Cum să te adaptezi la criză
Sunt țări în care evoluția bolii a fost, până acum, mult mai dramatică și, cu toate acestea, antreprenorii din multe domenii ale sistemului de franciză au dat dovadă de versatilitate și s-au adaptat la noile condiții din piață. Ce ar trebui să faci pentru ca activitatea ta să continue ?
În primul rând, comunică permanent cu partenerii tăi de afaceri pentru că de situația lor financiară depind și veniturile tale. Comunicând și lucrând împreună veți fi mai pregătiți pentru perioada de recesiune generată de criza sanitară.
Protejează-ți echipa și fii în contact permanent cu ea. Caută pentru angajați cele mai bune variante și explică-le de ce iei anumite decizii, chiar dacă acestea vor fi dureroase în cee ace îi privește. Dacă le spui cinstit care este situația, sunt mari șanse ca oamenii să rămână alături de tine. Merită, pentru că ai investit în ei, sunt profesioniști și vor reintra în activitatea normală fără să fii nevoit să o iei de la capăt cu resursa umană.
Ține-ți clienții aproape. Comunică cu ei, spune-le că ești deschis la opiniile și la nevoile lor. Folosește rețelele de socializare, afișajele de toate felurile, trimite-le e-mail-uri sau folosește orice alte metode prin care să-i anunți că firma funcționează și este la dispoziția lor. Arată-le clienților și partenerilor că stăpânești situația. Este timpul să verifici dacă mijloacele tale de comunicare mai sunt adecvate situației actuale. Site-ul este convingător, este la zi și ușor de accesat ? Folosește newsletterele și fă postări convingătoare. Folosește fotografii expresive, care dau încredere. Cum ar fi cele cu personalul care poartă măști și mănuși de protecție în timp ce ambalează comenzile. Sau cum întrețin curățenia și alte asemenea aspecte care le demonstrează clienților că este sigur să cumpere produsele voastre.
Trebuie să fii conștient că doar reducerea costurilor directe și indirecte nu sunt suficiente ca să îți salvezi afacerea, dar este importantă. Inventariază resursele din companie care aduc valoare și flux de numerar. Asigură-te de continuitatea lor. Minimizează cheltuielile neesențiale și măsoară foarte bine profitul pe care ți-l aduce fiecare produs sau serviciu.
Fii la curent cu facilitățile oferite de Guvern, indiferent că sunt amânări și eșalonări la plata obligațiilor fiscal-bugetarea, acordarea de credite cu garanții de stat, simplificarea procedurilor de invocare a situației de forță majoră, intrarea angajaților în șomaj tehnic, etc. Nu ezita să beneficiezi de ele. Asta te-ar putea păstra pe “linia de plutire” până la ieșirea din situația de urgență.
Dacă activitatea se pretează, treceți la livrări la domiciliu, luați comenzi on-line și prin telefon. Fii însă atent la stocurile perisabile. Dacă se ajunge la întârzieri de livrare generate de aglomerarea clienților, fiți onești și spune-ți-le un timp real în care vor ajunge produsele la ei.
În ciuda restricțiilor, oamenii continuă să cumpere. Nici să nu încercați să le vindeți produse neesențiale. Ar fi, oricum, un eșec. Oamenii vor, mai întâi, să își acopere acoperi nevoile zilnice, vitale supraviețuirii, de utilitate imediată. Apoi, izolarea și distanțarea socială îi face să achiziționeze diverse gadget-uri, jocuri, jucării și alte obiecte care să-i scape de stres, să îi distreze și să îi țină ocupați cât timp vor fi nevoiți să stea în case. Chiar dacă volumul vânzărilor nu mai este același, nu profitați de situația de criză și aveți o atitudine pozitivă față de clienți. Și acum, dar și mai târziu, vor aprecia asta.
Folosește-te de această perioadă și acționează cu gândul la oportunitățile de viitor. În tot acest timp, vedeți ce fac ceilalți competitori din piață, iar dacă ai nevoie de un sfat, nu ezita să-i cauți pe cei care pot să-ți dea informațiile necesare să mergi mai departe.
Folosiți criza în avantajul vostru pentru că acum aveți timp pentru asta. După repornirea motoarelor economiei, nu se știe.

Articole citite

Cea mai mare comunitate de antreprenori independenți din România, respectiv franciza LaDoiPași, cu peste 2600 de magazine, își dorește alți noi parteneri în toată țara.
Una dintre cele mai flexible francize gastronomice românești, Famous Waffles, oferă antreprenorilor posibilitatea să i se alăture în condiții deosebit de avantajoase.
Când vorbești despre franciza Leonidas, constați că amestecul de rafinament, tradiție și profitabilitate îți oferă tot atâtea argumente pentru a te alătura acestei rețele internaționale.
Floria, lanțul de florării premium fondat de antreprenori români, anunță cel mai ambițios plan de dezvoltare din istoria brandului: dublarea numărului de francize la nivel național în următoarele 12 luni.
Franciza Floria, o investiție flexibilă, cu sprijin constant pentru parteneri și recuperare rapidă a investiției, a deschis cea de-a șaptea locație din București și își dorește să se extindă la nivel național.
Cele mai citite

Franciza din Republica Moldova a mai deschis o locație în București, în locul ocupat până în vară de Andy`s Pizza.
Jumbo, lanțul de magazine grecești, continuă să-și extindă rețeaua de franciză din Balcani prin deschiderea de noi unități în 2018.
Te-ai gândit să începi o afacere și ai nevoie de finanțare? În perioada următoare, zece mii de antreprenori vor fi selectați pentru a semna acordurile de finanțare prin intermediul programului Start-up Nation 2018, prin care se vor acorda până la 200.000 de lei per proiect.
Radu Tănase, fondator al Calif și Condimental, a anunțat în cadrul evenimentului Fast Forward Business Summit, care a avut loc in 27 septembrie a.c., că va lansa business-ul de franciză pentru brandul Condimental de Calif.
Michał Wiśniewski, director consultanță PROFIT system, își împărtășește experiența din afacerile în franciză din Europa Centrală și de Est.
Subiecte populare in Forum
Idei de afaceri în oraşe mici
Mi-as dori sa rasara soarele si in orasele mici...dar din pacate nu prea vad cum...Multumesc pt ideile atat de interesante prezente pe acest site...
Idei de afaceri în oraşe mici
Idei de afaceri foarte interesante .Cei mai tineri si nu numai s-ar putea inspira si succesul nu va intarzia sa apara si va rasari soarele si in orasele mici
Egalitatea de gen generează performanţe mai bune în companii
Teoretic este egalitate dar practica dovedeste cu totul altceva.Pe umerii femeilor ,desi par fragili,apasa responsabilitati duble legate atat de viata profesionala dar si de...
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Se inspira din orice..plus ca la imaginatie stam foarte bine:))
De unde se inspiră românii când aleg numele firmelor
Interesant articol..la Bailesti mi se pare ca ar fi nimerit Sf Amza si sper ca nu maimutele ar inspira numele unui salan de infrumusetare
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Ei sunt cei care pierd si nici nu stiu ce
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Cei din urma vor fi cei dintai....
Ce loc ocupă România în topul destinaţiilor preferate de retaileri
Bine ca nu suntem spre varful...cozii ,ne multumim si cu mijlocul spre start