Noutăți TOP100 Global Franchises 2019

Clasament Top 100 internațional al francizelor / Comparația anuală arată cum au fost clasificate cele mai importante rețele de franciză din lume, în ultimii ani. La pregătirea listei, au fost luate în considerație doar companiile care au minimum un partener de franciză în cel puțin două țări.
Marţi
14.05.2019
Portalul FranchiseDirect clasifică și în 2019 cele mai mari 100 de francize din lume. În ultimii 11 ani, doar două mărci au schimbat locurile reciproc, pe “podium”. Care sunt acestea?
 

Pentru întocmirea listei TOP 100 Global Franchises pe 2019, a fost evaluat cel mai mare număr de concepte de franciză de până acum, din care au fost selectate primele o sută de companii considerate a fi cele mai de succes rețele de franciză din lume. În istoria de 11 ani a listei, doar două francize au deținut primul loc în clasamentul mondial: McDonald's (2009, 2010, 2016, 2017, 2018) și Subway (din 2011 până în 2015) - fiecare cu cinci apariții la #1. În 2019, McDonald's se clasează însă din nou pe locul 1, deținând, pentru acest an, majoritatea aparițiilor în top.

Cele două mărci care au ocupat poziția de vârf de ani de zile au muncit din greu pentru poziția de lider, reușind să depășească multe obstacole în calea păstrării acesteia. Vorbim de două rețele de franciză, cu o istorie îndelungată, care au trecut prin multe transformări ca urmare a intensificării concurenței și a schimbării obiceiurilor de consum. Pentru a-și eficientiza sistemele, cele două rețele au făcut modificările și modernizările necesare, prin introducerea de noi tehnologii, schimbări de imagine, extinderea portofoliului și îmbunătățirea calității sau dezvoltarea de noi strategii de comunicare pentru clienți.

La fel ca și în anii precedenți, SUA domină lista și în acest an, fiind prezentă cu cele mai multe rețele de franciză, segmentul gastronomic fiind segmentul cel mai bine reprezentat. Prima franciză non-americană din listă, InterContinental Hotels and Resort, se clasează pe locul al 12-lea, fiind urmată de trei mărci franceze: Auchan (16), Groupe Casino (19) și Carrefour (20). În plus față de francizele din SUA, Top 100 include și 4 francize din Canade, 4 francize din Franța, 2 din Spania, 2 din Coreea de Sud și câte 1 franciză din Filipine, Anglia, Japonia, Suedia etc.

Odată cu intrarea în al doilea deceniu al Top 100 Global Franchises, creatorii listei au făcut mici modificări în metodologia de stabilire a clasamentului. Formula de calcul ia acum în considerație vânzările în loc de veniturile totale, precum și creșterea procentuală a numărului de locații, raportat la numărul total de locații în franciză. Motivul este că, deși este impresionant faptul  că o rețea cum este KFC deschide sute de restaurante noi într-un an, este însă și mai impresionant când o rețea mai “tânără” și mai mică, cum ar fi F45 Training, face același lucru. Prin comparație, KFC a lansat sistemul de franciză în urmă cu aproape 70 de ani și este prezent în peste 21.000 de locații, în timp ce F45 Training a lansat sistemul de franciză în urmă cu mai puțin de 5 ani și are în prezent o rețea de peste 1.000 de unități.

TOP 10 Global Franchises 2019:

  1. McDonald's
  2. Burger King
  3. Pizza Hut
  4. Marriott International
  5. KFC
  6. Dunkin'
  7. 7-Eleven
  8. Subway
  9. Domino's
  10. Baskin-Robbins

Lista completă Top100 Global Franchises 2019 poate fi vizualizată aici.


Brand-uri renumite / Multe dintre brand-urile enumerate în lista FranchiseDirect sunt prezente și pe piața din România, precum McDonald's, Subway, Burger King, Pizza Hut, Marriott, KFC, RE/MAX, Hertz, Intercontinental, Auchan, Hilton, Europcar.
Business Development Manager