Miercuri
03.07.2019
SmartyKids este o franciză educaţionalǎ care s-a dezvoltat rapid și în România. Activitatea are efecte spectaculoase asupra dezvoltǎrii cognitive a copiilor.
 

Lansată la sfârșitul anului trecut în România, franciza s-a dezvoltat rapid, ajungând acum la un număr de 12 centre în diverse locații precum București, Tunari-Otopeni, Brașov, Pitești, Bacău, Oradea, Craiova.

În lume sunt deschise peste 500 de centre SmartyKids în 10 țări cum ar fi Rusia, Bulgaria, România, Cipru, USA, Belgia, Elveția, Germania.

Astăzi vom discuta cu Florentina Pene, unul dintre francizații din România, care a deschis un centru SmartyKids în Tunari, județul Ilfov, în luna aprilie și ne va împărtăși primele impresii despre activitatea cu copiii, beneficiile metodei SmartyKids, precum și despre sprijinul acordat de francizor.

Cum v-ați decis să deschideți un centru de aritmetică mentală și care sunt beneficiile acestei activități, precum și așteptările pe care le aveți pentru perioada următoare?

Decizia de a deschide centrul SmartyKids a venit foarte repede după ce am aflat de intrarea în România a acestei francize. Într-adevăr, cochetam de mult timp cu ideea de a deschide propria afacere și mai am diverse colaborări în paralel, dar activitatea cu copiii mă atrage ca un magnet și mă dedic acesteia cât mai mult timp posibil. Pentru mine, lucrul cu copiii este fascinant! Redescopăr copilăria alături de ei și mă pliez pe comportamentele și reacțiile lor, încercând cu mult drag să-i învăț cât mai multe despre tainele aritmeticii mentale. Activitatea în sine aduce copiilor multe beneficii din punct de vedere al dezvoltării cognitive. Pe lângă îmbunătățirea majoră a capacității de a calcula, atât pe abac, cât și mintal, activitățile au efecte vizibile pe termen mediu și lung asupra capacităților copiilor de memorare, de concentrare a atenției, de dezvoltare a gândirii logice, a creativității, de îmbunătățire a abilităților de vizualizare mentală și, nu în ultimul rând, rezultatele spectaculoase pe care copiii le obțin îi ajută să capete încredere în forțele proprii și respect de sine. Din punct de vedere al business-ului, beneficiile financiare nu pot spune momentan că sunt conform estimărilor, dată fiind și perioada de vară, când cei mai mulți copii sunt plecați în vacanță cu părinții, în tabere sau la bunici. Mă aștept însă la un val "generos" de copii din luna septembrie, odată cu începerea noului an școlar.

Mi-ați povestit despre abac ca instrument de bază în desfășurarea activității. Ne puteți spune mai multe detalii despre cum se folosește și care sunt de fapt instrumentele de lucru pe care francizorul vi le-a pus la dispoziție pentru desfășurarea acestei activități?

Matematica este considerată a fi un subiect dificil pentru majoritatea copiilor, deși este poate una dintre cele mai utile și interesante materii, dacă este învățată corect. Învățarea matematicii cu ajutorul abacului duce la o mai bună înțelegere a calculelor matematice, iar practica constantă a calculelor mentale făcute pe baza vizualizării abacului au efecte spectaculoase asupra dezvoltării generale a copiilor, crescând viteza de gândire și de procesare a informațiilor. Abacul este folosit ca instrument de calcul în țările asiatice, dar și în Europa. Se discută din ce în ce mai des despre introducerea aritmeticii mentale în școli și grădinițe pentru că le-ar permite copiilor o înțelegere clară și facilă a operațiilor matematice. Calculul cu abacul reprezintă o metodă unică de stimulare intelectuală, cu efecte spectaculoase asupra dezvoltării cognitive a copiilor. Lucrul pe abac implică folosirea ambelor mâini, stimulând astfel dezvoltarea ambelor emisfere cerebrale, ceea ce generează efecte pozitive, pe termen lung, din punct de vedere al comportamentului și performanțelor copiilor.

În paralel cu folosirea abacului, francizorul ne-a pus la dispoziție un set întreg de materiale, manuale și caiete de lucru, scenarii de curs interesante, elaborate pe 2 grupe de vârstă – preșcolari și școlari, animații video, sisteme de recompensă și gamificare, teste și exerciții pentru stimularea dezvoltării anumitor abilități ale copiilor și evaluarea acestora, flash card-uri pentru vizualizare și memorie fotografică, precum și o platformă online interactivă pentru exersare și simulări competitive. Metoda de predare îmbină sesiunile de aritmetică mentală cu jocuri intelectuale distractive și exerciții de grup interactive. Manualele și caietele de lucru au fost concepute special pentru fiecare modul de curs si beneficiază de AR (realitate augmentata). Toate acestea sunt oferite în cadrul pachetului de franciză, asigurând premisele necesare pentru organizarea unor cursuri interesante și atractive.

Ne puteți spune în ce constă sprijinul francizorului și care sunt avantajele sau dezavantajele afilierii la o rețea de franciză?

În primul rând, vă pot spune că mă bucur foarte mult că am luat decizia de a mă alătura rețelei de franciză SmartyKids. O franciză aduce cu sine know-how, experiență, un sistem de lucru dovedit, materiale bine elaborate și, mai ales, sprijin atunci când este nevoie. Pot spune că, până acum, am beneficiat constant de sprijinul francizorului atât în etapa premergătoare deschiderii centrului, cât și după aceea. Training-ul se desfășoară în mai multe etape și se finalizează cu o examinare minuțioasă după fiecare etapă, fapt care dovedește profesionalismul francizorului și al întregii echipe. Rețeaua din România se dezvoltă și este îndrumată de master francizatul din Bulgaria, însă beneficiem de sprijinul întregii rețele internaționale. Din punct de vedere marketing, francizorul ne sprijină cu dezvoltarea și administrarea website-ului, precum și cu îndrumări privind acțiunile de promovare locală. Desigur, fiecare dintre francizați își administrează propriile canale de social media și își organizeaza acțiunile locale de promovare pentru a atrage potențiali cursanți din proximitate. 

Cum se desfășoară cursurile de aritmetică mentală pentru copii, care este frecvența acestora și cât durează o ședință?

Ca structură, planul de curs este împărțit în 6 module și fiecare modul durează minimum 3 sau 6 luni în funcție de vârsta copilului, de viteza de asimilare a informațiilor și de studiul individual. Conform metodei SmartyKids, recomandăm lucrul individual pe abac, mintal sau pe platforma online pentru cel puțin 15 minute pe zi, astfel încât să ținem antrenate funcțiile cognitive. Pentru preșcolari, frecvența standard este de 2 ori pe săptămână, a câte 1 oră pentru fiecare lecție, iar pentru școlari, cursul se organizează 1 dată pe săptămână, a câte 1 oră și 45 de minute lecția. Organizăm, de asemenea, cursuri intensive care implică o frecvență de 2 sau chiar de 3 lecții pe săptămână, dar acestea au loc doar pe timpul verii când programul copiilor este mai relaxat.

De la ce vârstă se recomandă înscrierea copiiilor la aceste cursuri?

Cursurile de aritmetică mentală sunt destinate copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Potrivit cercetătorilor, între 4 și 12 ani, copiii au o capacitate foarte mare de asimilare a informațiilor și este perioada cea mai propice pentru a se investi în educația lor.


Florentina Pene / "Activitatea în sine aduce copiilor multe beneficii din punct de vedere al dezvoltării cognitive. Pe lângă îmbunătățirea majoră a capacității de a calcula, atât pe abac, cât și mintal, activitățile au efecte vizibile pe termen mediu și lung asupra capacităților copiilor de memorare, de concentrare a atenției, de dezvoltare a gândirii logice, a creativității, de îmbunătățire a abilităților de vizualizare mentală și, nu în ultimul rând, rezultatele spectaculoase pe care copiii le obțin îi ajută să capete încredere în forțele proprii și respect de sine."
Mircea Coman
franchise consultant

Subiecte populare in Forum

Femeile conduc francizele educaţionale

Este un domeniu in care ar trebui investit pentru ca este vorba de viitorul nostru

2 Declaratii
Final 05.03.2015
Femeile conduc francizele educaţionale

Domeniul educational este pentru femei ca o manusa,de fapt ele sunt creatoarele si cunosc mai bine copiii

2 Declaratii
Final 05.03.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Matematica nu-i grea totul depinde de dascali iar daca iti merge mintea ajungi sa te distrezi.Am muncit mult ca sa-i descifrez tainele...cine nu a auzit de GHEBA 

4 Declaratii
Final 21.02.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Asa e..rolul profesorului de matematica e f important si daca de mic nu ai noroc nici mai tarziu nu cred... 

4 Declaratii
Final 20.02.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Avem tineri destepti care din pacate cand ajung la maturitate ajung sa regrete ca nu s-au nascut in alta tara

4 Declaratii
Final 11.02.2015
Când matematica nu e Bau-Bau

Matematica depinde foarte mult de profesor,de felul cum se face inteles de invatacei,Niciodata nu ai sa intelegi matematica cand cel de la catedra iti spune sa conspectezi de...

4 Declaratii
Final 11.02.2015
Afacere din propria locuinţă

Investitiile in educatia viitoarei generatii este inestimabila si nobila.Desi raspunsul nu este deloc onorabil pentru noi intrebarea este: ce lasam mostenire generatiilor...

3 Declaratii
Final 27.01.2015
Afacere din propria locuinţă

Copiii sunt atrasi de puzzle-uri , jocuri logice dat la capitolul citit stau prost...Asa eram si noi la varsta copilariei si asa cred ca au fost toti copiii...

3 Declaratii
Final 26.01.2015