrului Comerțului și are sediul/punctul de lucru și desfașoară activitatea pe teritoriul României;
  • Nu a depășit plafonul de minimis de 200.000 euro, pe durata a 3 exerciții financiare consecutive pentru o întreprindere unică;
  • Acționarii care dețin mai multe societăți nu pot aplica în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat decât cu o singură societate;
  • Firma beneficiară va trebui să angajeze, cu contract de muncă pe durată nedeterminată și cu normă întreagă minim 1 angajat (persoană defavorizată/absolvent după anul 2012) la momentul depunerii cererii de decont și să-l mențina cel puțin 2 ani.

Care sunt carateristicile acestui program de finanțare și prin ce este el mai atractiv decât altele din trecut?

Programul va fi derulat la nivel național și vor fi finanțate aproximativ 10.000 de noi afaceri. Acest program este atractiv atât prin gama variată a domeniilor de activitate, cât și prin costurile eligibile ale investiției și a numărului inedit de mare de start-upuri disponibile spre finanțare. De asemenea, să nu uităm că rata cofinanțării este 0 și că programul este disponibil atât în mediul urban cât și în mediul rural.

Sunt finanțate prin acest program și achizițiile unor francize? În ce condiții?

Investițiile referitoare la francize sunt eligibile în cadrul programului Start-Up Nation atâta timp cât domeniul francizat se încadrează în domeniile eligibile și valoarea francizei se încadrează în valoarea finațării acordate.