"Deschiderea unui salon KiwiSun nu costă mai mult decât deschiderea unui salon obișnuit, ci este chiar mai ieftin. Nu profităm de partenerii noștri, ci facem eforturi comune pentru ca afacerea să fie reciproc avantajoasă" – declară Péter Klein, Managing Director, KiwiSun.
Luni
08.01.2018
Una dintre cele mai de succes rețele de franciză de origine maghiară este KiwiSun. Fondatorul, Peter Klein, ne vorbește despre conceptul și planurile viitoare care vizează și găsirea unui master francizat în România.
 

Cum se diferențiază KiwiSun de concurenți? „KiwiSun a dezvoltat o tehnologie dedicată îngrijirii sănătății, care este unică în întreaga lume și poate fi utilizată pentru a obține nuanța de bronz de Caraibe și pentru a vă bucura de multiplele efecte pozitive ale luminii terapeutice. Există un număr tot mai mare de persoane care fac tratamente regulate cu lumina KiwiSun ca parte a vieții lor și utilizează serviciul de două ori pe săptămână, indiferent de anotimp. Există și consumatori din ce în ce mai pretențioși care studiază în detaliu și examinează sursa unui serviciu sau a unui produs. KiwiSun este singura companie din lume în care operațiunile de dezvoltare, producție și de francizare se află în mâinile unei singure persoane, iar echipamentul pentru solar și sursa de lumină au fost concepute împreună.”

KiwiSun a fost lansat în 2006. Cum s-a dezvoltat afacerea și cum s-a extins rețeaua de franciză în ultimul deceniu?

„Deschiderea primului salon a adus un succes iminent și a determinat investitorii să se extindă. În câțiva ani, în fiecare oraș mare și în capitală s-au deschis 18 saloane. Extinderea în afara granițelor Ungariei se datorează multor maghiari care trăiesc în străinătate, care au fost atrași de saloanele KiwiSun, aflând de succesul acestuia în Ungaria. Aceștia au găsit în sfârșit o afacere care a putut fi preluată din Ungaria în străinătate.”

Care au fost principalele etape ale extinderii externe? În ce țară a avut loc prima expansiune?

„Există câteva țări în care am semnat acorduri de master franciză cu partenerii și aceștia sunt responsabili de extinderea rețelei în zonele agreate. De exemplu, în Anglia, Irlanda și Italia. Există câteva piețe în care saloanele lucrează ca parteneri de franciză și le oferim serviciile noastre - de exemplu, în România și în Slovacia. Dacă aceste piețe ajung la un anumit nivel, bineînțeles, vom avea și un partener local sau național de franciză.”

Ca beneficiar al francizei KiwiSun, un partener primește o afacere la cheie. Ce taxe vor fi plătite de francizat?

„Master francizatul beneficiază, fără a plăti nicio taxă de participare, de exclusivitate teritorială, marketing centralizat, formare gratuită și continuă pentru angajați, control complet al aplicației de gestionare a afacerii, plan de afaceri gratuit și de un concept de 66 de zile gata pregătit. Partenerii noștri cumpără echipamentele la preț de producător, beneficiind de 5 ani de garanție completă și de 10 ani de garanție pentru piesele de schimb. Nu trebuie să cumpărați produsele din magazin, oferim cea mai ieftină sursă de aprovizionare și chiar vă oferim reduceri. Dacă afacerea vinde multe produse, pe termen lung, este mult mai profitabilă pentru noi decât dacă am fi profitabili doar la început. Deschiderea unui salon KiwiSun nu necesită experiență profesională anterioară, întrucât vom da francizatului conceptul elaborat în detaliu și funcțional.”

Cât de mult sunt implicați partenerii afiliați?

“Avem trei modele de afacere. La o populație de 15.000 de locuitori, sunt necesare 3 solare, la o populație de până la 30.000 de locuitori, sunt necesare 5 solare și la o populație de peste 30.000 de locuitori, în special în orașele mari, sunt necesare 5-10 solare. În orașele mici și mijlocii, deschidem de regulă un singur salon. Împărțim locațiile în orașe mari și în orașe mici, pe considerente comerciale.”

În plus față de franciza pentru "o locație unică", varianta de franciză master KiwiSun este de asemenea disponibilă pe piețele internaționale. Care este condiția achiziționării drepturilor de franciză master?

„Drepturile pentru franciza master nu costă nimic, deoarece nu există taxă de franciză, însă francizatul trebuie să deschidă un număr pre-stabilit de saloane, fie de unul singur, fie împreună cu alți parteneri de franciză.”

Care sunt obiectivele de viitor? Cucerirea de noi piețe, dezvoltarea celor existente?

„Există încă câteva orașe în Ungaria unde nu am deschis saloane KiwiSun, iar în Budapesta există încă una sau două locații unde există cerere de astfel de servicii. La Londra, am construit acum al optulea salon. În viitorul apropiat, avem planuri mari de expansiune pentru piața italiană, română, slovacă, irlandeză și germană și dorim să deschidem saloane în curând și în restul Europei: Austria, Polonia, Croația etc. Oferind o franciză, noi, de fapt, oferim un sistem dezvoltat care a fost testat și a dovedit deja că este de succes datorită numărului mare de francizați din rețea. Francizatul are garanția că investește într-un sistem sigur și nu conduce o afacere riscantă. Intrarea în sistemul de franciză este ca o cursă de jogging fără obstacole și cu viteză maximă.”


Business Development Manager