Diaspora întreprinzătoare

"În cadrul acestor întâlniri urmărim să creștem antreprenori puternici în România, să le punem la dispoziție resursele necesare pentru dezvoltarea lor, să le prezentăm francize sau alte modele de afaceri, să îi consiliem în proiectele lor antreprenoriale și, nu în cele din urmă, să le oferim resursele financiare de care au atâta nevoie” Iulian Popescu.
Vineri
22.12.2017
Pentru susținerea antreprenoriatului în România, în toamna anului 2017, a fost realizat un studiu amplu pentru a urmări și prezenta oportunitățile antreprenoriale la nivelul fiecărei regiuni dintre cele 7 mai puțin dezvoltate din România.
 

Studiul face parte dintr-o serie de acțiuni venite în sprijinul românilor din diaspora, care au posibilitatea să își deschidă o afacere în țară, prin intermediul proiectului „Diaspora Întreprinzătoare”. Prin acest proiect, românii care stau de cel puțin un an în altă țară, au posibilitatea să participe la cursuri de formare antreprenorială și să obțină până la 40.000 de euro finanțare europeană nerambursabilă, pentru a-și deschide propria afacere. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,5 milioane de euro și se va desfășura în perioada 01.09.2017 – 31.08.2018.

Organizatorul proiectului Diaspora Întreprinzătoare este Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație, fondată de către antreprenorul Iulian Popescu, în anul 2011. De asemenea, din anul 2004, Iulian Popescu este fondatorul și managerul general al companiei Soft Tehnica, una dintre cele mai active companii de IT de pe piața românească, dezvoltatorul suitei de aplicații Freya, care se adresează industriilor HoReCa și Retail.

Scopul studiului a avut ca obiectiv principal identificarea oportunităților antreprenoriale în contextul dezvoltării socio-economice a fiecăreia dintre cele 7 regiuni de dezvoltare din România. Câteva informații relevante din studiu sunt expuse mai jos:

  • 30,83% dintre participanții din regiunea de Vest a țării consideră că este oportună dezvoltarea unei idei de afaceri în domeniul producției și industriei;

  • 37,50% dintre participanții din regiunea de Nord-Vest a țării consideră că, în decurs de mai mult de 2 ani, o idee de afacere se poate transforma într-o afacere sustenabilă;

  • 39,17% dintre participanții regiunii de Sud-Est consideră că identificarea surselor de finanțare reprezintă un aspect dificil în deschiderea unei afaceri;

  • 31,67% dintre participanții din zona Centrală a țării consideră oportună dezvoltarea unei idei de afaceri în domeniul industriilor creative;

  • 19,17% dintre participanții regiunii de Nord-Est consideră spiritul antreprenorial dezvoltat și cultivat, ca cea mai importantă calitate a unui antreprenor;

  • 32,50% dintre participanții din regiunea de Sud-Vest Oltenia consideră aspectele birocratice cu deschiderea și funcționarea unei întreprinderi un aspect dificil în deschiderea unei afaceri;

  • 45% dintre participanții din regiunea de Sud Muntenia, consideră că ideea de business este o ”afacere de familie”.

Pentru o mai bună promovare a oportunităților oferite de acest proiect, s-au organizat o serie de conferințe dedicate românilor de peste hotare.

”De la începutul lunii noiembrie am demarat o serie de deplasări la Chișinău, Londra, Roma și Luxemburg, pentru a întâlni tineri antreprenori dornici să vină în România pentru extinderea afacerii. Căutăm antreprenori care au multă determinare și pasiune în susținerea și implementarea ideii de afacere, iar pentru a ne asigura de toată implicarea acestora am inclus o co-finanțare de minimum 10% din partea antreprenorilor. În cadrul acestor întâlniri dedicate românilor din alte țări urmărim să creștem antreprenori puternici în România, să le punem la dispoziție resursele necesare pentru dezvoltarea lor, să le prezentăm francize sau alte modele de afaceri, să îi consiliem în proiectele lor antreprenoriale și, nu în cele din urmă, să le oferim resursele financiare de care au atâta nevoie”, a spus Iulian Popescu.

Pâna la 200 de români înscriși vor putea beneficia gratis de sesiuni de formare antreprenorială pentru a putea dezvolta și implementa proiecte antreprenoriale de succes în țară. După finalizarea trainingului, vor putea fi înscrise planurile de afaceri. Acestea vor fi analizate de o comisie de specialiști care se va pronunța în vederea obținerii finanțării și implementarea planului de afaceri. Se va acorda finanțare nerambursabilă pentru 40 de idei de start-up 100% românești. Ideile selectate câștigătoare vor beneficia de până la 40,000 de euro nerambursabili și suport pentru atingerea obiectivelor propuse. 80 de locuri de muncă vor fi create în zonele slab dezvoltate ale țării, sprijinind astfel piața muncii și economia națională.

În cadrul conferințelor Diaspora Întreprinzătoare, participanții au avut ocazia să afle informații despre cum funcționează proiectul și care sunt pașii pentru a beneficia de finanțare pentru deschiderea unei afaceri în țară: cum se pot înscrie în program, care sunt condițiile de eligibilitate, posibilitatea de implicare activă a românilor în inovația socială, precum și sfaturi și tehnici de depășire a barierelor de ordin moral, dar și care sunt cele mai importante motive pentru care a deschide o afacere în România este un motiv puternic pentru întoarcerea acasă.

La conferințe, au fost invitați oameni de afaceri români, cu afaceri de succes, care au împărtășit propria poveste, motivație și sfaturi utile pentru orice român care dorește să își dezvolte spiritul întreprinzător. Au fost prezenți Mihai Rotaru – fondatorul Clever Taxi, Radu Savopol – fondatorul 5 To Go, Anca Ghinea - fondator Next | Level, Mircea Coman – partener Grup francize Profit System, precum și alți reprezentanți ai mediului de afaceri din România. Fiecare dintre aceștia au prezentat experienţa lor despre gestionarea unei afaceri profitabile, inspirația pe care o găsesc zi de zi în ceea ce fac și care sunt metodele care îi pot ajuta și pe alții să devină un exemplu de urmat pentru cei din jur.

Conferințele s-au încheiat cu o sesiune de networking în care participanții au avut ocazia să cunoască și să pună întrebari adresate direct organizatorilor și să primească răspunsuri la întrebările apărute dupa prezentarea proiectului.

Diaspora Întreprinzătoare este un proiect realizat de Asociația Excelsior pentru Excelentă în Educație, în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Smart și Universitatea ”Constantin Brâncuși”din Târgu-Jiu, co-finanțat din Fondul Social European.

Mai multe informații despre proiect sunt disponibile pe www.diasporaintreprinzatoare.ro


Cipele, Kristijano Ronaldo
Florentina Pene
Business Development Manager